Борчове: Всеки трети българин – с неплатени сметки

Бързите кредити са основен двигател за трупане на дългове
26 юни 2018 08:15, Александър Попов
25
Борчове: Всеки трети българин – с неплатени сметки
Снимка: Булфото, архив

Борчовете на българина са се удвоили през последните години. През 2017 г. средният дълг на човек у нас е бил над 900 лева. За сравнение, през 2015 г. сумата е била около 450 лв., сочат данните на Евростат, цитирани от "Стандарт". Според тях единствено гърците изпитват по-големи затруднения от нас при погасяването на задълженията си.

Към края на миналата година всеки трети българин е имал неплатени сметки - просрочена ипотека, наем, ток, парно, лизинг и други. В южната ни съседка "на червено" са били 48% от хората. На трето и четвърто място са Кипър и Хърватия с по 26% кредитополучатели със забавени плащания по заеми.

През миналата година 1,8 млн. души са били в графа кредитополучатели. Забавените и необслужвани плащания в края на 2017 г., са били както следва: по потребителски заеми - над 800 млн. лв., а по ипотеки - близо 1 млрд. лв.

Бързите кредити са основен двигател за трупане на нови задължения и за лавинообразното затъване на потребителите. За съжаление тази тенденция ще продължи и през тази година, сочат прогнозите на Комитета за защита на потребителите.

Причината за това е максимално улесненият достъп за гражданите, желаещи да получат пари назаем, чрез изключително агресивна реклама и готовността на кредитните институции да отпускат средства на лица с лоша кредитна история, коментира председателят Пейо Майорски.

Той уточни, че към организацията често се обръщат хора, взели пари, за да купят среден или дори евтин клас мобилен телефон, таблет, компютър или телевизор, които впоследствие при изплащането на кредита се оказват многократно по-скъпи.


25
Още по темата: дълговебързи кредити
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
1
 
0
 
! Отговори
бай тошо преди 8 месеца
да живее демокрацията
23
0
 
7
 
! Отговори
бай х преди 8 месеца
европейски сметки със африкански заплати ... то е ясно
22
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Е нали сме много богати. С милиарди спестявания. Как така кредити за телефон. Богатите не купуват телефон на кредит. Хайде сега кажете как българите яли и пили и ходели на почивка. Някой явно искат хората и да спрат да се хранят. Ма как така ще ядат, значи са богати.
21
6
 
3
 
! Отговори
Спасението е преди 8 месеца
Спасението е Слави или Мая Манолова, да направят нови партии, без хора с тъмно минало. Останалите, са се доказали крадци.
20
0
 
11
 
! Отговори
До Нем преди 8 месеца
Работя, като техник в Булсатком и заплатата ми е 850, както съм написал. На такива, като тебе, ходя в домовете и им прекарвам интернет и телевизия. С висше образование съм.
19
0
 
4
 
! Отговори
чичо Гошо преди 8 месеца
На кого да вярвам!Хайде сега съвсем трезво и откровено без партийни и други пристрастия да си отговорим на въпроса-Лъже ли Бойко,че българите са забогатели,че били се увеличили спестяванията в банките и всеки ходил с колата си за празниците в Гърция?
18
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Всеки трети е без зъби или със мастни топчета отровени от храната ...


eurocom.bg/shows/video/premulchani-istini/7487
17
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
А 15 , ако можеш да си позволиш всяка сутрин 100гр. чер хайвер за закуска - няма нужда да си правиш сметката ! А двама пенсионери с по 300 лв. пенсия и магистър по икономика няма да върже месеца , като извади 200 лв. за лекарства и поне 100лв. за битови разходи ! " Сит на гладен вяра не хваща!" е казал народът !
16
9
 
1
 
! Отговори
Млад преди 8 месеца
До дърт

Какво си работил та пенсията ти е 600лв за два месеца и половина?Дядо ми е бил дърводелец, домакин на склад, парнаджия и металург и пенсията му беше 600лв за един месец.Беше 26-ти набор.
15
13
 
2
 
! Отговори
Нем преди 8 месеца
До Дам

Аз пък не живея в София и взимам 2700лв като не плащам наем.Работя във фирма за монташ на ел.оборудване.Ти за тези 850лв в София килийно образование ли си завършил?
14
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До дебел депутат

Така е, ако можеш да си правиш сметка на парите България е едно много добро място за живот.Лошото е, че Ганьо е изхвъргач и постоянно се прави на велик пред комшиите с телефон за 2000лв докато получава заплата 1000лв.Иначе колкото и да няма за да си плаща сметките все пари намира.Тая статия е апотеоз на болшевишката пропаганда.Сигурно лично КУРнелия Сланинова е измислила това дебилно заглавие.
13
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Като влезне Еврото ще бъде още по-интересно !
12
1
 
7
 
! Отговори
дебел депутат преди 8 месеца
в България се живее прекрасно. мед и масло , с една дума кеф .
11
2
 
18
 
! Отговори
Дам преди 8 месеца
Живея в София и заплатата ми е 850 лева, като 400 лева за наем, ток, вода, парно и парите свършват първите дни.
10
15
 
2
 
! Отговори
БАЙ ХОЙ преди 8 месеца
Писачи *** , аз съм женен с две деца , нямаме неплатени и необслужени сметки !Та бихте ли ми обяснили кой в моето семейство крие ? Кой е трети и крие от мен , че има кредит ? Нали пишете ВСЕКИ ТРЕТИ !!!!!
9
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Че кой тегли кредит за телефон- откакто операторите ти разхвърлят цената в месечната сметка това е излишно начинание.
8
1
 
6
 
! Отговори
дърт преди 8 месеца
До Сметки

А ако пенсията е като моята - 600лева за два и половина месеца?
7
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
А, колко от тях работят !?
...или това е за робите !!!
6
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Няма значение, нали държавата и ПО-ВАЖНОТО правителството е стабилно
5
3
 
20
 
! Отговори
Старо куче преди 8 месеца
Гарантирано от гроп.