Петков изчисли: Ще трябват още над 100 млн. за хората с увреждания

В момента от бюджета за тях се заделят над 2 милиарда лева
29 юли 2018 14:28, Красимир Ангелов
82
Петков изчисли: Ще трябват още над 100 млн. за хората с увреждания
Снимка: БТА

Допълнително над 100 милиона лева ще са необходими през следващата година, ако се приеме предложението на социалното министерство хората с увреждания да получават месечна финансова помощ, обвързана с прага на бедност, заяви социалният министър Бисер Петков в предаването "Неделя 150" на БНР.

Още по темата
По думите му тази помощ ще замени сегашните добавки за интеграция, а целта на законодателните предложения е хората с увреждания над 18 години да получават средства равни на тази, които им се полагат преди да навършат пълнолетие.
    
"Подкрепата за тези хора - сумарно, която ще получават като социална инвалидна пенсия, на която те имат право и получават от държавното обществено осигуряване, и тази месечна финансова помощ да е 100 процента от линията на бедност. Като допълнително те получават и добавка за чужда помощ, допълнително имат право и на така наречената "асистентска услуга",  посочи Петков.

В момента от бюджета за хората с увреждания се заделят над 2 милиарда лева, като само за инвалидни пенсии се изплащат 1.7 милиарда лева. Предстои изготвянето на финансова оценка на законопроекта, която ще се съгласува и с финансовото министерство, допълни Бисер Петков.

По думите му правителството има волята да решава проблемите. "Разговори са водени, параметрите са дадени. Въпросът е, че трябва кабинетът да има убеждението, че по този начин не решава съществените проблеми на хората с увреждания, защото не бива да се получава това, както стана, след като се увеличи финансовата подкрепа за семействата на деца с увреждания, за което се даде една немалка сума, а се оказа, че проблемите не са решени и майките излязоха на протест", посочи социалният министър.

По думите му МТСП иска да предложи цялостно решение на проблемите на хората с увреждания, а първоначалните реакции на проекта на Закона за хората с увреждания са по скоро позитивни.

Очаквам в понеделник всички страни да бъдат в работната група, да се проведе дискусия, за да можем да имаме законопроект, който като цяло се подкрепя от всички", коментира социалният министър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
27
 
! Отговори
Ъъъ добре преди 5 години
Държавата е бедна, пари няма, много съжаляваме, иначе купуваме фиданки 200 лева парчето , нови коли, огради на десеторни цени... Толкова алчна тиня няма никъде по света като герберастката.
35
0
 
1
 
! Отговори
olis преди 5 години
ami, ako gi prodade na miligram/gram/ kilogram, kolko ste izkara, smetna li?
34
0
 
5
 
! Отговори
KOKO преди 5 години
TOVA SA PARI NA NARODA,NE NA TEZI,KOITO RESHAVAT-DALI DA GI DADAT!? PO MALKO SHTE SE KRADE,ZA DA IMA PARI ZA VSI4KO.
33
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До циникНЯМА ПЕНСИЯ от ТЕЛК 520лв!Спрете да разпространявате невярна информация!
32
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Разчистете администрацията! Стига сте хранили безполезни същества. Парите, отпуснати за инвалиди, ги прилапват администрациите и разните комисии и организации. До инвалида не стига нищо. Интеграционните добавки да минат към НОИ. Социала да не се меси в отпускане на пари. ОГРАНИЧЕТЕ ДОСТЪПА НА СОЦИАЛА ДО ПАРИТЕ ЗА ИНВАЛИДИ!Добавките да вървят заедно с ТЕЛК. АСП да не се меси в отпускането на интеграц. добавки!
31
1
 
8
 
! Отговори
Смешник преди 5 години
Няма да трябват просто да си свършат работата че има доста фиктивни телкове яко точат парата. Аман от мързеливци дето не си вършат работата и само реват. Срамно е да крадеш от хора в неравностойно положение .
30
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До annybodyАйде, няколко служители плюс двама полицаи да тръгнат от врата на врата из цяла Бг и да обходят всеки един гражданин, без изключение, и да го проверят какви имущество има, движими и недвижимо, с какви средства разполага, колко харчи и какви доходи реално е декларирал. Искаш ли? И в твоя дом да влязат, да нахлуят в ЛИЧНОТО ТИ ПРОСТРАНСТВО, в частната ти собственост, да проверят и съжителстващите ти лица!
29
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Парите са без значение, когато говорим за човека и човещина! По това се съди за състоянието на едно общество. Когато имаш болно дете и остаряваш , сърцето ти се къса още повече.
28
0
 
