Рибата на трапезата ни – предимно вносна. Остана ни цацата...

Ядем гръцки сафрид и лаврак, пангасиус от Виетнам, скумрия от Норвегия
10 юли 2018 08:05, Александър Попов
37
Рибата на трапезата ни – предимно вносна. Остана ни цацата...
Снимка: Булфото, архив

Едно от най-препоръчваните ястия от специалисти и диетолози за нашата трапеза е рибата. Но както много продукти през последните години и тя е предимно вносна. Само 32% от рибата и морските деликатеси на пазара у нас са с български произход. Останалите 68 на сто се доставят охладени или замразени от други страни по света, съобщава "Монитор".

Най-често рибните продукти идват у нас от Норвегия, Исландия, Гърция и Турция, но има внос и от други страни като Аржентина, Китай и Виетнам, показват данни от изследване, представено неотдавна. С изключение на калкана, трицоната, каята (попчетата) и барбуната, както и сладководните шаран, толстолоб, пъстърва, сом и сулка, повечето от рибата е основно внос от Гърция, Турция и Норвегия.

Сафридът, ципурата и лавракът идват от южните ни съседи, а хекът и скумрията – главно от Норвегия. От Латвия и Скандинавието идва и сьомгата, а от далечен Виетнам внасяме екзотичния пангасиус. От Гърция пък се снабдяваме с калмари и октопод. Това е така, защото Средиземно море е далеч по-богато на риба от нашето Черно море.

"Ако сравните улова през 50-те, 70-те и 90-те години, ще видите, че рибата у нас наистина намалява. Много са причините за това, но най-вече промяната на миграционните пътища и на климата. Дъждовете, топлите зими, вятърът, силата на теченията, дори слънчевата светлина оказват влияние върху рибата и храната й. Всичко е обвързано, затова се нарича екосистема", обясни пред изданието доц. Виолин Райков от Института по океанология във Варна.

Миграцията за всеки вид обаче е различна. Пътят на рибата е предимно през турския бряг. Хамсията например се движи през Анадола, като малка част достига до нашите брегове при размножаване.

Част от миграционния път на сафрида пък е Мраморно море. Мигрира и на различно разстояние от брега. Малките сафридчета понякога дори навлизат в устията на реките за отхранване.

"Особено в началото на годината морето ни е изключително бедно на риба. Освен местните видове като цаца (трицона) или калкан, които са котирани и ги има целогодишно, няма голям избор. Има барбуна, но тя не е много атрактивна на нашия пазар и не е много позната като вид. Изнася се предимно навън, като уловът достига до около 600 тона на година", обясни още доц. Райков.

Той уточни и че не винаги миграциите са близо до брега и затова рибарите нямат улов. Обикновено се ловят и най-едрите екземпляри, които са най-възрастни и уязвими. Заради това след години рибата става по-дребна. Затова било необходимо и да се проследят запасите и да се види какво е новото поколение от даден вид. Така например сафридът и карагьозът, които сега осъществяват миграция, са дребни. Така поколенията се редуват. Дори цацата по ресторантите е маломерна.

"Наистина рибата у нас намалява. И тази тенденция не се отнася само за Черно море, но и за реките и езерата. Скумрията я няма от повече от 20 години. Друг е въпросът, че казваме дунавска скумрия на карагьоза", коментира и Румил Лачев, който е главен експерт в Български ловно-рибарски съюз. Според него обаче основната причина за намаляване на рибата у нас е безстопанствеността. Добър улов имало предимно при сладководните видове, най-вече при сома. Той ставал все по-атрактивен за любителски риболов.

В момента прясната морска риба, която се предлага по курортите ни, идва основно от борси в Солун и Кавала, обясняват още търговците. Има и риба, която изминава пътя до нас от Испания, Скандинавието, от Азия и дори от Южна Америка. Обяснението е, че, от една страна, рибните ресурси в Черно море не са в състояние да задоволят търсенето на българския пазар, а от друга, вносът на някои видове риба е по-изгоден от търговска гледна точка.

В Гърция търговията с риба е изключително доходоносен и затова добре организиран бизнес, при който ципурата, лавракът, сьомгата и кефалът се отглеждат в специално изградени ферми, т.нар. садкови стопанства, разположени по крайбрежието, от които се вадят големи количества риба. Отделно тамошните рибари всекидневно вадят мрежи с октоподи, калмари и морския език, зарган, сардела, барбуна, глоса и миксинария, както и скумрия, мурмур, колиос, лефер, кефал, лаврак, саргус и ципура.

През последните години в нашите води намалява и акулата като вид. Затова рибарите ни предпочитали да я ловят в Румъния и дори в Грузия.

"Този вид риба присъства все по-рядко в улова. Миналата година е хваната много малко акула в наши води. Доколкото знам уловът през 2016 година е бил 123 тона. Затова и рибарите ни предпочитат да я ловят в Румъния. Имаме такова право, защото става дума за общоевропейски води", коментира доц. Виолин Райков. Той уточни обаче, че този улов е трудоемък.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Не е вярноНарича се квалификация бе братле, ако искаш да получаваш колкото мен, напъни се и завърши университет или колеж, научи език, специализирай..... Ако не искаш, бъркай си бетона и сънувай социализъм.
29
0
 
1
 
! Отговори
Не е вярно преди 5 години
До До 11Напротив, работниците получаваха повече пари, отколкото администрацията. Работеха на 8 часов работен ден , а не както сега по 12-16 часа за минимална работна заплата. За работниците имаше много социални придобивки. Ниски цени в столовата, гарантирани почивки през работния ден и др. Получаваха и премии. Сега стана обратното - заплатите на администрацията са в пъти по-големи, за разлика от тази на работниците
28
0
 
