Евровот през юни: ГЕРБ пред БСП с 6,6%, 4 партии с депутати в ЕП

Социолози: Доверието в кабинета е стабилно в края на еврошефството
Обновена: 27 юни 2018 07:02 | 26 юни 2018 19:15, Веселина Йорданова
136
Евровот през юни: ГЕРБ пред БСП с 6,6%, 4 партии с депутати в ЕП
Снимка: архив, БулФото

На евроизборите догодина за ГЕРБ биха гласували 35,2%, за БСП - 28,6%, за Обединени патриоти - 16,9%, за ДПС - 14,9%.

1,8 на сто биха гласували за други политически формации, а 2,6 на сто заявяват, че няма да гласуват. Данните са от проведена анонимна анкета от "Барометър България" сред 846 българи в телефонно интервю в периода 20-25 юни.

Така заявените нагласи сочат, че в ЕП биха излъчили представители четири формации, а разпределението на мандатите би било 6-7 евродепутатски места за ГЕРБ, за БСП - 5-6 места, за Обединени патриоти - 3, а за ДПС - 2-3, посочват социолозите. 

Доверието в правителството в края на българското европредседателство е стабилно, показват още резултатите от проучването.

44 процента одобряват работата на кабинета, спрямо 43 на сто през февруари.

"Устойчивият ръст на икономиката в последната година, отразяващ се и в ръст на заплатите, както и практически нулевата безработици в цели сектори на икономиката очевидно се мултиплицират и като доверие към управляващите", коментират социолозите.

Работата на премиера Бойко Борисов е одобрявана от 37% сега. За сравнение в началото на европредседателството 35 на сто са заявили одобрение.

И при заместниците на премиера се наблюдава лек ръст в подкрепата. Работата на вицепремиера Екатерина Захариева е одобрявана от 23% в края на юни (през февруари одобрението е било 22 на сто), като това е и оценка като цяло за външнополитическата активност на кабинета по време на председателството ни, отбелязват от "Барометър България".

Според тях активната позиция на вицепремиера Валери Симеонов по различни теми, която често предизвиква противоречиви първоначални реакции, в крайна сметка има положителен резултат върху рейтинга му - работата му се одобрява от 15 на сто (през февруари - 13%).

Вицепремиерът Красимир Каракачанов също отбелязва повишение в одобрението с последователната си политика и усилията си за модернизиране на армията - в края на юни той получава одобрението на 35 процента (през февруари одобрението за него е било 34 на сто). Вицепремиерът Томислав Дончев също повишава рейтинга си - 29 на сто (през февруари 27 на сто), посочват социолозите.

62,5% от анкетираните оценяват като положително за страната ни българското европредседателство. На противоположното мнение са 22,5 на сто. 11,1 процента не могат да преценят, а 3,9 на сто не отговарят на въпроса.

---------------------------------------------------------

Изследването е проведено между 20-25 юни сред 846 пълнолетни българи чрез телефонно интервю и е реализирано със собствено финансиране.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


136
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Майтап вотът на недоверие да мине. Леля Корнелка ще хлъцне к'ва стана тя.Лошото е, че онова недоразумение - Резиденто, ще управлява 4-5 месеца и ще явапцаме така, че после 2 г трябва да наваксваме последствията от червената простотuя.
28
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вярно ли са спряли предаването на Милен Цветков заради часният остров на премиера ББ
27
1
 
2
 
! Отговори
Добрев преди 5 години
За съжаление чугунените глави преобладават.
26
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ;-)Директивите от Москва са такива и ... изпълнява Нинова ...
25
4
 
5
 
! Отговори
;-) преди 5 години
И на тоя фон Нинова за какъв вот на недоверие мечтае?
24
8
 
8
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 5 години
Няма как кака *** да управлява... - тя е бясна...
23
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да, на всички избори съм гласувал за ГЕРБ. Не, не съм гербаджия, мислех че това е най-добре за моята родина. БСП алтернатива ли е изобщо? Управляваха 10 пъти от 89-та насам, освен коалиция с ДПC какво друго направиха? Всеки път ни спираха еврофондовете.
22
3
 
5
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 5 години
Излиза, че Юрий Асланов лъже, като дрът циг***нин
21
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво Странджа. На конгреса ще те похвалят.
20
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
През комунизма беше по-добре, защото тогава млади красавици излизаха с мен на вечеря, а сега не!
19
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще гласувам на евровота,само ако регистират кравата Пенка за евродепутатка!
18
5
 
7
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 5 години
Тази стъкмистика Цецо Ухото ли ви я даде бе ? :)
17
15
 
8
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 5 години
Управлението на ГЕРБ:- Повишени доходи и пенсии- Рекордни банкови влогове в български левове и валута- Препълнени зимни и летни курорти и СПА центрове- Рекордни продажби на нови автомобили- Масови пътувания в чужбина - задръстване на КПП-тата- Препълнени ресторанти и нощни клубове- Незапомнени задръствания от леки и товарни автомобили- Незапомнено строителство по всички направления- Дори възрастни граждани изхвърлят през балконите излишните пари и ценности...
16
2
 
0
 
! Отговори
Братчет преди 5 години
Евровота лошу нещу бате,пари ни дават!
15
3
 
4
 
! Отговори
Винету преди 5 години
До 6 червен анонимник. И как разбра, че никой не ги иска, на среща на Позитано 20 ли? Щото на избори друго излиза - 1 млн.
14
1
 
2
 
! Отговори
баба мара преди 5 години
излишни разходи ядене и пиене и за какво е всичко това за нищо балканитеизобщо не могат да се интегрират тука е бькано от история и предраьсьдьцинаи добре е вси1ки да си живеем мирно и тихо без да влизаме в никакви сьюзии без ам бази и воиски
13
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Споко, друзья! Все ще измислим някоя изненадваща уйдурма! Нали видехте как им пробутахме Радев, въпреки, че човека е ужасяващо ***.Пабеда будет за нами!
12
4
 
11
 
! Отговори
Психиатър преди 5 години
Странджа, прибирай се в стаята!!!
11
20
 
7
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 5 години
ГЕРБ и Патриотите ще управляват вечно... - комунисти и турци ще се облизват... - ако Обединените десни поумнеят и тях ще вземем...
10
3
 
10
 
! Отговори
До СТРАНДЖАТА преди 5 години
Може и да се очертава....с полирани мозъци като вас!

Спонсорирани публикации