Обратно към Норвегия: Българка се надява да види пак децата си

Друга сънародничка разказва за практиката на Барневарн
6 юни 2018 16:15,
78
Обратно към Норвегия: Българка се надява да види пак децата си
Снимка: архив, Reuters

Българката, чиито деца норвежката служба за закрила на детето Барневарн е отнела, отново тръгва към Норвегия - с надежда, че ще види 11-годишната Селин и 10-годишният Андреас отново.

"Обнадеждена съм, благодаря за бързата реакция на институциите в България, срещнах подкрепа от приятели и непознати и съм много благодарна. Това ме крепи, защото иначе щях да се срина", призна Цветелина Уланд.

Тя вярва в добрия край, защото думите от непознати хора ѝ дават кураж.

Още по темата

"Всичко отнема време, а децата мога да кажа, че са на заточение, което е най-страшното за мен. Знам, че аз им липсвам, те ми липсват, баба им и дядо им им липсват, а не ни позволяват никакъв контакт", каза още майката.

Родителите на Цветелина още не могат да прежият шока – внуците били отнети пред очите им, по това време възрастните хора били на гости при тях.

"Аз от месец и нещо нито спя, нито ям, само плача. Не знам докога ще ми издържи организмът – всяка минута искам да ги прегърна. Това е все едно живо месо късат от сърцето ти", заяви пред bTV бабата Стефка Попова.

Дядото Георги Попов най-силно вярва, че скоро ще прегърне внуците  си. "Те като ни видят само и от километър ще тичат да ни прегърнат и да ни се радват. С нас се чувстват щастливи и радостни", убеден е той.

От външното ни министерство информираха, че предстои среща на министър Екатерина Захариева с посланика на Норвегия в Букурещ.

Стелияна Станкова също се е сблъскала с норвежката система Барневарн. Тя заминава за северната страна през 2012 г. и взима със себе си цялото семейство.

"След като дойдоха децата, мина около година, преди да започнат проблемите и проверките", каза тя.

"Първо се започна със сигнал в училище – имаше разговор с тях, без ние да знаем и без наше позволение. Било им е казано, че не трябва да споделят с родителите си", разказа Стелияна.

"При първия сигнал директно ни извикаха и ни казаха: "Вие не сте добри родители". Ние попитахме защо и какъв е проблемът. Те отговориха, че са получили сигнал от училището, че голямата ми дъщеря дава бял хляб на малкия син, като му маже филия с шоколад, когато иска. Там децата не си купуват храна, а си носят всеки ден", допълни майката.

"Аз попитах какъв е проблемът с белия хляб. "Вие какво искате, на 18 г. да са диабетици или да са с наднормено тегло?", каза психоложката при разговора", каза още Стелияна.

"Малкият ми син беше претърпял инцидент в училище. Аз не съм видяла, той не ми е казал. Имал е синина и те казват: "Вие сте го ударили". Трябваше да викаме него, да се оправдаваме и той да обяснява откъде му е синината – че негов съученик го е ударил", подчерта майката.

По думите ѝ децата са питани как живеят у дома, биват ли тормозени, има ли някакъв проблем, употребяваме ли цигари и алкохол в къщата. "Децата казват: "Да, тати пие бира". Започва се едно разследване в магазина – какво количество бира се купува. В работата питат дали някой е ходил пиян и дали е имал някакво неадекватно отношение", каза още Стелияна Станкова.

Тя е категорична, че никога не би се върнала в Норвегия: "Не бих си подложила децата на този стрес, който изживяха те и ние".

От около десетина години норвежкото общество реагира срещу този проблем, каза преводачът Анюта Качева.

По думите ѝ най-голямото обвинение средщу службата за закрила на детето в Норвегия е, че де факто работи пряко с полицията и върху нея не се упражнява никакъв контрол.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
20
 
7
 
! Отговори
Мен преди 5 години
Когато отиваш в чужда страна си длъжен да се съобразяваш с правилата там. Ако не те кефи - прибираш се у дома или някъде другаде и това е.
32
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Оказва се, че турците са били по-милостиви - по едно здраво момче от семейство...в Норвегия - всички деца! Оказва се, че и високият стандарт не носи пълното щастие. Но за много българия, това е раят на Земята!
31
11
 
