Близо до Боян Петров към върха: Специалните мигове

Откъси от разговори на алпиниста с Юлия Христова
9 юли 2018 11:13, Петя Славова
35

9464 гледания   |  Още видео
Специална серия с избрани моменти от 12 интервюта с Боян Петров, в която журналистът на Bulgaria ON AIR Юлия Христова представя откъси от свои разговори с алпиниста. Интервютата са заснети в периода от 2014 година, когато Боян изкачва три осемхилядника за един сезон, сред които и смятания за най-трудния в света – K2, до април 2018, когато потегля към поредното си предизвикателство.
Още по темата

Последното интервю с Боян Петров за Bulgaria ON AIR е заснето на 4 април - малко преди началото на експедицията му към Шиша Пангма.

"Изкачвам осемхилядниците без употребата на допълнителен кислород, защото смятам, че така е честно, така е по-спортно“, казва той, дни преди да се отправи към най-ниския от осемхилядниците.

Моменти от пътя му като алпинист и учен – от изкачванията на някои от най-високите върхове в света, през написването на книгата "Първите седем“, до работата му като зоолог в Националния природонаучен музей в София.

За изпитанията, преодолените вътрешни и външни граници, за пътя от Княжево до K2, за който Боян разказва, че е чакал цели девет години, докато успее да стигне до върховата му точка и позитивните послания - подробности в прикачения файл.

Юлия Христова е автор на редица интервюта и репортажи, разказващи за експедиции до различни точки на планетата, за хора, посветили се на екстремни спортове, алпинизъм, ултрамаратони.

Тя е автор на филма "Поделеният камък – история за приятелство" – експедиция до Перу (2016г.), с участието на четирима от най-добрите български алпинисти, които изкачват връх Алпамайо, висок почти 6000 метра. Юлия е и автор на интервю с една от най-добрите алпинистки в света - Герлинде Калтенбрунер (Австрия) – първата жена, успяла да изкачи всички осемхилядници на планетата, без употребата на допълнителен кислород.

През май 2018 Юлия получи наградата на БАН за задълбочено и обективно журналистическо отразяване на дейността на Академията на науките в ефира на Bulgaria ON AIR, в раздел електронни медии. Носител е на още две награди от национални журналистически конкурси.

 


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ма той умрял, ма
29
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Пълен провал за Хималаите! Имали са време да се развиват цели епохи, миларди години, а не са продобили елементарната мъдрост, че един ден ще дойде великият Българин Боян Петров да ги покорява и вместо да му развият благоприятни условия са образували опасни пропасти и ледени пукнатини!
28
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
За самонадеяни индивиди като този изобщо не ми е жал.
27
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Изкачил е най-трудния връх К-2, който е и втория по височина връх след Еверест 8611 м и си е помислил, че може сам да изкачи и този връх на 8000 м под който загина.
Много си е повярвал и ето го резултатът.
Никога не подценявайте Планината и Морето, братя и сестри!
Проданов същия беше..сам тръгна да атакува Еверест навремето.
26
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Защо го дъвчем още човека?
25
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Всичко това е вярно, но българите имаха избор.
------
Какъв избор, колективно да помолят Берлинската стена да не пада и СССР да не се разпада? И да знаят предварително, че държавата ще бъде пожертвана?
24
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
„стана пред очите им доката те гледаха безучастно. Всеки си получава това което заслужава.“
...
Това, което стана с България, никой не го заслужава, а резултатът тогава не можеше да се предвиди.
23
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Кармата на човека - това са неговите мисли и постъпки.
22
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
КАРМАТА НА ТОЗИ ЧОВЕК Е БИЛА ДА УМРЕ..Оцеля при Кресна , но там горе не успя !!
21
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен

Всичко това е вярно, но българите имаха избор. Това не им беше наложено насила, а стана пред очите им доката те гледаха безучастно. Всеки си получава това което заслужава.
20
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Българите са зле, защото не могат да разберат великани като Боян Петров, който покорява върхове джуджета осемхилядници, и едно джудже осемхилядник в Хималаите който той беше тръгнал да покорява преди закуска, и то не можа да го разбере това, че Боян е Великан и му подложи крак.
19
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Затова българите толкова зле.
...
Българите са толкова зле, защото цялата икономика беше нарочно унищожена от днес за утре, предприятията фалирани, парите обезценени, дойде „прехода“ с мутрите, до днес има една корумпирана политическа класа, която изглежда няма алтернатива, а заплатите са обидни и невъзможни за нормален живот. Обикновените българи нямат нищо общо с това. Сузанитите не са причината, а следствието. А завистта към някой с пари от спонсори и фондации е нормална човешка реакция.
18
2
 
5
 
! Отговори
нснс преди 8 месеца
Да... сега тези, които го героизираха, ще си дадат сметка, че всяко чудо е за три дни, а след това идва забравата, ежедневието без баща, съпруг / партньор, без подкрепа и вероятно без пари, досадата и разправията с обявяването за починал, празнотата... и единствено празнотата ще е завинаги. Ще има още няколко такива припомняния и после осъзнаването дали си е струвало
17
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Боян Петров е герой и велик българин, но планината е крива, Хималаите са напревени криво има много ледени пукнатини и пропасти, планината не му е създала условия по пътя да изкачи върха.
16
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Абе, интернет мишоци, чели - недочели, FB - зомбита, какви върхове ще изкачвате отвътре ? Много извисени станахте, всяко лято в Тибет ходите да обикаляте Кайлас, ама на ум! Стига толкова с покойния Петров, стига сте му приписвали мисли, идеи и намерения, сякаш 20 години сте живели с него, че да го познавате!
15
8
 
21
 
! Отговори
ЗАМЪЛЧЕТЕ ЗЛОБНИ ХОР преди 8 месеца
Замълчете злобни хора! Аман от завистници. Затова българите толкова зле. Само Сузанити им дай, храна и алкохол и 90% от материала е дотук :(
14
0
 
7
 
! Отговори
dodger преди 8 месеца
качете го този клип в youtube за да не се изгуби
13
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Нека този човек бъде пример за хората. Върхът който трябва да се покори е отвътре
...
Само дето върхът за покоряване е „как да ми дадат пари за това“. Човекът, да почива в мир, е намерил начин да прави нещо изключително скъпо без да работи осем часа на ден. От наша гледна точка - без изобщо да работи. Това води до завист, включително моята. Всеки иска да работи върху себе си и да „покорява връх отвътре“. Само че, ако парите са там, това изглежда много по-лесно от осемчасовия работен ден.
12
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Нищо не мога да кажа, всеки си решава как и що.
Светът щеше да е много скучен, ако всички бяхме еднакви. То не че не сме, ама все пак.
11
0
 
5
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 8 месеца
близо до миле китич в клеопатра, близо до антъни бурдейн в баничарницата на янка и близо до пулицър с заглавията на лелка, алтън и наброс