Планинарите масово без застраховка, само 3% имат

А операциите по спасяване могат да достигнат до 4- цифрени суми
Обновена: 22 юли 2018 18:42 | 22 юли 2018 18:40, Камелия Цветанова
16

2331 гледания   |  Още видео
През последните седмици случаите на пострадали в планината зачестиха.

Оказва се, обаче, че повечето туристи нямат застраховка и не изплащат дължимата сума за акциите, проведени от Планинската спасителна служба, съобщи Bulgaria ON AIR.

От началото на годината спасителните акции на планинската спасителна служба само в Рила и Пирин са 1863. За статистиката през изминалата година в цялата страна са 2560.

Оказва се, че ПСС не е безплатна, както спешната помощ.

Операциите по спасяване могат да достигнат до 4- цифрени суми. Често се случва след спасителната акция спасителите да не получат пари дори за изразходваното гориво.

Застрахователните компании са предвидили специална застраховка, която може да покрие средствата, изразходвани по спасителната акция, но по- малко от 3% са хората сключили таква застраховка.

Вече можем да поръчаме застраховка и он-лайн, докато пътуваме към планината. Средната цената за застраховка за уикенд в планината е под 10 лв, а сумата, която от застрахователната компания може да изплати при евентуален инцидент е до 3000лв.

От планинската спасителна служба препоръчват още да сключваме планинска застраховка преди всеки излет в планината.

 


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
0
 
! Отговори
БПФ преди 7 месеца
До от 7

Ами тогава застрахователите защо ще предлагат такава услуга? Те да не са благотворителни дружества?
13
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Ганев N-13

DRUGARU GANEV VREMETO NA KOMUNIZMA OTMINA-NYAMA NISHTO BEZPLATNO.
EDNA ZASTRAHOVKA RAVNA NA DVE KUTII ZIGARI.MNOGO MALKO E.
12
0
 
4
 
! Отговори
Коце кмета преди 7 месеца
Че то здравна застраховка за чужбина излиза много по-евтино? А покритието е доста повече от тия 3 хил. Явно нова далавера от "застрахователите".
11
3
 
0
 
! Отговори
Ганев преди 7 месеца
Тази "спасителна" служба за какво е създадена ....какво е предназначението и. Кой им плаща....Тези персони от застраховки ли се издържат....Глупости на търкалета -и тази пишман структура ЗАПОЧНА ДА ГОВОРИ ЗА ЗАСТРАХОВКИ. Такова понятие ЗАСТРАХОВАНЕ НЯМА. Работата им е да спасяват...При това положение ПО-ДОБРЕ ДА Я НЯМА.
Велики приказки за какво ли не ....Констарит се няколко случаи на загубили се хора и какво от това -ТОВА ВИ Е РАБОТАТА - ДА СПАСЯВАТЕ....
Никакви застраховки по никакъв повод.
10
0
 
6
 
! Отговори
Пламен преди 7 месеца
До Анонимен

Не знам за размера на уикенд застраховките, може дори и да е по-малък. Аз си правя годишна, цената е 20 лв., като се добави и риска да има покритие извън маркираните пътеки става двойно 40 лв + 2% данък платих общо 40.80 лв. за 1 година в "Армеец". Чувал съм от колеги планинари, че имало и по-ниски цени при други застрахователи.
9
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Къде сатези застраховки укиенд за по 10 лв?
Щото всяка година си търся.
8
0
 
16
 
! Отговори
от 7 преди 7 месеца
Лично аз искам да се застраховам но парите ми да отиват към спасителните служби, така че да знам че ако не се случи нещо със мен , то тези пари ще помогната за спасяването на друг живот.И ако разработят такава система печелят ме като клиент, а и доста планинари са съгласни че има нужда от такава система която реално ще помогне доста положително на планинарството .
7
1
 
9
 
! Отговори
от 6 преди 7 месеца
А както се вижда в статията застрахователите ударят джакпота с такива застраховки.Т.е.
излиза че годишната застраховка само за уикендите ти е 520 лева.Е статията е малко заблуждаваща в това отношение.Не са чак такива дерачи застрахователите.Но все пак и те трябва да печелят от нещо.Но ако седем човека не пострадат а един пострада се покриват разходите.А съотношението не е седем към едно а доста по голямо .Но от тази печалба нищо не отива към спасителите само задължителната сума
6
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Печалбата от застраховките не отива за планинските служби а за застрахователите. При условие че стане злополука застрахователите ти плащат само част от разходите.Въобще системата не е много работеща на този етап.Лично аз се надявам да се развие така че наистина тези застраховки да са полезни както и за на потребителите така и за планинарски спасителни служби .
5
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
ПСС си има гласуван бюджет от нашите пари за гориво,екипировка и техника,те както Гражданска защита и пожарната са държавни служители а не частна компания.Да си гледат работата за която са назначени и който не е доволен да напуска-желаещи ще се намерят.Иначе ако няма инциденти те какво ще правят?Все едно спасителя на морето да ти иска пари,че те е извадил.
4
5
 
13
 
! Отговори
Can you feel it преди 7 месеца
Опааа усещате ли го? Планинската винетка се задава, след бандерола за наливната бира. Хайде народе, всички за Борисов 4! Догодина задължителна застраховка сран е
3
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Преди всеки излет? Значи почти всеки ден за някои хора. Докато дойдете вълците, а и мечките, дето ги внесоха от Румъния едно време комунистите - Пеко Таков, Пенчо Кубадински и др. ...
2
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Безплатен обяд няма. Който ползва услугите на спасител да си го плаща. Не могат да ме задължат да плащам чрез данъци поддръжката на служби от чиято дейност се възползва много малка част от населението
1
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
ха! баир-будали! трябва само да спретнат един протест с активното участие на бсп, в частност кунева, и правителството веднага ще плати! справка - чу-мата по овцете!