Безделници ли? 22% от младежите нито работят, нито учат

Делът на сивата икономика намалява бавно, а това се отразява много зле
Обновена: 12 юни 2018 21:37 | 12 юни 2018 21:35,
76

167 000 млади българи нито учат, нито работят. Това обяви вицепремиерът Томислав Дончев. В сравнение с останалите европейски държави, в България неработещите младежи били 22%, а в Европа те са средно 12%.

"Тази статистика не ни казва нищо ново, в сравнение с предишната от 2013 година. Тогава процентите са били 19%. Има един пакет от държави – Италия, България, Гърция, Румъния и Ирландия, които са с двуцифрени числа в незаетостта на младите", поясни директорът на "Индустриални политики" в Асоциацията на индустриалния капитал Теодор Дечев. 

"Има една тънка прослойка хора, които имат достатъчно пари по един или друг начин, за да се занимават с това, което искат. Това са щастливите хора. Има още една тънка прослойка – болните хора. По-сериозната прослойка е тази в сивата икономика, която у нас е 30%. Делът на сивата икономика намалява много бавно, а това ни се отразява много зле", посочи той в "Денят ON AIR". 

Все пак, според него категорията на безделниците не е за подценяване. 

"Кога държавата ще вземе мерки за това, че 14-годишни момичета забременяват и до осемнадесетата си годишнина имат 2-3 деца? Тази прослойка изгражда около 3% от всички незаети младежи", подчерта гостът пред Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
3
 
32
 
! Отговори
noFreeman преди 5 години
Сивата икономика им виновна... направете заплатите 1500 лева и тя (сивата) много бързо ще изчезне. За какво да съм в бялата и да имам малък бизнес... всичко ти взимат и по някое време фалираш... В сивата не ставаш богат но има с какво да храниш децата си. Така че, в заплатите е проблема... и тогава и младите ще заработят... а за индианците е време да им се забрани раждане преди 18 и да се намалят драстично помощите.
9
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако направим разбивка по етноси, да не се окаже, че безработните българи са 4-5%?
8
10
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е, че как иначе ще си пият кафето 6 часа, ще го снимат и качват във фейса? От къде време за работа? При бившите ми съученички забелязвам, че на която не и се работи, а едновременно с това няма капацитета и да учи висше - ражда. То е добре за демографския проблем, ама не и за генофонда.
7
7
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Първо 22% не работи не е толкова много. Ако се напише на обратно става 78% от младежта работа. Въпрос на наслагване на обществото. Младите са си пушка на всякъде бачкат и са супер. Въпроса е вие старчоции, когато ще почнете адекватно да им плащате и да им помагате в бизнеса ? Тея деца да не ходят на работа в космоса. Ако има проблем с тях той идва от вас.
6
2
 
2
 
! Отговори
Aiseya преди 5 години
Ma kak taka, idi ti i stani kalaidjiika...ili lei kurshum za zdrave...kak taka bez da uchat...ne stava...daji zaharno petle bez naukata ne stava...
5
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Човека си е прав,ония не стават за нищо освен да подпират метлите
4
2
 
3
 
! Отговори
Iatarko преди 5 години
Ami te imat tvorcheski intelektualni profesii i sa v tvorcheski vakancii sigurno...moje bi...pisateli, poeti, hudojnici, muzikanti, artisti, baletisti, dokumentalisti, operatori, kinematografi, statisti, scenaristi, kompozitori, dirigenti, teatrali, operetisti...
3
7
 
18
 
! Отговори
Що? преди 5 години
Е що да работят??? Да може *** и пульо да си живеят живота на техен гръб, пък те да се чудят как да свързват двата края...
2
5
 
34
 
! Отговори
бГ преди 5 години
Как да работят ромите? нали държавата ги издържа от данъците на българите.
1
5
 
47
 
! Отговори
Един от планината. преди 5 години
А какви пари дават за здрава работа работодателите у нас - нищожна - ако платят 700-800 лева за голяма отговорност + хамалогия е прекрасно. прекрасно е за тях. крадат от нас и дават на мързеливите си щерки за МОЛ-а и синчетата да ходят на ски в Алпите. Да има за подаръци на секретарката щото била добра във френския. А работника сметката не може да си плати и храна на детето да купи. Море, май*ка им да е*ба аз. ще ги избия до крак и всичко ще стане държавно, обратно както преди.