Морковът, тоягата... И ромската интеграция – засега илюзия

Въпреки това Светлана Дончева смята, че не мрази ромите
Обновена: 17 юни 2018 13:04 | 17 юни 2018 12:52, Боряна Павлова
288
Морковът, тоягата... И ромската интеграция – засега илюзия
Снимка: Facebook

Не съм расист, не мразя роми, не мисля, че са по-долна категория от нас, но и тук монетата има две страни. Всеки трябва да има и права, и задължения. Постът ми във Facebook е насочен към това. Така съпругата на вицепремиера Томислав Дончев Светлана Дончева коментира публикацията си в социалната мрежа, която предизвика бурни реакции.

Поводът са две случки, които са я провокирали. Първата е от Габрово.

"Видях видео от мой приятел в Габрово – на пръв поглед нищо необичайно, докато не пуснах звука и се чу оглушителна циганска музика, явно огласяща целия квартал. Това е кварталът, където Томислав е израснал и се вижда и блока му. Видеото е заснето в 20 ч. вечерта, а музиката идва от апартамент в блок", посочи тя.

Още по темата

Музикалният тормоз бил денонощен, а полицията има ограничени правомощия.

"На пръв поглед е лесно – подаваш сигнал до полицията, която трябва да осигури обществения ред. Но не е така. Полицията може само да направи забележка, не може да влезе вътре или да отнеме устройството, а тормозът е денонощен", каза Дончева.

Вторият повод е репортаж за бой на столично кръстовище с участие на роми. "Съчетавайки двата повода това провокира моята реакция. Това е предисторията на този според мен изкуствен скандал", каза тя.

Категорична е, че за момента ромската интеграция е илюзия. "Има много цигани, които са успели да се интегрират и да излязат от ужасния социален модел, цигани, които завършват медицина, стават инженери. Те са пример, че не са по-долна класа от нас, но голяма част от тях не са осъзнали задълженията си към това общество и злоупотребяват с това. Смятат, че са в ролята на жертва", посочи тя пред bTV.

Дончева се извини за публикацията си. По думите й го е направила, защото "по инерция сложих циганите под общ знаменател и тези, които са се образовали и са се интегрирали могат и ще се почувстват засегнати."

Томислав реагира както само той може – сдържано и с уважение. За мен е непонятно да се кара. Ние сме равноправни и живеем така от много години, каза още жената до вицепремиера.

"Мисля, че със случката допринесох за имиджа му, не, че той има нужда от това, той има достатъчно позитивен имидж."

Постът е пример да се говори извън матрицата, не политически коректно. Елитът и медиите са подложени на законна цензура, казва се само половината, а проблем се решава като се сложи на масата, категорична беше тя.


288
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
149
0
 
0
 
! Отговори
Г-н Дерек Дъглас преди 8 месеца
Здравейте

    Имате ли нужда от спешен заем, за да решите финансовите си нужди? Ние предлагаме кредити в размер от 2,000.00 до 50,000,000.00, ние сме надеждни, мощни, бързи и динамични, без кредитна проверка и предлагаме 100% гарантирани чуждестранни заеми през периода на този трансфер.

    Ние също издадохме заем във всички валути с 2% лихвени проценти за всички заеми ....

Моля, свържете се с нас, ако сте заинтересовани, чрез easyloanfirm2020@gmail


За разбирането,
Г-н Дерек Дъглас
148
0
 
4
 
! Отговори
Сузанит преди 8 месеца
ас сам ром от няколко месеца преди това работих в различни отрасли но реших че тая работа не е за мен и сега сам ром и ше се интегрирам ама да го кажа нещо не дават пари мисля да бегам в чожбина къде има жени млади да ги работях тях и да ми плащат щото тук така са се научили да не работят само да клюкарят какво-що а па то файда от такова работа нема от мен да го знайте да се не чудите
147
1
 
24
 
! Отговори
НЕ СЪМ РАСИСТ преди 8 месеца
КРАЙНО ВРЕМЕ Е ДА СЕ СПРАТ МОРКОВИТЕ НА ИНДИЙЦИТЕ >

Сладки социални парички за раждаемост само на родилки които :

- СА НАВЪРШИЛИ 18 Г.
- СА ЗАВЪРШИЛИ 10 КЛАС
- СА ОТРАБОТИЛИ ПОНЕ 1 Г. ПРЕДИ ВСЯКО РАЖДАНЕ
- И ВСИЧКО ТОВА САМО ДО 3-то РАЖДАНЕ

ВСИЧКО ОСТАНАЛО Е РОБОВЛАДЕЛСКИ СТРОЙ,
ПРИ КОЙТО БЕЛИТЕ ПЛАЩАТ, А НЕ-БЕЛИТЕ ПОЛУЧАВАТ
146
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Явно това е на мoда както иска така го разбира простотията и простото е на мoда сезурам мвр ловеч да не спят
145
2
 
