България и Румъния отново ще слушат "Свободна Европа"

Дезинформация и социално разделение подкопавали обществата
19 юли 2018 19:15, Екип на Investor.bg
156
България и Румъния отново ще слушат "Свободна Европа"
Снимка: архив Reuters

14 години след като прекрати дейността си в България, радио "Свободна Европа" отново се завръща у нас. Това става ясно от интернет страницата на медийната група RFE/RL, от която то е част. И ако новината на първо четене звучи чудесно, защото към общия медиен пейзаж ще се прибавят стойностни и безпристрастни анализи и новини, то на второ четене е леко плашеща, защото очевидно медийната среда и свободата на словото са твърде далеч от мястото, на което трябва да бъдат.

Според официалното съобщение целта на завръщането е да се направи опит да се засили медийната среда в страната. "Правителствени служители, представители на гражданското общество и журналисти изразиха загриженост, че дезинформацията, корупцията и социалното разделение подкопават политическата система", се посочва още в съобщението.

Радиото се завръща и в Румъния.

Програмата прекрати дейността си у нас през 2004 г., а в Румъния - през 2008 г., като периодът съвпадна с присъединяването на двете страни към НАТО и ЕС.

"Надяваме се по-специално, че нашите репортажи, разработени от местни журналисти, ще помогнат за израстването на свободните медии, ще насърчат изповядването на демократичните ценности и институции и ще поддържат дискусията за членството в НАТО, ЕС и западните организации. Очакваме с нетърпение да си сътрудничим с независими местни медии и с гражданското общество", коментира президентът на медията Томас Кент, цитиран в съобщението.

Очаква се Радио „Свободна Европа“ да стартира през декември тази година, като ще предлага мултимедийно покритие и анализи на български и румънски. Програмата ще си партнира с местни медии, за да се разширят съществуващите проекти, които насърчават публичната отчетност и разкриват фалшиви новини.

"Свободна Европа" вече има сериозни ангажименти на Балканите със своите бюра в Босна и Херцеговина, Косово, Македония, Черна Гора и Сърбия. Освен това има и програма на румънски език за Молдова, се посочва още в анонса.

Мрежата от репортери на RFE/RL обслужва аудитория от 26 милиона души в 25 страни, които са подбрани заради ограничената свобода на словото или непълно развитата медийна среда. Тя е независима медийна организация, която се финансира с грант от Американския Конгрес. Създадена е през 1949 г. в САЩ, пише в съобщението на сайта на медията. 

Важно е да припомним още, че "Свободна Европа" изигра ключова роля по време на Студената война чрез информационни емисии за страните от Източния блок.

Във времената, когато западни вестници, списания или книги не можеха да пробият "желязната завеса", до аудиторията успяваха да достигнат без цензура единствено радиовълните. "Свободна Европа" всъщност дълго време беше единственият адекватен източник на информация за ключовите събития в самия Източен блок. Примерите са много, ще споменем само един – аварията в Чернобил, която беше неглижирана от всички други медии в комунистическите страни.

Завръщането на програмата безспорно ще бъде глътка свеж въздух, но е и повод сериозно да се замислим какво е състоянието на българските и румънски медии и дали изобщо в двете страни има свобода на словото - толкова години след падането на желязната завеса...

Още новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


156
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
5
 
6
 
! Отговори
AZ преди 5 години
До Свободан ну Хибридко=========================Ами не ги слушай, бе глу8пак.Слушай Говорит Москва,като дедите си шумкари.
44
2
 
9
 
! Отговори
бай х преди 5 години
трябва да се промиват мозъците на населението в правилна посока според краварите
43
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 28Да с изкарай Гано комунистическите *** на запад да видят що е живот.
42
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 35А!!! Да не забравяме, че ни обвиняваха, че възпитаваме децата в агресия, като ги караме да пеят,,Имаме си пушки от папура дръжки ''. :-) наистина си я пеехме като деца.
41
1
 
