Борисов: Скопие и Атина да си решат спора, иначе съм песимист!

Премиерът не вижда разнобой с президента по темата
Обновена: 14 юни 2018 20:01 | 14 юни 2018 17:00, Веселина Йорданова
176
Борисов: Скопие и Атина да си решат спора, иначе съм песимист!
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Премиерът Бойко Борисов заяви, че Македония и Гърция трябва сами да си решат спора за името, но ако това не се случи, става "пълен песимист" за развитието на Балканите.

Още по темата

Той увери, че счита за приятел македонския президент Георге Иванов, когото отказа да приеме, но подчерта, че за решаването на въпроса са положени много усилия.

Борисов каза още, че "сваля шапка" за смелостта на премиерите Алексис Ципрас и Зоран Заев, които са поели риск, като напомни, че от десетилетия спорът не се решава и Македония не може да помръдне напред нито за НАТО, нито за ЕС.

"Как ще се казва Македония, дали гърците ще приемат това име или не, е работа на гръцкия и македонския народ, но знам какви усилия се положиха, за да се придвижи този процес напред. Ако не се придвижи, ставам пълен песимист за развитието на Балканите", посочи премиерът.

По думите му единственото, което искаме за Македония, е европейска интеграция, влизане в НАТО, просперитет и свързаност. "По никакъв начин не се месим в работата на институциите в Македония, в спора с Гърция за името", посочи още Борисов.

Той коментира, че щеше да е предателство, ако след тези усилия, бе посрещнал Георге Иванов "с фанфари и почести" в София.

Борисов каза, че не вижда разлика в позицията на двете институции у нас - Министерски съвет и Президентство, които са за европейската интеграция на Македония. Той посочи също, че Румен Радев не е имал избор дали да приеме Георге Иванов или не, защото той е негов гост.

Борисов уточни, че с решението си да не приема Иванов, е показал отношение към колегите си в Гърция и в Македония - Ципрас и Заев, които определи като храбри, смели и отговорни.

"Нека да преспим, да го обмислим пак, нека в самата Македония да се срещнат и да си решат, ако искат. Ние сме живели десетилетия така. Няма по-бедни, по-изостанали, по-неразвити държави от нашите. Тези, които имахме шанса да влезем в ЕС, коренно различни държави сме", посочи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


176
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
6
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Страхопъзльото пак даде на заден и се измъква по терлици.А Меркел и Джункер го провъзгласиха за Обединителят на Западните, Източните, Северните и Южните Балкани.Абе с две думи на всички видове Балкани и на всички видове Македонии.