Петков изчисли: Ще трябват още над 100 млн. за хората с увреждания

В момента от бюджета за тях се заделят над 2 милиарда лева
29 юли 2018 14:28, Красимир Ангелов
82
Петков изчисли: Ще трябват още над 100 млн. за хората с увреждания
Снимка: БТА

Допълнително над 100 милиона лева ще са необходими през следващата година, ако се приеме предложението на социалното министерство хората с увреждания да получават месечна финансова помощ, обвързана с прага на бедност, заяви социалният министър Бисер Петков в предаването "Неделя 150" на БНР.

Още по темата
По думите му тази помощ ще замени сегашните добавки за интеграция, а целта на законодателните предложения е хората с увреждания над 18 години да получават средства равни на тази, които им се полагат преди да навършат пълнолетие.
    
"Подкрепата за тези хора - сумарно, която ще получават като социална инвалидна пенсия, на която те имат право и получават от държавното обществено осигуряване, и тази месечна финансова помощ да е 100 процента от линията на бедност. Като допълнително те получават и добавка за чужда помощ, допълнително имат право и на така наречената "асистентска услуга",  посочи Петков.

В момента от бюджета за хората с увреждания се заделят над 2 милиарда лева, като само за инвалидни пенсии се изплащат 1.7 милиарда лева. Предстои изготвянето на финансова оценка на законопроекта, която ще се съгласува и с финансовото министерство, допълни Бисер Петков.

По думите му правителството има волята да решава проблемите. "Разговори са водени, параметрите са дадени. Въпросът е, че трябва кабинетът да има убеждението, че по този начин не решава съществените проблеми на хората с увреждания, защото не бива да се получава това, както стана, след като се увеличи финансовата подкрепа за семействата на деца с увреждания, за което се даде една немалка сума, а се оказа, че проблемите не са решени и майките излязоха на протест", посочи социалният министър.

По думите му МТСП иска да предложи цялостно решение на проблемите на хората с увреждания, а първоначалните реакции на проекта на Закона за хората с увреждания са по скоро позитивни.

Очаквам в понеделник всички страни да бъдат в работната група, да се проведе дискусия, за да можем да имаме законопроект, който като цяло се подкрепя от всички", коментира социалният министър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
11
 
! Отговори
дрън дрън преди 5 години
В България 80 % са хората с увреждания- умствени. Личи си по политическия живот.
15
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ПламенИмаш ли някакви документи за това или така си пишеш?
14
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
да бе затова хората с увреждания имат пенсии 200лева нали щото има два милиарда лева .. интересно у кого точно са тия парички щото е ясно че не отиват директно при тях !!
13
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А бе не знам какво изчисляват ама инвалид 100% взема по 260лв на месец
12
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хората с увреждания наистина няма да се излекуват с предоставените пари. Но грижата за човек с увреждане изисква 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата многогодишно битово грижи,внимание, труд, емоционална съпричастност,което не е по силите на един здрав човек.
11
1
 
9
 
! Отговори
Пламен преди 5 години
Над 50 от "БМФ" -Домусчиев да плати неустоиките за приватизацията и 50 от бъдещата реконструкция на бившият Партиен дом в Пловдив = 100млн. Ама няма как да стане, Киро Гела "гуши" стотина лобиста + Б-главният Б-глиган, а от "Партията" в Пловдив артъка от 30млн. са си разчели "едни хора" близки ПАК до Б-главният Б-глиган.
10
0
 
13
 
! Отговори
КОКИ преди 5 години
Защо не каже този министър колко харчат политиците на година и защо тези пари не се отклонят към хората в неравностойно положение.
9
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Поредня жалък герберастки некадърник и крадец, сложе там да краде от болните и да превежда в Банкя.Тия нямат срам нито от хората, нито страх от Бога.
8
5
 
13
 
! Отговори
ист преди 5 години
За съжаление и 500 милиона да дадат за децата с увреждане, те няма да станат по здрави.Лошото е че тези милиони ще се вземат от здравите деца, здравеопазване, образование и национална сигурност. Омагьосан кръг.
7
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Болноопазване не здравеопазване. От разговорите ми с познати оставам с твърдото впечатление, че голяма част от медиците в нашата страна или не са добри в специалността си, или умишлено държат хората без диагнози с хронични тежки проблеми, за да точат финанси.
6
3
 
15
 
! Отговори
Състрадателен човек преди 5 години
Предлагам МВР да се закрие и парите да се дадат на хората с увреждания! И без това няма полза от МВР, само взимат заплати.
5
4
 
15
 
! Отговори
скандално преди 5 години
Значи както прочетохме от доклада на световната банка пари за търтеите от МВР има много а за болните няма!?срам и позор.
4
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На пенсионерите дайте 1 млрд, на военните инвалиди пак 1 млрд. на хората с увреждания дайте 2 млрд. я, вадете машините за печатане на пари. пари има, само машини и хартия да има.
3
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Махнете търтеите хранещи се на държавна ясли и пари ще има в излишък.
2
20
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако Орешарски не беше фалирал държавата през 2014 г не 100, а 500 млн щеше да има на разположение.Тези, които тогава подкрепяха престъпното му управление да се замислят!
1
3
 
16
 
! Отговори
данък преди 5 години
Нали редник Киро ще върне 150 милиона.

Спонсорирани публикации