Българинът с опасение: Ще стане ли Турция авторитарна държава?

Анкета: Важно е южната ни съседка да остане в добри отношения с България
23 юли 2018 22:00, Красимир Ангелов
146
Българинът с опасение: Ще стане ли Турция авторитарна държава?
Снимка: Reuters

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган затвърди ролята си в южната ни съседка, след като той и неговата Партия на справедливостта и развитието (ПСР), победиха на президентските и парламентарни избори в страната, проведени на 24 юни. Малко по-късно Ердоган отмени и извънредното положение в страната, което бе въведено след опита за преврат преди близо 2 години.

Още по темата
Така на практика в Турция цялата власт е съсредоточена в ръцете на Ердоган, който въвежда президентската система за управление в страната.

Ден, след като Ердоган положи клетва като президент на Турция, екипът на Dnes.bg попита своите читатели: Накъде ще поеме президентска Турция? В традиционната ни анкета участие взеха 1688 наши читатели.

Оказа се, че болшинството от анкетираните (60%) смятат, че промените в управлението ще направят южната ни съседка тоталитарна държава.

За други 14% няма да има особена промяна в Турция, защото Реджеп Ердоган управлява от доста години и ще продължи да го прави в същия стил още години напред. 16% от хората пък смятат, че важното е Турция да запази добрите си отношения с България, а ставащото вътре в страната не е наша работа.

5% са оптимистите, според които Турция ще тръгне твърдо напред с дадените повече правомощия за президента. Едва 2% обаче са тези, които смятат, че след последното гласуване южната ни съседка ще бъде приета в ЕС, въпреки сътрудничеството в областта на миграцията.

За 3% от хората пък най-важното е дали промените ще се отразят на туризма в Турция – едно от предпочитаните места на българите за лятна ваканция.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


146
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
123
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 12Турция не е с повече бвп на глава от България за твоя информация. То индия също е в топ 10 сигурно ама живеят в колиби от кал
122
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Колко пъти Скрипал крипал, а в демократична турция дето щяла може би да стане авторитарна 110000 човека са избити и се водят безследно изчезнали. Демократична натовска държава, пазещо ни от руската "агресия"
121
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
като гледам неграмотните комунистически ***, напук само за ББ ще гласувам хаха.
120
4
 
9
 
! Отговори
12 преди 5 години
До Aнгел,и онзи ден президента им беше на срещата на Г-20,България не е член даже и на Г-500,седнали ганчоофците за турция да мислят,какво управление е имала.
119
0
 
9
 
! Отговори
1 преди 5 години
а турчина отговаря,а България каква е сега,един раздава пари,пенсии,обществени поръчки,на това не се ли казва авторитарно управление.
118
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако сте стане- отдавна е станала и затова Ердоганчо си направи изкуствен преврат !
117
4
 
7
 
! Отговори
Aнгел преди 5 години
България акофлезне в Шенген щевидите какъф глат чака в България Бойко обеснява че нащи деса щял да Работи в Чужбина там обратното Герберите лъжат като *** Герберите какъфтойдае закон даискарва товае за тяхна сметка не към народа страната Народа това немогада разбере Гласувайте БСП Герберите колко години се едниисъщи хора те са вързани един към друк Кратси аБСП Хоратаса различни Станишев го няма предишните Бесепари няма
116
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На българина не му пука за турция, стига да си стоят там и да нв се намесват във вътрешната ни политика
115
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да става. Имам едно кафене до натовските бази. Ако започнат да ги бият, бизнеса ще процъфти :)
114
6
 
9
 
! Отговори
extremist преди 5 години
БЪЛГАРИНА НЕ ГО ИНТЕРЕСУВАТ ТУРСКИ НОВИНИ
113
0
 
13
 
! Отговори
Опасението преди 5 години
Българинът с опасение: Ще може ли да измете от узурпираната власт и вкара в затвора продаjните крадливи саdиsтични маloumмници- убиiци, които го управляват?
112
6
 
13
 
! Отговори
привет от Германия преди 5 години
Радвайте се ,че живеете в България или в друга страна от ЕС !Не знам кой какво разбира под тоталитаризъм ,но мисля че в България още нито един президент не си е инсценирал опит за преврат за да има мотиви и право след това да ликвидира опонентите си ,които не може да ликвидира по демократичен начин ! Още нито един български президент не е закривал десетки или стотици медии с негови измислени обвинения в тероризъм и измяна на родината ! Ситуацията в Турция е проблем на турците ,това не ни засяга
111
7
 
13
 
! Отговори
Aнгел преди 5 години
Бтатя Българи Турция по икономика номер едно акоходите в Турция на ескурзив ще видите ково чудо щевие срам да говорите есега летище направиха номер едно в света Фабрики много на сяка крачка има Работни места В България как има нищо Герп както е навлас каквое направил каде далавера има за кражба там е Герберите Българския нарот има перде невижда и Нечува
110
6
 
6
 
! Отговори
Въпроса ви преди 5 години
Е доста тъм ,тя и сега си е такава държава! С Ердоган,Турция ще е все по-изолирана и инвеститорите ще се отдръпват,а падне ли икономическия ръст нищо добро не го чака султана,те затова го търпят,защото икономически са добре!
109
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И България е авторитарна, но не вярвам турците да се притесняват от това.
108
10
 
6
 
! Отговори
HABERLER преди 5 години
ааааааааааахахахха ,чакам лирата да стане 10ст и отивам да си купя 10 дка в Инстанбул .Ама и като сега да се задържи , няма да е зле .Мойте дружки сега като идат в турция с 200лв и немогат да си затворят колите от стока . Ердоганяка ако се задържи на власт , ще вкара ТЮркмекистан в такава икономическа дупка ,че 5 царувания на султани , няма да могат да я оправят .А тука пишещите помаци , трябва да са благодарни за западналата България ,че имат достъп до интернет.
107
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Глупав въпрос !Правилният е - откога Турция Е авторитарна държава
106
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кога е имало демокрация в Турция???, че да има опасения българинът.
105
6
 
6
 
! Отговори
Подобре Афганистан преди 5 години
Накъде ще поеме президентска Турция? В традиционната ни анкета участие взеха 1688 наши читатели.Отговор-към 1688 година.2% вярвали за Турция в ЕС-те от Курило и Карлуково ли са?Други 3% пък се вълнували от екскурзии там-спомнете си 2-та гръцки заложници там сега и нашите сестри в Либия и мислете за риска.По-добре Афганистан
104
11
 
7
 
! Отговори
не понасям пуйки преди 5 години
НА КОЙ МУ ПУКА ЗА ТЕЗИ. ДА СТАВАТ КАКВИТО ЩАТ. ВАЖНОТО Е, ЧЕ ТОЗИ ГИ ПОВЕДЕ КЪМ ДЪНОТО, А ТОВА МЕ РАДВА.