0
 
! Отговори
dj dance machine преди 8 месеца
Баталиона се строява за последен път ало умника снощи по езикова гимназия ако ми проглушиш ушите още веднъж ще ти окача книжката на трупчета вовеки веков пиян умнико то явно ни от музика разбира ни и жени знае да сваля мястото му е само в затвора тия произволия няма кои да им ги търпи хитов де си бре детие охраната освен ако нее стях
144
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Колко *** са инженери или доктори. Да кажем 10. Айде стига приказки. Радвайте се, че се изнесоха из Европа и там малко се интегрират. Един ден ще се върнат, но ще пэлучават чужда пенсия поне и ще са видели свят.
143
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Да мразиш по етнос е грешно. Смениш стратег ПРАВИЛНО. Нито е обидила нито е казала нещо невярно. Те НЕ работят, НЕ учат, НЕ се развиват в никаква насока. Протестирам като гражданин! такива хора са като тумор и той трябва да бъде лекуван със сериозни медикаменти и ако не поддаде да бъде изрязан и отстранен.
Деца и помощи. Създават деца които вземат помощи

ТОЯГА и ПОДКРЕПА. Да се очовечат и да станат нормални хора за да можем да живеем с тях без никакъв проблем без тояга няма да стане
142
0
 
8
 
! Отговори
Хитлер преди 8 месеца
Ох, много красива мацка влюбвам се, браво за думите които много други немогат да произнесат срещу ц.....е гроз.и
141
0
 
9
 
! Отговори
Въпрос преди 8 месеца
Кои са ромите????Ако може да ми се обясни ,на някои друг език има ли "роми"
140
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Не мразя ромите.
С доста от тях сме в добри отношения, а с някои даже и в приятелски. Но аз мразя и-диотит-е, които тровят живота на хората, били те роми или българи.
139
4
 
5
 
! Отговори
Дончева, кажи си. преди 8 месеца
Тази защо не каже сега нещо за Сребърния фонд, какво ще се случи с него, какво са намислили герб за фонда. Ще гушнат едни милиони.
138
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
полицията изобщо не е с ограничени права,ами така им е разпоредено.при сигнал от моя страна за истеричния вой,идващ от махалата в два през нощта,дежурният полицай ме обвини в дискриминация и расизъм
137
2
 
23
 
! Отговори
Iceblast88 преди 8 месеца
До 133
От кога истината е език на омразата?
Да кажеш на някой, че освен права има и задължения е омраза според теб?
Ти български знаеш ли или просто си пишеш неземни простотии заради промития ти джендърски мозък?
Ако искате да ги интегрирате то първо трябва да им се набие в тиквите, че имат задължения и правата им да идват единствено и само след като започнат да си изпълняват задълженията. Не може за едните данъци и мъка, а за другите помощи и правомощия!
136
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
"Такова говорене е недупостимо в Европа!"

Да казваш каквото мислиш, е недопустимо в Европа?
Тя тая европа /с малка буква/ задмина чекистите отдавна.
Права е само онази линия, успоредна на априлската линия на партията.
135
1
 
8
 
! Отговори
Fallschirmspringer преди 8 месеца
В началото на безкрайния демократичен и неолиберален преход имаше една мантра "по-малко" държава.Започна един тотален разпад на държавността Един от стълбовете за опазване на обществото е полицията съдебната с-ма,но на тях ги налазиха различни политически назначения,които са тотално некомпетентни.Създадоха се различни анти-български, отоманка фондации и сдружения финансирани от чужбина,които спомагат разложението на държавността,а съответните контролни органи,вместо да им противодействуват ,се оказват техни съучастници
134
1
 
5
 
! Отговори
Andreshko преди 8 месеца
Постът е пример да се говори извън матрицата, не политически коректно. Елитът и медиите са подложени на законна цензура, казва се само половината, а проблем се решава като се сложи на масата, категорична беше тя.
След като медиите са подложени на (не)законна цензура,всичко за да се оправи зависи от мъжа ти...
133
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Г- жо Дончева, това е електоратът на вашия съпруг. Когато масата е неграмотна е по- лесно манипулативна. За да спечели Герб, тези хора са и необходими точно такива - тъжно, но факт.
Нали не очаквате хора, които са интелигентни, мислищи, заинтересовани за България да гласуват за тази партия.
132
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
"Има много ***, които са успели да се интегрират и..." - цитат на г-жа Дончева. А защо аз не мога да използвам думата *** . Това не е ли липса на свобода на словото и просто елементарна цензура?
131
1
 
13
 
! Отговори
не син преди 8 месеца
Такъв народ сме, такава ни е и държавата! Гаврят се с нас някакви паразити и ако кажеш истината те погват куп гнусни организации и започва едно безкрайно извиняване?
130
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
То,ако са виновни само ромите е много лесно! Ама май не са само те! Като се почне от съседското тропане,веселби,фойерверки,та се стигне до гърмящите и димящи ауспуси и вандалски бабаитщини! Това е на всяка крачка в България