При война в соцвреме: СССР иска България да овладее Егейска Тракия

Парадокс: Превратите на 9 юни и 9 септември с едни и същи автори
Обновена: 11 юни 2018 16:31 | 11 юни 2018 14:15, Петя Славова
250

"В българската история армията е посягала към властта, защото офицерството се е считало, а и на практика е било най-елитната част от българското общество в новата ни история. Офицерите са имали чувство за мисия и за отговорност не само за военните дела, но и за държавата като цяло", заяви проф.Веселин Янчев в предаването Операция История по Bulgaria ON AIR.

"Въпреки качествата си, обаче офицерите също са се провалили когато са се опитвали да управляват. Личните дрязги, интересите и егоцентризъм са надделявали и при тях, когато вземат властта", заключи историкът.

Фигурите на Кимон Георгиев и Дамян Велчев стоят и зад трите успешни преврати у нас – 9 юни 1923, 19 май 1934 и 9 септември 1944 година.

"В случай на световна война по време на социализма армията ни е трябвало да овладее Егейска и Източна Тракия, да достигне черноморските проливи и да осигури преминаване на съветския военен флот в Средиземно море. В плановете е влизало дори да се стигне до Суецкия канал, но това са били съветски стратегически замисли и в тях са били включени и войските на най-мощния тогава Одески военен окръг", разказа генерал-майорът от резерва Съби Събев.

"Разбира се, е имало и далеч по реалистични оперативни планове, в които нашата армия просто е трябвало да задържи евентуалното настъпление на тогавашните турски и гръцки войски за около седмица, преди до България да стигнат съветските войски", продължи бившият военен.

''Армията по време на соца беше достатъчно силна, но на много висока, почти непосилна за страна като нашата цена. В началото на 50-те години СССР е подарявал въоръжение, после сме си го купували стриктно. Бюджета за военни цели е достигал до 12% от БВП, при сегашните 1.4%. Често оценките за армията ни по време на социализма са доста преувеличени или силно идеологизирани. Това че сме част от НАТО, не значи че трябва да имаме слаба армия. Ако искаш мир, готви се за война", завърши генерал Събев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


250
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
23
 
5
 
! Отговори
PANOS KAMENOS преди 5 години
ГРЪЦКАТА АРМИЯ ЗА ПОСЛЕДНИТЕ 100 ГОДИНИ (ОТ 1912 Г.) Е ШИБАЛА МНОГО ПРЕМНОГО БЪЛГАРИ. МИЛИОНИ БЪЛГАРИ СА УБИТИ И ИЗГОНЕНИ ОТ НАШИТЕ ВОИНИЦИ .МНОГО ГЕРМАНИЦИ, АЛБАНЦИ И ИТАЛИАНЦИ СА ЯЛИ БОЙ ОТ ГРЪЦКАТА АРМИЯ .
59
17
 
7
 
! Отговори
сметки без кръчмар преди 5 години
Колкото и въоръжена да ни беше армията през комунизма нямаше да можем дори и една седмица да удържим на турците ! Още тогава турците имаха най-модерно западно оръжие и редовна армия над 800 хиляди души ! Дето се казва само с по един автомат в ръка тези 800 хиляди души ако бяха тръгнали към България щяха да ни прегазят без да се налага да използват танкове ,самолети и ракети ! Тези сметки комунистите са ги правили без кръчмаря / Турция /
58
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 54То империята на злото затова е заграбила такава огромна територия, защото все е трябвало да води отбранителни войни...и до днес !И нас така са ни учели по време на окупацията до 1989 година !
57
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименЗа ссср'то на българите е била отредена ролята на вагнеровци...кой оцелел, оцелел, а кой утрепан - паметник на не знания воин !Абе стига писа глупости!Армията тогава беше топ,сигурно щяха да ги стопят още при влизането им.Но България не е и била в конфликт с Турция,дори когато всички изоставят Турция,която е била в крайно критично положение и е отказан заем от всички за Турция,точно Бай Тошо ги спасява и им дава заем.И това е втория път когато ги спасяваме,преди това сме отказа
56
7
 
12
 
! Отговори
Andreshko преди 5 години
Въпреки многото пари при социализма армията в техническо отношение не беше добре. Играехме "Щит ' 82 първата фаза на войната"и половината камиони закъсаха по пътя към село Болярово Ямболско...
55
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За Живков Тракия е била по-важна от Македония и не е считал че Югославия ще го нападне в гръб на страната на НАТО.
54
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В периода 1912-2018г. българската история е едно огромно разочарование.
53
0
 
