Борисов и Захариева отказаха сгледа с македонския президент. Защо?

"Не искаме да се намесваме във вътрешните работи на нашата съседка"
Обновена: 14 юни 2018 20:02 | 14 юни 2018 11:38,
237
Борисов и Захариева отказаха сгледа с македонския президент. Защо?
Снимка: архив, Reuters

Срещите на премиера Бойко Борисов и външния министър Екатерина Захариева с президента на Македония Георге Иванов, които са планирани за утре сутрин, са отказани, съобщиха от Министерския съвет.

"Не искаме да се намесваме във вътрешните работи на нашата съседна държава. Нашата позиция е принципна и е ясна, както и на цялата международна общност. Ясна е и позицията на президента на Р Македония.

Българското правителство не вижда смисъл да бъде използвано във вътрешнополитическите дебати в Скопие. Ключова за бъдещето развитие на нашата съседна държава е интеграцията в ЕС и НАТО и тя не бива да бъде поставяна под въпрос", пишат от правителствения пресцентър.

Още по темата

Македонският президент пристига днес на посещение в страната по покана на президента Румен Радев. Двамата ще проведат среща на четири очи и по-късно ще дадат съвместна пресконференция.

Визитата му у нас идва на фона на грандиозния скандал, който се развихри при съседката ни, след като вчера стана ясно, че призидентът Георге Иванов отказва да подпише бъдещия договор за името на Македония, което преди два дни беше договорено официално между правителствата в Скопие и Атина -  "Република Северна Македония".

Вчерашната му среща с премиера Зоран Заев и външния министър Никола Димитров протече скорострелно, за 120 секунди.

На нея двамата трябваше да информират президента за постигнатото споразумение, но държавният глава отказал да изслуша Заев и Димитров. Той само попитал дали носят писмения проектодоговор и напуснал срещата.

След срещата в остро обръщение към нацията Георге Иванов беше категоричен, че няма да подкрепи споразумението и го нарече вредно. Според Иванов всичко, което е свято за Македония, е погазено, а ЕС и НАТО не могат да бъдат алиби за лошия договор.

Иванов по-рано на няколко пъти заяви, че няма да приеме промяна на конституцията заради промяна на конституционното име на страната.

В Гърция договорът трябва да бъде ратифициран от парламента, а в Македония за наесен се предвижда и референдум по въпроса.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


237
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
190
0
 
2
 
! Отговори
1 преди 5 години
А днес този същия индивид,праща захариева в Македония,коментара ви за индивида,оставям на вас.
189
0
 
3
 
! Отговори
Тинев преди 5 години
За погледа и мутрата: БЕЗ ДА НАЗОВАВАМ НИКОГО, продължават да ми цвъкат минусчета.Що бе господа, АЗ не съм назовал СУДЖУКА ВИ.ВИЕ сами го оприличавате на мутра с вашите " - " .
188
2
 
1
 
! Отговори
Я па ти... преди 5 години
До Анонимен 194 На теб па за какво са ти дотрябвали 50 % от Македония ?И с тях ли да си имаме ядове, като с комунистите?
187
3
 
1
 
! Отговори
Мнение преди 5 години
До Анонимен 193 Най добре Стара България.А инак Борисов и Захариева са прави. Този Георге съсипа едно почти готова споразумение за името, което Европа чака отдавна.
186
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
предходните два поста ще бъдат изтрити от со ро со идите в сайта като поредно признание за верността им
185
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Един народ сме. Няма никакви антични македонци, това е со ро соидната пропаганда на соро со идите в Македония. Бойко не ни давай на тия нито българска история, нито география, нито език, нито култура. Незабавно да се оттегли признаването на тая фалшива държава от Ж Е Л ЕВyoutube/watch?v=tZ5pSgY2O3U
184
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Уфффф ,,,Вместо да се разберем с гърчулята и да делнеме макетата 50/50, ние пак панаири. Влязат ли в ЕС и НАТО - КРАЙ ! Забравете, да си решим скоро Въпроса.
183
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По-добре "Нова Македония" !!
182
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нали не трябва в името да има географски понятия?Поне доскоро това пяха БГ-политици.Защо сега са съгласни с това тъпо име "Северна Македония"??Щом има Северна, значи има и Южна, и Източна , и Западна Македония.................и става един хаос.
181
0
 
2
 
! Отговори
Mamina kukla преди 5 години
До Анониме===Когато заминавах, една от книгите, които взех бе 'Строители на съвременна България' от Симеон Радев. Още е в моята малка библиотека.
180
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Георги Иванов да ходи се оплаква на Сърбите техните дружки дето фалшифицират историята на България в учебниците си!!!Македония без Българи огън ще я гори!!!
179
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да кръстят Македония като Баш Югозападна България. Ние претенции нямаме, Гърция също, а и без тва там повечето живеещи са Българи.
178
0
 
5
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
До Анонимен"До ПИТАМ186 Това не е за тебе,няма да разбереш.Добре ,че такива като теб,не ги питат,кого да награждават в Израел.".....Е ПА ДА НЕ ПИТАТ ТЕБ,МАЖОРЕТКЕ,та си толкова.."категорична"?
177
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ПИТАМ186 Това не е за тебе,няма да разбереш.Добре ,че такива като теб,не ги питат,кого да награждават в Израел.
176
5
 
13
 
! Отговори
ПИТАМ преди 5 години
Защо Банкярския е награден с орден за рицарство от патриарха в Йерусалим? Какви са заслугите на Банкярския към православието както е казал този патриарх?
175
4
 
10
 
! Отговори
ЩЕ ПОВЪРНА преди 5 години
БАНКЯНСКИЯ ЩЕ НИ ИЗЛАГА НАВСЯКЪДЕ, ДОКАТО МУ СЕ ПОЗВОЛЯВА ДА НИ РЕЗЕЛИ И НИ ПРАВИ ЗА СМЯХ И ПОДИГРАВКИ. КОЛКОТО И ДА Е *** И ЕЛЕМЕНТАРЕН НАРОДА, НЕ ЗАСЛУЖАВА НИТО ПРОСТА К ДА НИ УПРАВЛЯВА, НИТО ДА НИ МАЧКА, НИТО ДА СМЕ ОБЕКТ НА ПОДИГРАВКА.
174
5
 
9
 
! Отговори
Тинев преди 5 години
Два поста имам с: " По погледа си личи кой е мутрата! "И ...ооооп 2 + 3 минуса.Интересното е, че НЕ посочвам имена.Явно МУТРЯГИТЕ си се знаят. П.П.Гузен негонен бяга - народна поговорка.Еййййй, чак ме досмеша.
173
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Банкянския докога ще ни излага пред света.
172
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нали е бил охрана на Т.Живков известно време.Явно го е научил как да се задържи на власт 45години като него,та и повече.Добър учител ,добър ученик.Хвала.
171
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Името "Северна Македония" е неприемливо за България!!!