0
 
! Отговори
Българин от Германия преди 5 години
По немската телевизия показаха репортаж за негативното влияние (силно замърсяване с водорасли) върху крайбрежията в близост до които има ферми за ципура или лаврак. Природата не прощава на никой.
27
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има един филм "Кит" (има го в замунда), гледайте го да видите какво представляваше соца.
26
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако в социализма имаше някакъв смисъл и идея, той нямаше да фалира навсякъде по света където го пробваха. Факт.
25
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Соцносталгиците които плачат за правешкия козар са два вида, пенции които цял живот са били партийни секретари и нямат един реален работен ден и тийнове които нямат представа за какво говорят но понеже са с акне и в училище им се подиграват си купуват тениска на чегевара и се правят на интересни за да привличат внимание. Иначе ако сега се върне софката тези соцносталгици първи ще изквичът и ще тръгнат да бягат през граница. Само че там ги стреляха такива, дето бягаха от благата на соца.
24
0
 
4
 
! Отговори
преди 5 години
Не е изненадващо, в Черно Море голяма част от водата е без кислород и дори не може да подържа морски живот.
23
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Но пък речна риба има колкото щеш.На всеки километър има табели ,,Жива риба"
22
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Преди имаша държавни фирми и риба, сега имаме частни фирми и нямаме риба.
21
4
 
7
 
! Отговори
До 19 преди 5 години
бреНе всички ,,пенсии" *** за бай Тошо,а тези които са били ,,на далавера".Аз също съм пенсия и много добре знам и си спомням колко ,,хубаво" беше.Само един месец да се върне от това хубаво време и ще останат само столетниците в България,любители на режима на тока и бензина,дефицита на всичко и абсолютната липса на свобода .Всеки живвял в края на 80те/краха на социализма/ще ви го каже .А ти 21 си избягал от новите ,понеже така им ,,постлаха" старите.През 90те на 1милион избяга от тях.
20
1
 
6
 
! Отговори
Бай Тошо преди 5 години
Еми едно време имаше БМФ корабите ловуваха в океана и имаше риба отвсякъде. Сега какво има Домус ага е собственик там нали
19
6
 
2
 
! Отговори
до 19 преди 5 години
Аз избягах от новите. Още коментари по въпроса? За "червените бабички", чедо трябва да се качиш на два стола само да ми целунеш ... , не знам какво ще намериш под полата да не се окажат железни топки. Ай със здраве сега! Ний "четвените" обичаме реда и силната държава затова живеем в С.А....
18
1
 
1
 
! Отговори
17 преди 5 години
Прекаленото използуване на инсинуации е логическа грешка, "ровиш в кофите за смет", "кога те съкратиха?". Аз разбирам, че за някои Айън Рандовци и Милтън Фридмановци алтернативната реалност е 100 процента, но е далеч от обективната реалност. Популистките, пропагандистки твърдения за падането на предишния режим са само това популизъм и пропаганда.
17
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пенсиите от рано квичатт днес за бай си Тошо. Жалки типове . Заради вас милиони млади избягаха след 89та от трудовия лагер на речен Български. Всичко 30 години след това пак се прави от вашите хора . Разликата е че сега нищо не мажете от баницата. Точно вие да говорите за България и кое било добре ...айде Моля ви се. Радвайте се, че не висите някъде .
16
4
 
4
 
! Отговори
17 преди 5 години
Нещо конкретно по въпросите, които зададох? Защо отбягваш да отговориш? Защо ми пишеш отговори, които са де факто лозунги. Ако ти отговоря каква ми е професията, образованието, ценза, къде живея, и т. н. и т.н., ще получа в отговор едно злъчно, завистливо пасквилче за това не се хабя вече. Може поне да провериш от къде ти пиша ако можеш?!
15
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ти какъв си че събираш от кофите за смет? И какво работиш че те съкратиха. Сигурно си бил партиен агитатор ? Е ,сега ще си плащаш за излъганите хора с лозунги и празни обещания.Живота го показа накрая. . ,,Ние ги лъжем че работим,те ни лъжат че ни плащат"-това беше тайният ,,лозунг" другарю.И нямаше нужда да те съкращават защото ПУСКАХА на всеки по малко.Както животните в зоопарка-папкаш,слушкаш и вегетираш в клетката.Вие другарите бяхте на по друг,,режим" и за това страдаш.
14
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
химн на цветните българи 90та Дядо тошо ,дядо тошо Оправляваш много лошо главата му взе да хлопа станах ме за смях в европаБсп партия любима сдс долари ще има Бсп партия любима сдс долари ще имамеха президента желю желев освободи той народа отвори пътя към европа да ,печели той народа с такива песнъовки ви излъгаха ,а ся нидейти рива .Сами се унищожихте.
13
8
 
7
 
! Отговори
До 11 преди 5 години
200лева беше висока заплата за 1983та.Колко хора взимаха толкова? И сега според ной средната заплата е около 1,200 лева ,ама всички ли и навсякъде получават толкова?
12
12
 
9
 
! Отговори
десети преди 5 години
колко пъти те съкратиха по времето на соца? Колко пъти остана на улицата и събираше от кофите за смет да си храниш децата? Или колко пъти ви върнаха от спешна болница защото сте нямали картонче? Стига с с тия фалити на соца, че ми мирише на Бабченко. Убили го пък той жив.
11
6
 
3
 
! Отговори
Факира Мити преди 5 години
Това е тъжно, няма по-вкусна риба от българската, българския домат от китайско семе е ненадминат, а българският шоколад няма западен и източен стандарт, а само 90 ст. за 100 грама триумф за вкусовите рецептори.