При война в соцвреме: СССР иска България да овладее Егейска Тракия

Парадокс: Превратите на 9 юни и 9 септември с едни и същи автори
Обновена: 11 юни 2018 16:31 | 11 юни 2018 14:15, Петя Славова
250

"В българската история армията е посягала към властта, защото офицерството се е считало, а и на практика е било най-елитната част от българското общество в новата ни история. Офицерите са имали чувство за мисия и за отговорност не само за военните дела, но и за държавата като цяло", заяви проф.Веселин Янчев в предаването Операция История по Bulgaria ON AIR.

"Въпреки качествата си, обаче офицерите също са се провалили когато са се опитвали да управляват. Личните дрязги, интересите и егоцентризъм са надделявали и при тях, когато вземат властта", заключи историкът.

Фигурите на Кимон Георгиев и Дамян Велчев стоят и зад трите успешни преврати у нас – 9 юни 1923, 19 май 1934 и 9 септември 1944 година.

"В случай на световна война по време на социализма армията ни е трябвало да овладее Егейска и Източна Тракия, да достигне черноморските проливи и да осигури преминаване на съветския военен флот в Средиземно море. В плановете е влизало дори да се стигне до Суецкия канал, но това са били съветски стратегически замисли и в тях са били включени и войските на най-мощния тогава Одески военен окръг", разказа генерал-майорът от резерва Съби Събев.

"Разбира се, е имало и далеч по реалистични оперативни планове, в които нашата армия просто е трябвало да задържи евентуалното настъпление на тогавашните турски и гръцки войски за около седмица, преди до България да стигнат съветските войски", продължи бившият военен.

''Армията по време на соца беше достатъчно силна, но на много висока, почти непосилна за страна като нашата цена. В началото на 50-те години СССР е подарявал въоръжение, после сме си го купували стриктно. Бюджета за военни цели е достигал до 12% от БВП, при сегашните 1.4%. Често оценките за армията ни по време на социализма са доста преувеличени или силно идеологизирани. Това че сме част от НАТО, не значи че трябва да имаме слаба армия. Ако искаш мир, готви се за война", завърши генерал Събев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


250
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
0
 
16
 
! Отговори
барбаяни преди 5 години
Още 2 седмици и българите ще окупираме беломорското крайбрежие на Гърция и остров тасос.И не само това, амо даже ще им изпием узото и ще им изядем калмарите, ципурите и сувлакитата.Не могат да ни спрат.напреееед.
79
3
 
6
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 5 години
ще завладеем некому дедовия, разчетите на турската армия са на четвъртата минута да бомбардират плевен. съпротивата в южна българия е била съобразена с доктрината на варшавския договор- при пробив про фронта по широк от еди колко си километра, затискаме с ядрено оръжие.
78
5
 
6
 
! Отговори
Eni4er преди 5 години
Не само проливите и Суецкия канал ами и Панамския канал барабар с Гибралтар и нос Добра Надежда трябваше да окупираме. Такъв беше плана
77
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нито тогава нито сега нито когато и да е сме можели да се противопоставим на Турция.
76
0
 
8
 
! Отговори
pp преди 5 години
До iii Сложих плюс, но на нас ни казваха друго инфо. Граничарите задържат 45 мин, докато пристигнем ние кашимерията). А ние трябваше да задържим положението 2-3 дни)) как щеше да стане това не знам, но....
75
15
 
