АЕЦ "Белене" 37 години на дневен ред. И пак рестарт!

Депутатите разрешиха енергийният министър да преговаря с инвеститори
Обновена: 7 юни 2018 13:48 | 7 юни 2018 13:10, Камелия Цветанова
241
АЕЦ "Белене" 37 години на дневен ред. И пак рестарт!
Снимка: БулФото, архив

Рестарт на проекта АЕЦ "Белене". Депутатите приеха решението на ГЕРБ и "Обединени патриоти", с което се дава "зелена светлина" на ресорния министър Теменужка Петкова да води преговори с инвеститори.

БСП също имаше проекторешение, което предвиждаше да се вдигне мораториумът за строителството на втората атомна централа, но мнозинството го отхвърли.

Още по темата
Така че в крайна сметка депутатите записаха, че ще се препоръча на Министерския съвет да отмени своето решение от 29 март 2012 г. за прекратяване на проекта.

Това решение беше потвърдено и в пленарната зала в края на март 2012 г. и с него окончателно се спря строежът на втората атомна централа.

С днешното решение според Петкова вече ръцете на кабинета са развързани и ще се търсят инвеститори.

За нея е важно процедурата да е прозрачна и тя призна, че се надява инвеститорският интерес, който е заявен досега, да бъде препотвърден.

Министърът добави, че е рано да се коментира кои компании биха проявили интерес, но пък поне винаги от "Росатом" са уверявали, че са готови да инвестират в него, което пък било и най-доброто в случая.

С приетото днес от депутатите решение се възлага на Теменужка Петкова да възобнови действията по търсене на възможности за изграждане на АЕЦ "Белене" съвместно със стратегически инвеститор и на пазарен принцип.

Изрично е записано, че реализацията на проекта трябва да е без държавни гаранции, преференциални или гарантирани цени или други непазарни механизми за гаранция на инвестицията.

Петкова ще има и ангажимент да организира и проведе преговорите с потенциални инвеститори, а самата процедура по избор на инвеститор трябва да бъде разработена най-късно до края на октомври тази година.

За хода на събитията енергийният министър ще трябва "периодично да уведомява" Народното събрание.

Според решението активите на "Белене" трябва да се обособят в отделно дружество и да им се направи нова актуална оценка.

Според данните на вносителите балансовата им стойност към 31 март е точно 2 268 746 072 лева, което значително се разминава със споменаваните досега 3 млрд. лева. В сумата са включени разходите по споразумението на НЕК с "Атомстройекспорт" от 29 ноември 2006 г., плащанията към Worley Parsons, лихви по заеми, разходи за консултантски услуги, придобиване на сгради, съоръжения и машини и др.

При евентуално възобновяване на проекта обаче трябва да бъде извършена нова оценка на отчетените разходи.

Според Петкова важното е, че политиците имат желанието и намерението да търсят решение на въпроса АЕЦ "Белене", който стои повече от 37 години на дневен ред.


241
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
206
0
 
0
 
! Отговори
ВАНКО преди 6 месеца
СДС СПРЯ СТРОЕЖА НА БЕЛЕНЕ НЕ ПРЕДИ 37 ГОД. , А ПРЕДИ 30 . СЛЕД ДЕСЕТИНА ГОДИНИ БЪЛГАРИТЕ ИЗПРАТИХА СДС СЪС СТРАХОТЕН ШУТ НА СМЕТИЩЕТО. БОРИСОВ ГИ ИЗКАРА ОТ ТАМ И ИМ ДАДЕ ВЛАСТ БЕЗ ДА ИМАТ ПРИСЪСТВИЕ В ПАРЛАМЕНТА. СЛЕД ТОВА ПРОДЪЛЖИХА ЗАЕДНО АГОНИЯТА НА БЕЛЕНЕ ,ЗАГУБАТА НА МИЛИАРДИ ЛЕВОВЕ И СЕГА С ПОСОЧВАНЕТО НА ТЕЗИ 37 ГОДИНИ НИ КАЗВАТ ,ЧЕ БСП Е ОТНОВО ВИНОВНА ЗА ВСИЧКО. СМЕШНИЦИ !
205
0
 
