Не инвестираш в култура? Ставаш "нация от берачи на портокали"

Пред Bulgaria ON AIR: Морална деградация разрушава читалищата ни
19 юни 2018 15:00, Анисия Иванова
63

У нас няма стратегия за развитие на културата, на това се дължи състоянието на 50-годишната сграда на читалище "Светлина" в град Шипка. Около това се обединиха гостите на "България сутрин" музикантът Венци Мицов и тв водещият Иво Танев.

Построената с дарения сграда на читалището изглежда потресаващо, превърната е в паметник на разрухата. В миналото то е издигнато с дарения и доброволен труд, а постепенното разрушаване идва с настъпването на демокрацията. Българка от Бостън е дарила проект за реконструкция. Неговата стойност е 800 000 лв., сума която е непосилна за общината.

Отговорът от Министерство на културата обаче е, че те не могат да помогнат за реконструкцията, защото читалището се води частна собственост.

"Ако проблемът на Министерството на културата е, че сградата е частна собственост, това е смешно и нелепо", отсече Венци Мицов.

Според Иво Танев въпросът, който трябва да бъде зададен, е: "Имат ли местните нужда от читалището?". Сградата е направена с доброволни дарения, миналите поколения са решили, че имат нужда от това читалище, но днес техните наследници влизат вътре и го рушат. Това е разруха на морални ценности, каза Танев и обобщи: "Струва ми, че по-голямата част от народа са абсолютни идиоти, над 80%. Създадохме нация от идиоти!"

"За култура говорим само когато има скандали. Основният проблем е, че нямаме обща стратегия за културата. Законът за читалищата в България не работи, той трябва да се коригира и актуализира", каза Венци Мицов пред Bulgaria ON AIR.

Иво Танев изрази възмущение, че младите хора дори не знаят за какво се използват читалищата, в семействата им не се говори за това и това е проблем. Венци Мицов предупреди, че нация, в която не се инвестира в култура се превръща в "нация от берачи на портокали".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
4
 
4
 
! Отговори
Предложение преди 5 години
Предлагам на следващите избори да сменим сегашното правителство и да изберем ново правителство което да отркие работни места и да осигури високи заплати за всички! Сега сме демокрация и сме свободни да ги сменяме, демокрацията е най-съвършената система.
14
7
 
8
 
! Отговори
Знаещ преди 5 години
Чудя се за какво ни е това читалище - спомен за отдавна отминали времена ? Наскоро ходих в едно село - Гюргич /намира се в Северозапада/. Та във въпросното село, до което единствената равнина по пътя е легналият полицай, ми показаха гордо "сградата на читалището" - наистина великолепна сграда ! С ал. дограма; изолация и ... дори и книги имало /така казваха/ ! Само дето никой не влизал вътре ама ... това е тема на друг разговор ...
13
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Причината за това хората да стават берачи на портокали не е в липсата на култура, а в липсата на работни места, за което е виновно правителството.
12
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
При соца почти във всяко село имаше читалище, училище, детска градина, библиотека и кино.
11
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 7ЧИТАЛИЩЕ СВЕТЛИНА Е СТРОЕНО С ДАРЕНИЯ БЕ *** КАКВИ КОМУНИСТИ ТЕ ГОНЯТ БЪЛГАРКА ОТ БОСТЪН Е ДАРИЛА 800 000 ЛВ ДЪРЖВАТА МОЖЕ ДА САНИРА НЕКВИ ПАНЕЛКИ АМА НЕ МОЖЕ ДА САНИРА ЕДНО ЧИТАЛИЩЕ И ДОРИ ДА ГО КУПИ И ОБЯВИ ЗА ПАМЕТНИК НА КУЛТУРАТА
10
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Крим е руски. Въпросът е затворен.
9
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пак някакви глупости и от едните и от другите. В България всеки който го сложат в някакво студио или пред някакъв микрофон почва да ръси само негативизми от сутрин до вечер. Венци Мицов и Иво Танев какво направиха за България освен да оплакват положението?!?!?
8
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Членката на ЕС и НАТО България е умираща страна с изтекъл демографски потенциал, вече напълно деиндустриализирана и потънала в мизерия, за каква култура става дума, приорите сега е чисти физическото оцеляване.
7
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма пряк път към културата! Всяка една тоталитарна система (било то нацистка или фашистка) е целяла да срути и унищожи културата. Ако се чудите защо Ислямска държава руши древни сгради в Сирия го казвам. И защо у нас култура извън големите градове тотално липсва... Комунистите са подкрепяли културата, трябва да се отбележи, стига тя да е отговаряла на техните разбирания и идеология, разбира се.
6
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ама те на Запад си нямат инженери, менидъджъри, специалисти, само на нас чакат, ама ние им предлагаме само берачи, чистачи и миячи и пpocтитутки, аме те си имат такива достатъчно желаещи да работят това и от местните, ижнерери, специалисти и мениджъри очакват от нас нашите по-старши парнтьори.
5
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Културата е в ръцете на народа а това да влагаш пари в нея вече е впоследствие.
4
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Чудя се от два дена , кое е по добрия вариант - да ида да беда портокали , или да се напия с бояршчик?
3
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гьоринг май е казвал "Като чуя култура и се хващам за кобура".Нашите мили 240 ... /сложете обида по усмотрение/ задминаха т.н. "нацисти" отдавна.
2
0
 
4
 
! Отговори
1 преди 5 години
и какво държавата да инвестира в частен имот...тогава да дойдат в нас да инвестрат сам ще си платя за проекта и ви обещавам, че ще е за културни цели ;)
1
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Инвестираш в хотели и нищо друго 30 год ставш народ на изчезване.