Китай ни помага за "Белене". Борисов: Магистралите им са платени!

Ли Къцян: Ще защитаваме свободната търговия, искаме силен ЕС
95
Китай ни помага за "Белене". Борисов: Магистралите им са платени!
Снимка: БТА

Премиерът Бойко Борисов съобщи, че китайският премиер Ли Къцян се е ангажирал лично, че ще помогне на страната ни проектът за втора атомна централа "Белене" да бъде изведен до успешен край.

Борисов обяви това след срещата си с Ли Къцян в Министерския съвет.

Можем да използваме съществуващото ядрено оборудване в България и да го превърнем в оборудване за мирно използване на ядрена енергия, каза китайският гост.

Още по темата
"С премиера Борисов говорихме за възможностите за икономическо сътрудничество – например за жп линия, която да свързва България и Егейско море. Всичко обаче трябва да бъде проведено по ясен и прозрачен начин, като приветстваме и участието на трети страни“, каза още Къцян.

Борисов заяви, че посланието от днешната среща е, че форматът "16 плюс 1" не е насочен към разделяне на Европа, а за засилване двустранния обмен между държавите. Целта е нашите страни, които са по-изостанали, да повишат Брутния вътрешен продукт, да увеличат доходите на хората, каза премиерът ни.

По думите му това е не Геополитически съюз и не се противопоставя на никого в Европа, а цели само икономическо благосъстояние на хората.

Ли Къцян посочи, че Китай е готов да инвестира в региона при спазване на закона, правилата на свободната търговия и на Европейския съюз. Той допълни, че Китай не иска търговска война с никого, но ако се наложи, ще защитава правилата на свободната търговия.

Китай подкрепя обединена и просперираща Европа със силно евро, не искаме да я разделяме, обясни той и допълни, че страната му подкрепя обединен ЕС, защото е важна сила за глобален просперитет и мир.

"Тук съм по покана на премиера Бойко Борисов. Това е първото ми посещение в България и е първата спирка на моя европейски маршрут", каза Ли Къцян. Той благодари за посрещането на китайската делегация, която пристигна вчера в София. Гордеем се с куража на алпиниста Боян Петров, подариха ми знаме от съпругата му, каза китайският премиер.

Борисов каза, чебил изненадан от това, че още първата магистрала в Китай, независимо, че управлява комунистическата партия, е платена. "Няма безплатна магистрала в Китай. Затова ние разчитаме много на тол системата, която може да ни позволи на пазарен принцип да се върнат инвестициите на базата на преминаващия трафик", заяви той.

Видях изненадата в лицата на Ли Къцян и съпругата му, когато видяха най-старото обработено злато на 7 000 години. Така че съм го наел като рекламен агент на българското историческо културно наследство в Китай, за да може да доведем още китайски туристи у нас, коментира още Борисов.

Преди изявленията на двамата премиери в МС бяха подписани девет двустранни документа за насърчаване на търговско-икономическото сътрудничества на България и Китай. Сред тях е финансово споразумение на Българската банка за развитие и на Китайската банка за развитие за 1,5 млрд. евро. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимос 64Провинциалистчето, Китай е за такива киеци като теб.Аз в маймунски територии не стъпвам.*** да издоиш козата и не се отваряй, балък селски.
59
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво БЕЛЕНЕ бе тикво нали беше гьол и го беше замразил ще си идеш и няма кой да те помни мутра долна
58
2
 
9
 
! Отговори
Анонимос преди 5 години
Не ми се прави ти на разбирач, а кажи колко пъти и къде си бил в Китай. Иначе оставаш панелен експерт. С такива не си губим времето ;)
57
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Китайците ако изобщо са разбрали че ще помагат (Не вярвам и думичка на ЛЪЖЕЦА БурисУФ) ще го направят срещу СОЛИДНО заплащане.Така че не виждам повод за еуфория и радост.Във всички случаи тоягата ще отнесе ***.
56
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Пич 61Ганчо, китайците са едно към едно с пакистанци индийци.Не се прави на отворко защото си задръстен провинциалист.В западна Европа като чуят китаец и скачат катоужилени.
55
4
 
13
 
! Отговори
Пич преди 5 години
Ти явно си чел за Китай само в днес.бг. Отиди в някой среден град по крайбрежието, Далиан, София ще ти се стори Бангладеш.
54
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И ти за какво си нужен бе стана 300 кила освен да се снимаш до хората които строят България за нищо не те бива.
53
0
 
14
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 5 години
Китайският като нашия не е сам: Можем да използваме съществуващото ядрено оборудване в България и да гопревърнем в оборудване за мирно използване на ядрена енергия, каза китайският гост.Че това оборудване да не е от атомни бомби, които да ги превръщат за мирно ползване :)
52
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
56, правят го японците. Китайци никога не са почивствали нищо. Те са от оси****то. Или ако може нещо да се открадне, разруши, завземе... Там са безспорни гении.
51
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Който си покани китайски "инвеститори" си губи държавата. Няма по-коварна и по-лъжлива нация от китайците. Да ви е честито. И после не хленчете. Силно се надявам да бъдете третирани като китайски работници. Да видите какво е бой и ***е и как ако споменете за пенсия, болнични, отпуска, майчинство оставате на улицата.
50
1
 
11
 
! Отговори
Азиатците преди 5 години
Не са хора на честта. Но на *** и през ум не би му минало да си почисти мизерийката след мач на стадиона. Азиатците го правят. Спрямо нас са хора на честта. Дори богове на честта.
49
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Азиатците не сахора на честта. Те са ск обикновени интересчии тип селски хитреци. Тези на честта са бкли по времето на самураите, сега ги има само по филмите и съзнанието на някой гледали многл филми.
48
3
 
10
 
! Отговори
Кифтето преди 5 години
Нема акъл за голямата игра. Освен да тупа по гърба като на площада на село, друго не умее. С азиатци това не върви, хора на честта.
47
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ясно е, че Китай няма интерес от жп линията север юг, към егейско море и ще пречи и бави. Те имат интдрес от жп трасе исток запад за да доставят стокиге си в европа заобикаляйки русия. И така ще пречат на стоките от и до Африка, тук плановете имсъвпадат донякъде с тдзи на Русия и с тезк на сащ. Затова ужким е финансират жп и магистрала до александрополис, а всъщност е стопират проекта.
46
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
магистралите са им платени, ала са магистрали!а тук на треторазряден вълнообразен асфалт магистрала ли му викате?
45
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вечна дружба с КитРус и Рускотурската империя !
44
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
брей откога не бях чел някоя добра новина
43
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Имайте в предвид,когато сключвате договори,че китайците са изключително интелигентни хора и работят предимно за себе си.Дано излезе нещо добро от тези сделки и не бива да изтърваме пътя на коприната!
42
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
20-30 км отсечка от пътя, в района на Ценово, който ще се използва към Белене вече е с изгребан стар асфалт и подготвен за нова настилка.
41
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво на Ли Къцян, добре че дойде да ти свърши работата, Ли Къцян премиер на БГ. Ти ставаш само за екскуровод, но и туй не е много сигурно