3
 
! Отговори
Име преди 5 години
липсата на факти, аргументация, чест и истински ценности е принизявало и най-съвършенната демокрация до най-долнопробна фашистка диктатура от която евреите с богатствата избягаха, но сърце не им даде да не я повторят, не само чрез цензурата си!
40
5
 
4
 
! Отговори
AZ преди 5 години
До Анонимен 35--------------------------------------нищо не си слушал,Говореха главно за нарушенията на човешките права при комунизма,за милиционерокомунизма,вицовете на Велко Верин. За щастливия живот на западните хора.А как със затаен дъх слушахме румънската Europa libera- по точно неделния Метроном-от 17 до 18 часа- със всички забранени и нови рок парчета. Еех незабравими младежки години.
39
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само си припомнете що за твари работеха в този репор на краварщината. Георги Марков -двоен агент убит от господарите сиВладимир Костов -видяхте колко струва след 1990Георги Коритаров. ....
38
6
 
6
 
! Отговори
Свободан ну Хибридко преди 5 години
Ей вие от обора, нали вече сме демокрация и всеки свободно изразява мнението си! Няма вече комунизъм, какво искате от нас? Достатъчно мръсотийки ни направихте за тези 30г.,то небеше пазарна икономика която затри нашата промишленост, то не бяха реформи затворили болници и прокудила два милиона българи, то небеше джендъR културата, която открито рекламира пед ерасите, защо по дяволите не ни оставите намира?!!!
37
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 24Отговорът на първият ти въпрос е "По-скоро НЕ".На вторият обаче е определено ДА!!!Пеевски и ДАНС ще следят ЛИЧНО за това.
36
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
След като "Свободна Европа" се връща значи в Бг има ДИКТАТУРА!!!
35
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз ЖИВЕЯ в свободна Европа. Нямам нужда да ви слушам американските тьпни диктувани от Конгреса!
34
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В средата на 60-те години слушах на къси вълни свободна европа дои4е веле и гласът на америка. Ка4еството на приемане беше лошо тъи като нашите ги смущаваха. Такива 4удесии съм 4увал от тези станции 4е по едно време се 4удвх дали наистина жевея в българия. Наи фрапиращите измислици бяха 4е в българия народа гладувал щото били безработни и ниско платени а цените на тока водата и храната били безумно високи. За безумно високи цени имаха предвид 1.5 ст ток 15 ст хляб 15 лв парно и 5 лв гореща вода
33
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Азът Всеки психиатър би обърнал внимание на вашата непоколебима увереност.
32
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Другарете от щатите пропускат фактът, че лъскавите преходни неща идват вече от Алиекспрес и са достъпни за почти всички.
31
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 28Да, помним и ,,Питат ли ни, гдей зората''! Но сега освен пропаднали президенти и умност и красивост, няма какво да ни предложат.
30
9
 
5
 
! Отговори
AZ преди 5 години
Добре дощли отново приятели от Свободна Европа.Слушам ви от 1972 г,когато бях 14-годишен и родителите ми ми купиха фамозния за ония времена ВЕФ 204.
29
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе, що се хабите да ни плашите с някакъв Шиши. Дори не го знам, още по -малко медиите му! Давайте направо по същество! За злия злодей Путин!
28
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Независима медия, която се финансира от американското правителство? Ахахахах ахахах ахах ахахАХАХАХ АХАХА ХАаха
27
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тия ги слушах едно време на ВЕФ-а, едвам се чуваше и сега се опитвам да си спомня тези или "Гласът на Америка" започваха предаването с песента "Изкарай, Гано, ***", някой спомня ли си?
26
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 24Отговор:1. Засега ВЕФове няма да пускат по магазините.2. Не се знае как би реагирал началника ви (Босът), ако Ви чуе да слушате радио "Свободна Европа" на работното си място.Особено ако Босът е от Ведомството...