Войната в мирно време - битката по пътищата ни

Броят на загиналите е голям, а решение на проблема няма. Докога?
31 юли 2018 19:51, Красимир Ангелов
34

Статистика на МВР показва, че близо 4000 сериозни катастрофи са се случили на територията на страната от началото на тази година, а почти 300 души са загинали при пътен инцидент.

Всичко това показва, че проблемът с шофирането по пътищата все още стои на дневен ред, а жертвите не намаляват. Защо продължава черната хроника по българските пътища и какви мерки взима МВР - в предаването "Директно" по Bulgaria ON AIR коментират Владимир Тодоров - председател на Асоциацията на пострадали при катастрофи и Руслан Баждеков от Института по пътна безопасност.

"Въвеждането на дадена санкция няма да промени цялата картина. Проблемът трябва да има всеобхватен поглед и изисква всеобхватно решение - преподаване, автопарк, санкционна политика, събираемост на глобите, инфраструктура. С малки и одтелни стъпки - дали с камери, автобуси, камиони... няма да стане. Когато се работи на парче, резултатите също са на парче", коментира в предаването Владимир Тодоров.

Според гостите в студиото проблемът е национален - загубата на човешки живот в мирно време е равносилно на война. А тя е факт - за да се справим с войната по пътищата, гостите в "Директно" са категорични: трябва нов контролен орган за безопасността на движението, който да е изцяло съставен от експерти.

Отделен проблем, който стои на дневен ред и също оказва влияние върху броя на загиналите по пътищата, е липсата на подготовка при курсистите. Все още съществува възможността шофьорска книжка да бъде купена, въпреки поредицата от мерки.

"Процесът по преминаване на теоретичния изпит е гарантиран на 95% и той няма как да бъде купен, защото съществува поредица от мерки. Проблемът е с малкия брой практически часове. За да спестят пари, фирмите спестяват от часовете и бълват неподготвени шофьори. Ако курсът струва под 250 лв, хората могат да бъдат сигурни, че ги ощетяват от часове", алармира Руслан Баждеков.

Как можем да се справим с войната по пътищата? Вижте в следващото видео на телевизия Bulgaria On Air

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако пак се чудите защо така се случва, ще ви кажа, "няма контрол" или по-точно въпреки най многото полицай на глава от населението в БГ, контрола е калпав. Няма контрол в цялата държава, ама тука е най-видно защото се броят трупове.
30
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Докато 80-те процента са убедени, че културата, възпитанието, манталитета, обучението и разни други подобни дивотии, определят как се шофира по пътищата, все по-зле ще става, както е от години.
29
0
 
21
 
! Отговори
Реалист преди 5 години
То нещата са ясни - без контрол по пътища, правилата не се спазват, а като не се спазват има много катастрофи и загинали. Във всяка една държава е така. Без КАТ да проработи все по-лошо ще става по пътищата на България. Другият вариант е КАТ да се закрие като особено вредна за безопасността на движението структура и да се създаде нова структура с нови хора, защото в КАТ експерти по пътна безопасност няма, а и в България май няма такива експерти.
28
2
 
20
 
! Отговори
?! преди 5 години
има ли нещо нормално в нашата държава?
27
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
до 14 Усещаш ли защо са ти нацъкали минусите папагалите? Те не осъзнават, че човек купил си мощна кола не е някое сукалче от на баща му парите да си я е взело, а за опитен водач. Пикльо на 20 години не кара с 200 и с А8-ца по магистралата. Върви им го обяснявай на тия обаче в сайта.
26
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
до 12 Че един товарен бус е 180 Коня дето се води като данък като леките коли поиради тонажността си.
25
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
до 12 Муахахахах...значи кола 150 коня е лукс? Муахахахахахахахаххахаа
24
1
 
24
 
! Отговори
До 12 преди 5 години
Ти явно си необразован неудачник, щом още от 150 коня искаш да облагаш колите. Ти какво караш ? Голфче 90 коня и всички други самти виновни, че имат по-хубави коли и дай да ги накажем нали ?
23
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Чета коментарите и си давам сметка, че 2/3 от тах са написани неграмотно, разбира се, че е простотия и комплексарщина, не е война.
22
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
до 22 Къде има камери, бе брат? На Тунела горе, преди Пловдив на 10 км, нали има и знаци за стационарни камери. Днес се връщам от София за Бургас...една мобилна камера не видях- тоест от патрулка.
21
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
С тия камери съмнява ме
20
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Оня ден един авер ми се похвали( да му имам хвалбата), че от София табелата до морето Бургас табелата Тракия я е минал за 1 час и 55 минути. Доколкото знам това са 370 км. карал е средно с поне 190км/ч. с Q7-цата си. Пък тук ми се възмущават че карали с над 140 някои.
19
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 8 мутрите знаят да карат по добре от теб що ли по цял ден са на пътя и са професионалисти тия мерцедеси се карат а такива не виждали западни коли им гледаи сеира газ до ламарина и до там какво ти прави кев да разтриеш бмв нищо като не можеш да караш не се обаждаи философ
18
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дали са пенсионери само че да ти кажа просо те имат опит а тия.с купените книжки те нямат другарю един пенсионер познава пътя до борма целия му живот е свъзан на кола а на тоя дее купил само документа да не мислиш че знае дее магистрала или дее нощно или дее извънградско или полигон знае парата и дирека
17
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Как тъй?Нали денонощно караме на фарове бе!
16
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тук в този сайт наистина има много палячовци които не само не са излизали от града си, но смятат че за една нова мощна кола 140 е голяма скорост по Тракия в хубавите й участъци. Еееей, я излезте малко навън- качете се в скапанната си кола и се поразходете по Тракия да видите с какви скорости прелитат покрай вас новите модели на ауди мерцедес, бмв...Оня ден си карам с 150 някъде и една А8-ца мина с 100 км отгоре моите поне. Знам какво е да мине автомобил покрай теб ако си на тротоара с 100км. 250
15
6
 
19
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
нема се плашите!..Сега,като въведат преглед на всеки две години за шоферето-пенционери,и хоп-катастрофите моментално и драстично че намалеят..
14
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
до 10 Алоуууу...ти откога не си се возил по Тракия бе ***?Че то всеки нов мерджан баварец, ауди карат с поне 180 бре!От кое село си? Откога не си излизал от него?
13
10
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
до 10 новите аудита карат масово с 180-200 браточка. И тук не става въпрос за комплексарщина, тя колата си го иска...не можеш да караш 300- 400 коня лека кола с 140 на хубава настилка...извинявай.
12
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
до 10 Не съм комплексар, аз съм само работник който се вози. Питай шофьора който хвърчи с 160. Впрочем това са само 10 км отгоре над разрешеното..до 150 не те хваща радара- има 10 км аванс ако не знаеш. Другото е че на хубав път с хубава настилка 160 за такава нова мощна машина е мъркане 2800 оборота на дизелов двигател...Разбира се искаме да стигнем по- бързо от А до Б, а не да се влачим цял ден по пътищат.това ни е работата всеки ден, не отиваме на ваканция. А да не казвам че всяко ауди с 180