11
 
! Отговори
комунизма си отиде преди 5 години
защото комунистите нямат акъл да мислят !Ясно доказателство за безмозъчието им са тези комунистически фантазии за силната българска армия която ще удържи на турците цяла една седмица ! Само истанбулската дивизия беше и е в състояние да прегази България за 2 дни без да се налага да участват другите дивизии от други части на Турция ! По военна мощ Турция още тогава се нареждаше непосредствено след САЩ и СССР !Фантазиите и мечтите когато не отговарят на реалността , тогава става опасно !
74
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ами то всичко е по-важно от македония - и източна, и западна тракия, и добруджа, и западните покрайнини! и това ви го казвам като човек с произход от вардарско. малцината останали българи в западните покрайнини поне знаят какви са и никога не са се отричали от корените си, за разлика от марсианците във вардарско. а за стратегическото и икономическото значение на бяло море и делтата на дунав, заедно с топлата връзка към 700.000 българи в бесарабия да не говорим.
73
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До kamenos mangalis Гърция винаги е яла бой от българската армия:Къде бяха гърците през 1916 г. когато българската армия превзе цяла северна Гърция та трябваше да идват французи, англичани, австралийци да им спасяват задниците? Но българите ги спират и 2 години не им дават да мръднат.Тогава част от българите за пръв път виждат ***. Да споменавам ли 1925г когато гърците са наритани от мала Азия и навлизат в Петричко с цялата армия и са победени от македонските чети, защото на България и е бил
72
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 67Коя граница от 1941 г. като това е България по Ньойския договор а не по Букурещкия.
71
6
 
20
 
! Отговори
Гробокопач преди 5 години
Ние бяхме силни. Дори бих казал, много силни, защото бяхме дълбоко мотивирани да *** зелките на гъжвалиите! Аз и сега съм дълбоко мотивиран! Но първом искам да търкулна зелката на Бойко паша.
70
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До гошоИ кво като вермахта е завладял Гърция за 15 дни като накрая Гърция беше със статут на победител, а Германия я нарязаха, насилиха, окупираха и кво ли не. Това което има значение е че България и Германия са със статут на загубили страни и в двете световни. Причини много, но изхода е важен.
69
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименДо PANOS KAMENOSВизантийците са прегазени и в ПСВ и ВСВ от немците, но после като Германия почват да губят от запада, веднага се обръщат с победителя и се подмазват за да вземат парчета от България. Срещу Турция Гърция е разбита в 1923 г. и пак САЩ я спасява от ново турско робство.
68
0
 
6
 
! Отговори
пп преди 5 години
До 60 AndreshkoНие пък си служихме в Болярово и нямахме намерение да се движим от там насам( където и да е това насам)))
67
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До сметки без кръчмарАбе стига писа глупости бе,руснаците имаха някакво оръжие с което стопиха цяла нахлуваща армия от Азия в техните територии.Затова превзеха руснаците отвътре,а не с война,с война нямаше да имат шанс.А ние имахме ракети,доколкото си спомням и турците нямаха шанс.
66
0
 
15
 
! Отговори
гошо преди 5 години
До 65. Ти стой по-малко на слънце в тези жеги. Вермахтът превзема Гърция за 15 дни, а остров Крит е превзет само с парашутни десантчици. А генерал Владимиф Вазов не влиза в Солун само заради договорка с англичаните след битката при Дойран.
65
18
 
6
 
! Отговори
сметки без кръчмар преди 5 години
До AndreshkoЕ затова казвам ,че нямаше да издържим дори и една седмица на турците !Турците имаха модерно и качествено западно оръжие ,а ние руски тенекии !
64
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ние гърците сме най големите *** на балканския полуостров, няма по големи гьотверени от нашето пропаднало племе Стаматис Пиндругис
63
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На парижката конференция се предлага на БГ се остави границата от 1941 г. Когато се гласува, гласовете на колониите, Беларус и Украйна са за. Решаващия глас на Русия е против. С нейния Глас БГ не е призната за съвоюваща страна и губи правото да си запази териториите. Братушки а...
62
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До PANOS KAMENOSПрав си, на балканите Гърция е номер едно, неслучайно Франция и Англия залагат на вас и в двете световни войни. А България няма спечелена война от обединението насам, защото все е била с германските лузъри.
61
4
 
10
 
! Отговори
просто се шегувам преди 5 години
Според мен е достоверно да са разработвани планове БА да достигне черноморските проливи, но при условие, че Турция е заставена да води бой на два фронта; в Кавказ срещу СССР, и на Балканите срещу България. Съответно при една съвместна акция съветската армия би трябвало да ангажира основната част от турските сили, а БА да навлезе в Източна Тракия при силно отслабена съпротива.