Докладът за КЕВР скара управляващи и опозиция в НС

Социалистите пак настояха да спиране на сделката за ЧЕЗ
Обновена: 28 юни 2018 11:50 | 28 юни 2018 11:45, Камелия Цветанова
10
Докладът за КЕВР скара управляващи и опозиция в НС
Снимка: flickr

Докладът за работа на КЕВР стана повод за поредните упреци между управляващи и опозиция в парламента.

Стигна се дори дотам лидерът на "Воля" Веселин Марешки да каже, че червената шефка Корнелия Нинова може да е станала депутат с купени гласове, защото прокуратурата обвини нейния депутат Манол Генов, че е плащал между 25 и 30 лева за глас на последните избори.

"Има ли тя право да е морален съдник и да стои тук при това положение", скочи Марешки.

Тя пък му отговори, че единственият съдник са избирателите, които са пратили в парламента нея и всички останали депутати.

Иначе соцлидерката поиска отговор от шефа на КЕВР Иван Иванов докъде е стигнало писмото на червените, подкрепено от 200 000 българи, за спиране на продажбата на активите на ЧЕЗ на дружеството "Инерком".

Той пък й обясни, че подписите имат значение само при референдум. Освен това писмото не съдържало никакви мотиви за спиране на сделката, а на всичкото отгоре нито един регулаторен орган в ЕС няма правомощия да се произнася предварително по сделка от частно-правен характер.

"КЕВР никога не е имала такова правомощие", настоя Иванов.

Отговорът му никак не се хареса на Нинова и тя го упрекна, че КЕВР отказа да спазва Закона за енергетиката и в частност последните поправки в него, според които регулаторът разрешава действия по разпореждане с дялове и акции, представляващи повече от 20% от капитала на търговски дружества, които са лицензирани за пренос на електроенергия, топлинна енергия и газ.

В закона обаче никъде не е посочено на базата на какво регулаторът ще разрешава или не такива сделки и дали правомощията ще важат за започнали преди приемането им процедури.

Въпреки това според Нинова тези изменения са основание КЕВР да се произнесе по сделката.

"Шефът на КЕВР оспорва закона, внесен от нас, регулаторът декларира от парламентарната трибуна, че отказва да изпълни закона, защото бил некачествен, а групата на ГЕРБ, която го е подкрепила, казва на КЕВР да не го изпълнява, това е проблемът на парламентарната ни етика, не личното ни замеряне един друг", скочи Нинова.

Според нея така се подкопават устоите на държавността, а днешният спор е шамар по парламентаризма.

"Обръщам се към вас да се вземем в ръце, сами причиняваме смъртта на българския парламентаризъм и после няма на кого да се сърдим, ако сами не си изпълняваме законите", обърна се чевената шефка към мнозинството.

Нейният съпартиец Таско Ерменков имаше други критики към работата на КЕВР.

Той смята, че в доклада е премълчано задължението на комисията за упражняване на контрол и да поиска промени при ценообрауването.

"В момента има конфликт между цени и покупателната способност, и решението на КЕВР трябва да бъде постигнато чрез баланс на тези два компонента", коментира Ерменков.

Според него промените на цената на тока, парното и водата трябва да стават без социални сътресения и заради това е нужно да се предложи пакет от защитни мерки за социално слабите.

Соцдепутатът смята, че енергийно уязвимите българи са много повече от тези, които в момента получават енергийни помощи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
0
 
! Отговори
кера преди 5 години
Има решение: Ябълкатана главата, лъка изстрелва стрелата 10 см по-ниско
7
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Точно Марешки тръгнал да говори за морал!
6
2
 
3
 
! Отговори
Гробокопач преди 5 години
Добрият момент, Борисов да си подаде оставката, бе този, когато се разрази скандалът С ЧЕЗ, но той под давление на Патриотарите, не, та не и излезе по телевизията да лае срещу нас като побесняло куче. Затова сега идва лошият момент за подаване на оставката, тъй като мурафетът "Бойко взе парите и избяга", свърши. Сега тука, на пангара, отчет на откраднатото и връщане. Така, остров Амулиани в Гърция, става държавна собственост на България!
5
0
 
8
 
! Отговори
ЦК на ГЕРБ преди 5 години
Няма как да спрем сделката !!! Освен остров Оня иска да има и ел.дружество !
4
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 4 червен анонимник. Ами няма, защото ти си написал абсолютни глуппости.
3
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нещо за новата цена на тока няма ли да напишете ?Нещо за Бойко Енергетика, обединителят на Северна Македония и на Западните Балкани ?Нещо за протежето му Гинка Теменужкова, чрез която си купи и ЧЕЗ ?
2
1
 
11
 
! Отговори
Летище София преди 5 години
Спокойно концесията вече е дадена на Сатлийски,не се търси концесионер Сталийски съм го сложил да *** защото баща му ми е супер приятел,и жена му Вили Сечкова,така че народе ще плащате от вашите пари на Сталийски.
1
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Спокойно концесията вече е дадена на Сатлийски,не се търси концесионер Сталийски съм го сложил да ла.па защото баща му ми е супер приятел,и жена му Вили Сечкова,така че народе ще плащате от вашите пари на Сталийски.