0
 
! Отговори
н.вълчев преди 7 месеца
Няма интелигентен Човек който да не може да направи груба сметка и да получи 2 ст/кв Цена на тока от АЕЦ Белене!!! Следователно Опонентите са или Глупаци, или Тролове на Костов и ВЕИ собствениците!!! Ако се сметне по реалното капиталовложение- т.е. около 10 милиарда, се получава 1 ст/квт, добавям 100% резерв за неточности, печалба и разходи и се получават 2 ст/квт себестойност на тока от АЕЦ Белене при пълно натоварване на мощостите! Това ще е най-близо до реалното, защото няма предлагане на подобна цена при свободен пазар за ток!
204
0
 
0
 
! Отговори
АМАН от КРАДЦИ преди 7 месеца
Д Ас е иска неустойка от УОрли ПАрсънс и РИСК ИНЖИНЕРИНГ за нанесени ОСОБЕННО ГОЛЕМИ ЩЕТИ НА БЪлгария..
RWE да плати поне 3 000 000 000$ na Bulgaria неустойка за СЪУЧАСТИЕ В НАГЛА ИЗМАМА в ОСОБЕННО ГОЛЕМИ РАЗМЕРИ
203
0
 
0
 
! Отговори
Белене няма ГРОБИЩЕ преди 7 месеца
.... да даде справка колко евро цента са се набутали от предишния УЖ СТРАТЕГИЧЕСКИ ИНВЕСТИТОР RWE/
или колко са им НАПЛАТИЛИ За да се пишат УЖ СТРАТЕГИЧЕСКИ ИНВЕСТИТОР,,
202
0
 
0
 
! Отговори
АМАН ОТ КРАДЦИ преди 7 месеца
НЕ С Е НАКРАДОХА НА МИЛИАРДИ ТЕРОРИСТИТЕ НА ВЛАСТ В СОФИЯ>.

АМАН от орг престъпници на власт в София.
До 1990 година са похарчени около 2 000 000 000 $ изградена е огромна база с готовност за строителство.
СЛед 2006 година са ограбени от народа над 2 000 000 000euro без да бъде построено НИЩО.
Сега с е готвят да ограбят показно нови 3 000 000 000еуро ..вероятно за болтове и гайки за платени май реактори ..
201
0
 
2
 
! Отговори
П.Петров преди 7 месеца
До ognyanz, До момента да си чул политик да казва истината за каквото и да е , особено за пари, сметки и кой ще плаща сметката?
На КТБ кой плати сметкат ? На мариците кой плати сметката, на ВЕИ-тата кой плати сметката ?
Колко ти е IQ-to ?
Безплатен обяд няма! Ако не е за пари, става дума за много пари по един или друг начин! Само с кефир в самовара не става , трябва и мозък!
200
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Пише се милИАрд знаещи неграмотни. АЕЦ Козлодуй не е вечна, ще трябва нещо ново.
199
0
 
2
 
! Отговори
Социопат преди 7 месеца
С 10 милярда всички покриви в България ще се покрият със соларни панели....
198
0
 
0
 
! Отговори
Социопат преди 7 месеца
АЕЦ със 40 годишни български основи строени от фирми ,които и един път не могат да направят ,който да оцелее без ремонт всяка година....
Стари руски реактори увити в брезент на поляната....
Китайски инвеститори...
Сеизмична зона в блатиста местност....
Още 20 милярда Евро за проекта (и +10 милярда за грешни калкулации)..
Бг инжинери които тепърва ще се обучават в "елитни Бг вузове"...
АРЕ НЕМА НУЖДА....по- добре още два реактора в Козлудуй
197
0
 