13
 
! Отговори
до циник преди 5 години
извинете но къде дават такава пенсия за инвалид???? просто няма как да е вярно разбирате ли щото такава пенсия за инвалиди дори със придружител НЯМА за съжаление !
27
19
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
до анонимен 10Откраднатото не го превеждат в Банкя, а на Позитано. Те са специалист по приватизация и кражба на държавни активи. Червена шайка.
26
5
 
8
 
! Отговори
циник 2 преди 5 години
За какво вика съм блъска 41 години, накрая като инвалид да получавам повече. Даже се скара със семейството си дето мъчеха внука му да остане в България. Вика махай се от тая страна, ако не искаш да свършиш като мене.
25
1
 
16
 
! Отговори
annybody преди 5 години
Толкова ли е трудно комисия от поне двама лекари и един "социален" мъдрец да посетят човека на адреса и да решат какво му е нужно?Само за ден ще отпаднат от сметките цели села със ***, силно страдащи от астма и епилепсия - само че към експертната комисия трябва да се прибавят поне 3-4 патрулки с "оперативни и ефективни" полицейски кадри".Тук обаче ще изпонаскачат разните му там НПО-та, БХК, Отворено общество и Америка за България, докато правителството се чеше зад ушите.
24
2
 
13
 
! Отговори
Те искат законност преди 5 години
Защото има НПОта, който да крадат парите на хората в нужда? Говорим за деца, с над 80-90% увреждания...както Стивън Хопкинс...един от най-брилянтните умове този век. Говорим за приемане на законите, разпоредени от ООН. Говорим, че служебните коли на народните служители струват много повече...завишените им заплати-също. Една държава, се определя спрямо способността да помага, на най-слабите си звена...изглежда..Българска държава-Няма!Пожелавам на всички сребролюбци, да изпаднете в ТАКАВА НУЖДА
23
3
 
12
 
! Отговори
циник преди 5 години
Реален случай с познат, преди 1 година му отказаха бъбреците и мина на диализа, съответно -100% инвалид, да но тази година навърши и годините за пенсиониране и реши да подаде документи за пенсия за прослужено време и старост. Човекът цял живот е работил- има 41 години стаж. Хубаво ама след като му излезна решението и трябва да избере коя пенсия да получава, та абсурдът на абсурдите е ,че той с 41 години трудов стаж му се полага 486 лева пенсия , а като ТЕЛК инвалид- 520 лева. Реве му се .
22
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Откакто избухна демокрацията, все се говори за електронно правителство. Нали уж в България имаме специалисти, покритие на интернет. Какво липсва? Каква е ползата от технологиите, като чиновниците се увеличават?
21
2
 
8
 
! Отговори
до 11 АНАЛИЗАТОР преди 5 години
УМА МИ НЕ ГО ПОБИРА ЩО ЗА И..ОТ ТРЯБВА ДА СИ ДА НАПИШЕШ НЕЩО ТАКОВА .. ЧОВЕК НЕ ЗНАЕ КАКВО МОЖЕ ДА МУ СЕ СЛУЧИ УТРЕ ...ПАЗИ БОЖЕ ДА ТИ СЕ НАЛОЖИ ДА ЖИВЕЕШ ХЕМ СЪС ИНВАЛИДНА ПЕНСИЯ 200ЛЕВА ХЕМ СЪС 60 ЛЕВА ЗА ПРИДРУЖИТЕЛ ЩОТО ЩЕ ТЕ ПИТАМ КОЙ ЩЕ ТЕ ПРИДРУЖАВА ДО ТОАЛЕТА И БАНЯТА ЗА 60ЛЕВА... ЖИВИ ЗДРАВ ДА СИ И ДАНО ТИ ДОЙДЕ АКЪЛА В ГЛАВАТА ОВРЕМЕ Ѝ!
20
4
 
8
 
! Отговори
Българин преди 5 години
Ние българите не сме виновни, политицита са виновни! Ние нямаме никаква вина!
19
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако ГЕРБ имат желание, могат да вземат 160-те милиона, които подариха на техния перач Киро Гела и да ги дадат на хората с увреждания и болните.Само че такова желание липсва.
18
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Знаете ли на практика какво значи да имаш вкъщи инвалид 100%? Не бъдете високомерни, във всяко семейство може да се случи.
17
3
 
15
 
! Отговори
Беден българин преди 5 години
Предлагам да се уволни държавната администрация, и без това няма полза от тях, и парите да се дадат на частните фирми да дават по големи заплати.

Спонсорирани публикации