17-и закон от Освобождението насам: "Езикова полиция" ни пази!

Как да запазим книжовността коментират Красимир Богданов и доц. д-р Борислав Георгиев
Обновена: 15 юни 2018 13:02 | 15 юни 2018 13:00,
23

Представители на коалицията "Обединени патриоти" внесоха в деловодството на парламента нов закон за българския език.

Той предвижда създаването на специален орган, който да следи и санкционира за опазването и задължителното използване на българския книжовен език в публична среда. Какво представлява "езиковата полиция"?

"Вече 10 години този закон чака своята реализация. Той засяга употребата на българския книжовен език в публичната сфера. Електронните съобщения често са на латиница, а това приучава и децата така да пишат.

Това не засяга брандове и търговски марки. В България не е регламентиран българският вариант на изписване на кирилицата. Ние използваме руския шрифт", обясни депутатът от "Обединени патриоти" Красимир Богданов.

Според езиковеда доц. д-р Борислав Георгиев, ако трябва да се създава някаква комисия, то нека се върне практиката отпреди 1944 година с така наречената "правописна комисия".

Още по темата

"Този законопроект е 17-и поред от Освобождението насам. Въпросът с шрифта на българската кирилица е много сериозен.

За първи път този закон е съгласуван с Института за българския език. Има прогрес в цялата постановка. Изразът "езикова полиция" е дълбоко смущаващ", отбеляза той в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR.

Народният представител недвусмислено заяви, че ако липсва такъв орган, който да контролира публичната употреба на българския език, то този закон ще бъде пожелателен.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако приемат и стриктно прилагат този закон, медиите ще имат огромен проблем с кадрите! Толкова неграмотници се правят на журналисти, че ако ги глобяват за всяка грешка, ще погинат от глад!
17
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Че ние ако не можем да си изпсуваме звучно на български език и ни слагат звездички,за какво ни е?Ако няма аналог,ще измислите и въведете български аналог на чуждиците.Това ли е най-важния проблем в държавата?
16
0
 
7
 
! Отговори
Име преди 5 години
българскят език е свещен! и само идиоmи могат да заменят думите му с гейски звездички.
15
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Той засяга употребата на българския книжовен език в публичната сфера.А, в българския книжовен език нима няма думичка "обществена" (сфера)?Трябва ли този обединен патриот Красимир Богданов "публично" на изважда на показ, пардон, да "демонстрира" своята полуграмотност, говорейки за "брандове и търговки марки", "руски шрифт" (?!) и пр. нелепости?
14
0
 
2
 
! Отговори
Го4о преди 5 години
Първо трябва да вкараме в училище всички говорещи на "ромски език"! След което да се убедим, че такъв език няма, а това е *** език с няколко разновидности.
13
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Леле мале. Депутати да говорят за български език. Не сме били използвали българска кирилица, ами руска. Тия са за психиатрията.
12
1
 
4
 
! Отговори
Браво преди 5 години
Браво за закона! Във Франция имат цяла академия само относно това!!!
11
5
 
5
 
! Отговори
Ееех, Българийо мила преди 5 години
Поговорете с литературните редактори на списанията, издавани от всеки един институт на БАН. Да ви кажат каква е степента на неграмотност на "учЕните", включително и на тези, които разработват проблеми на културата и историята на българите.Това е резултатът от 45 г. прием по параграфи с предимство в нашите ВУЗ-ове. После съдбата и на науката, и на образованието мина в ръцете на същите тези привилегировани чеда на каскетите и гумените *** на бос крак. Със зъби и нокти пазят тези свои позиции.
10
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Това не засяга брандове и търговски марки"Мили журналисти, чуждицата "бранд" означава търговска марка като слагането им в едно изречение със съюз и е най-малкото смешно. При условие, че това е посочено в тема за бъдещето на езиковата ни кутура, работата отива на пълен фарс.
9
0
 
6
 
! Отговори
кж преди 5 години
Разковничето е в думата "книжовен". Трябва нашенците да четат. Разбира се, не само родна литератуа, а и преведени от майстори на словото чужди произведения. В детството се залага лигвистичната матрица. Ако на майчиния си език имаш къса езикова линия, на никой друг език не би могъл да се изразяваш пълноценно. Пример за това е дългогодишния кмет на Кърджали Хасан Азис. Въпреки образовението и политическия му опит, детството в село, където се говори турски диалект личи.
8
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 3: То по написаното вече си личи, че си пълен ***!
7
0
 
1
 
! Отговори
сс преди 5 години
не знам как в някоя администрация ще си кръщават файловете на кирилица като трябва да са с латински букви просто програмите не го позволяват.... как ще го оправят незнам
6
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
3 Много си забавен!! Щом не ти пука, защо пишеш на кирилица?
5
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Още наши хора на хранилката. Още една държавна агенция ще може да ни рекетира и извива ръцете както си поиска. Обединени патриоти... вии сте идииоти!
4
2
 
14
 
! Отговори
Патриот преди 5 години
Браво. Видя ли мнение на шльокавица директно натискам червеното квадратче и продължавам напред без даже и да го чета.
3
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хич не ми пука. Ще им пращам снимки на оная си работа, с надпис "Мноууу поздрави уа, ва6та кожа !" по пощенски гълъби, па да правят каквото си искат :)
2
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Шльокавицата е поредният изкуствено измислен проблем, който трябва да приглуши налагането на лимити за лъчеление и резила Пелов.
1
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Той засяга употребата на българския книжовен език в публичната сфера."В администрацията, да. Но да извън нея е право на четящите, да преценят, дали искат да четат написаното, а не на некакви дебели джуджета, да си налагат маниите за величие ...!