10
 
! Отговори
Обективно преди 5 години
Ама сте сложили заглавие за интервюто на генерал Събев, а сте пуснали видео с професор Янчев....Мислете малко
52
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До опетковНашия немскохитлеристки "цар" първо подписва пакта а после ни "дават" за временно управление, административно земи, които не са наши, а накрая ни дават и половин Сърбия да я окупираме, защото освободените немски дивизии отиват на фронтовете. Ако нашите войски са на руския фронт, то немски дивизии пък трябваше да окупират. Така че България а актовно воюваща на страната на Хитлер и соросовото ви преписване на исторически факти нема файде.
51
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За ссср'то на българите е била отредена ролята на вагнеровци...кой оцелел, оцелел, а кой утрепан - паметник на не знания воин !
50
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АХЕАбсолютна лъжа!!!! Нашата задача беше да задържим Турция/Гърция да не навлизат на територията ни до 7 дни, за да могат да се разгърнат другите армии. В нито един от плановете Щаба на армиите през осемдесетте не е имало планирана инвазия, само защита! И да е имало, армията не е знаела!?!?!?!?! Да, ако ги отблъснеш, настъпваш докъдето можеш, но това е последствие!!!Абсплютно си прав,учеха хората как да се отбраняват,а не да нападат.
49
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До опетковГовориш абсолютни глупости,аз съм от град в който имаше доста военни и беше щаб на армията, армията през соца беше топ и на много,мноооого високо ниво.Не знам какво е трябвало да превземат,но Егейска и Източна Тракия са били винаги български,населени с българско население до световните войни,дори на нас ни е оставен излаз на Бяло море след ВСВ,но по времето на соца Бай Тошо го даде на гърците,та написаното ми се струват пълни глупости.
48
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Австрия подтиква Батенберг да направи съединението, като разчета е Сърбия с протежето им Обренович Милан да ни бие в гръб. Крайната цел на Виена е братски раздор, и постепенно да окупират всичко до Солун през Вардар. Сметката им се обърква, защото ние побеждаваме. Тогава те ползват от съединението казуса и окупират Босна ужким за 30 години, после пак ни дирижират ние 1908 обявяваме независимост, а те анексират окончателно Босна ама след първата световна се ...разпадат. Русия няма общо.
47
4
 
10
 
! Отговори
опетков преди 5 години
До Анонимен46 Отново двойка по история. Въпросните земи ги окупират германците и ги дават нашите войски да ги пазят, защото цар Борис не ги пуска срещу руснаците. А когато германците ни натискат да влезем в Пакта, тогава СССР е съюзник на Германия и също се готви да влезе в пакта. Да си чувал за "Соболевата акция"? Комунистите агитират народа България да се присъедини към пакта. *** стават "антифашисти" едва след като двамата диктатори се скарват и сбиват.
46
5
 
24
 
! Отговори
служил преди 40 г. преди 5 години
Другарят генерал Събев явно го е хванала старческата деменция. Официалната доктрина,която ни набиваха в главите тогава беше отбранителна,Трябваше да задържим гърците и турците,които бяха евентуалните агресори на 70-80 км южно от Пловдив няколко денонощия докато дойдат руснаците.За никакво овладяване на ЕгейскаТракия,Проливите и Суецкия канал не е ставало дума.Това е от научната фантастика или старческото бърборене.
45
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От Събев не чакайте нищо добро за онова време. Диф натовец
44
3
 
17
 
! Отговори
АХЕ преди 5 години
Абсолютна лъжа!!!! Нашата задача беше да задържим Турция/Гърция да не навлизат на територията ни до 7 дни, за да могат да се разгърнат другите армии. В нито един от плановете Щаба на армиите през осемдесетте не е имало планирана инвазия, само защита! И да е имало, армията не е знаела!?!?!?!?! Да, ако ги отблъснеш, настъпваш докъдето можеш, но това е последствие!!!
43
2
 
8
 
! Отговори
опетков преди 5 години
До Анонимен Неграмотен и недоучил. Кой праща сърбите срещу нас: Ами братушките бе- Царят руски, но не освободителя, ами брат му, голям "приятел" на България. Четете и се ограмотявайте, за да не ставате смешни. Същият насъсква и султана да ни нападне в гръб, но англичаните, нашите вечни "врагове" му скръцват със зъби и го укротяват.
42
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 37 Цар Борис и демократите окупират Тракия и Македония и са във война с Англия и САЩ и са победени.
41
0
 
15
 
! Отговори
Не точно преди 5 години
До PANOS KAMENOSОт дядо ми знам, че по това време са очаквали нападение от страна на Гърция и Родопите са били окоп до окоп, съсредоточени са големи сили там. Нямам си и на идея точно как сте щели да минете през този ад, не е зле да си спомните какво прави ген. Вазов с англичаните след точно такова окопаване.