5
 
! Отговори
нннн преди 5 години
Новия Световен РЕД... Скоро ще го разберете!!! Първо винаги започва с "малката клетка"!После тест с "голямата клетка".Почвата се подготвя! Постиламе червения килим. Защото скоро очакваме "новия месия" - АНТИХРИСТ да мине по него и който не му се поклони ще има МОР!!!Нищо не разбирата! Тук става дума за нещо, което е започнало от ВАВИЛОН.Кой от Вас глуп***ци може да създаде живот, човек, дете? Кой? Нито децата са Ваши, нито собствения Ви живот е Ваш. Той е 100% собственост на Бог.
30
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българи са.На братовчедка щяха да и вземат двете деца. За щастие мажът и се казва Игор и е с Руски паспорт. Намерени си се посолството на Русия. А нашите хубавци бяха мн. заети да се почесват. Щяха да се усетят при свършен факт.Който не се е сблъсквал с фактите да не обяснява колко е цивилизовано и хубаво на запад.
29
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе я сиктер ще ни взимат децата...и ще търсят под вола - теле. Майката им високо IQ и за това и взимат децата. Ясно ми е вече защо голяма част от норвежците приличат, говорят и се държат като хванати от гората. Самоубийци
28
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 28Тогава ще решат че децата са виновни ще им вържат по един камък и ще ги хвърлят в морето
27
1
 
19
 
! Отговори
Трандафор Босев преди 5 години
Имам идея, как да бъде срината системата на Норгетата! Всички отнети деца трябва да започнат, умишлено да обвиняват в тормоз и насилие приемните си семейства, така бързо ще се изчерпят желаещите да "работят родители" в Норвегия! Въпроса е как да бъдат подкокоросани децата ?!
26
10
 
3
 
! Отговори
! преди 5 години
Това не са българи!
25
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 24 Не отнемат деца от оня етнос.Ако е синеоко и русо детето има по-големи шансове да го вземат.
24
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В тази институция действа организирана престъпна група. Целта е "набавяне" на деца за двойки, които биологически е невъзможно да имат собствени. Някъде четох, че вече има повдигнати обвинения. Както по-долу някой каза, децата са се избирали по определени признаци - социален статус и етническа принадлежност. Т.е еврейчета няма
23
7
 
2
 
! Отговори
Активист на БКП преди 5 години
Taка си и мислех !!! Отнемат деца на ОНЯ етнос...
22
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
20 живял съм и във Великобритания и в Германия и в Норвегия. Не ми обяснявай.Руснаците за един неплатен надник затварят всички главни пътища, а за отнето дете не само правителството се намесва ами ще срутят половината град.Но ти няма от къде да знаеш. Тези държави си ги гледал само на картичка.Е сега имам 2 деца и познай къде живея. А в Норвегия ми плащаха над средното за техния стандарт.
21
0
 
25
 
! Отговори
СВЕЩЕН ГУЩЕР преди 5 години
Ама норвежците не биха тръгнали да отнемат на евреи децата им....Просто не смеят защото са мишки
20
0
 
43
 
! Отговори
шматка преди 5 години
До БългаринТрябва да пратят тази служба у нас.Да питат колко алкохол пият норвежците по Черноморието.Ще бъдат същисани от културните си съграждани.Ще им отнемат и кучето котката и папагалите:))
19
9
 
6
 
! Отговори
шматка преди 5 години
До 12Изходи се.Айде ходи си лягай.Този проблем засяга най много руските бракове.И англичани и немци си патят ама нали трябва да си покажеш про.стотията
18
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И впрочем проблема го има и във Великобритания. Не толкова остро изразен но в наченки. Особенно по бели и руси деца от нашия край на света. Това беше причината Русия да забрани задграничното осиновяване (в случай че някой не знае)А в България най-редовно социалните просто продават деца на чужденци.
17
2
 
32
 
! Отговори
Българин преди 5 години
До НорвежецНе знам откъде си научил български, но наистина по бг плажовете само вие крещите. Наистина норвежците имате неандерталско поведение.
16
1
 
20
 
! Отговори
шматка преди 5 години
До нинаСтатистиката друго говори40(четиридесет)% от децата в Н.са отнети.Това е официална статистика.Доста плашещо е ако всички тези деца са пребити.
15
17
 
2
 
! Отговори
nina преди 5 години
#8На това се казва fake news.
14
14
 
25
 
! Отговори
Сашо преди 5 години
Един ден повечето от Вас ще разберат, че гастербайтерството не е решение, но си иска поне още 5-10 години.Въпросната майка какво се жалва в България, нали е вече гражданка на Норвегия. Всеки гастербайтер видял проблем изведнъж се сеща за България. Жалка история!