0
 
! Отговори
Изнервен преди 7 месеца
Нищо няма да стане, няма инвеститор, който да отговаря на условията. Французите и американците искат само да доставят оборудване, китайците искат държавни гаранции, а руснаците да ни кредитират, но държавата да им връща кредита с продажба на ток, но на кого ще продаваме и на каква цена е наш проблем.
196
1
 
1
 
! Отговори
Узуна преди 7 месеца
Дайте го на Гинка или Ганчо да го построят най - сетне тоз АЕЦ.
195
0
 
1
 
! Отговори
Истукан преди 7 месеца
Исторически стана този АЕЦ „Белене“. Няма по-голям хит от него. 37 години крадат държавни пари и лъжат, че строят АЕЦ „Белене“. Няма да го построят никога, но ще вземат още много пари от държавата.
194
1
 
1
 
! Отговори
Dipl. Engineer преди 7 месеца
Икономиката има нужда от евтин ток. Най-евтиния е от АЕЦ. Всички други източници са по-скъпи
193
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Всеки е правил ремонт ! - винаги това което си мислиш че ще струва излиза двойно.
Та конкретно - значи ако се казва 20милиарда лева трябва да се смятат 40 и като се сложат тези които евентуално ще се усвоят може да станат и 80.
192
2
 
1
 
! Отговори
ognyanz преди 7 месеца
До Анонимчо 178 и до П.Петров: Да ви успокоя и двамата. Мисля, че докато Бойко е премиер, АЕЦ "Белене" няма да се строи. Показателно е, че вчера гербаджиите гласуваха против отменяне на мораториума върху строителството. Бойко си даде офертата че от него зависи проекта и чака някой да му каже какво да прави - я Меркел, я американския посланик, я кой знае кой. Не може п'родажник да направи национален проект, няма как да стане.
А Теменужка има време да търси инвеститор, но така, че да не го намери.
191
2
 
1
 
! Отговори
ognyanz преди 7 месеца
До Анонимен 178: Пак ли ти бе, Анонимчо. Колко пъти трябва да се обяснява на теб и другите платени агитатори против АЕЦ "Белене" че търсим инвеститор, без да му се дават гаранции за цена за изкупуване на тока и за цена на строителството. Той ще строи, той ще си продава тока. Ние участваме с това, което имаме - лицензирана площадка и реактори.
А до П.Петров: А на теб колко пъти трябва да ти се обяснява, че проекта може да е започнат преди 35 г. но реакторите ни са нови BBEP a-92 трето поколение.
190
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Борисов усети, че на следващите избори ще подухва супарата и реши да събуди надеждите за потоци и аеци. Ама руснаците вече са му сърбали попарата и сега ще му смъкнат кожите, дето ги е смъквал толкова години от българина. Ама за него не е проблем, той ще си намъкне още кожи. И от кожите на правнуците ви ще дърпа...
189
7
 
8
 
! Отговори
Сладура преди 7 месеца
Браво на червено-синята олигархия! Започва ново лудо разграбване на публични финансии. Как можете г-н Борисов да се отречете от онова което Ви направи премиер три пъти - отделянето на България от орбитата на Русия? Няма мотив, който да оправдава споделяне на леглото с БСП. Може би трябва да заминаваме вече. Сближаването с Русия никога не е носило на България друго освен кризи и насилие.
188
6
 
6
 
! Отговори
икономист преди 7 месеца
До Анонимен 190

Не знам за Германия конкретно какъв е случая, но нашата страна към момента няма собствен добив на енергоносители, като изглючим въглищата добивани в Маришкия басейн... Нашите ТЕЦ-ве са физически и морално остарели, и скоро ще почнат да затварят врати. Германия може да има много газови и въглищни централи, които да подсигуряват необходимата базова мощност за енергийната им система. При нас обаче случаят не е такъв...
187
5
 
7
 
! Отговори
П.Петров преди 7 месеца
До ognyanz,
А ти помисли защо се стартира остарял 37 годишен проект сега, който ще трябва след 15-20 години и се построява за 3-5 години и кой ще плаща скъпия му ток.