НЕК: Съществува несигурност за бъдещето на "Белене"

Дружеството не е в състояние да оцени възвръщаемостта на разходите
1 авг 2018 18:28,
41
НЕК: Съществува несигурност за бъдещето на "Белене"
Снимка: Bulfoto, архив

Съществува значителна несигурност относно бъдещата реализация на проекта за изграждане на втора ядрена централа у нас. Това посочва Националната електрическа компания (НЕК) в отчета си за първите шест месеца на 2018 година.

Компанията е оценила направените към момента разходи по проекта, но отбелязва, че не е в състояние да направи надеждна оценка на възстановимата им стойност. Причината е, че това е специфична дейност, а и липсва яснота за бъдещата реализация на проекта, която не е изцяло под контрола на НЕК.

Към 30 юни 2018 година направените от Националната електрическа компания (НЕК) разходи по проекта АЕЦ "Белене" възлизат на 2,18 млрд. лева и допълнително към тях имоти, машини и съоръжения - в размер на 78 млн. лева, е видно още от отчета на компанията.

 В момента Министерството на енергетиката изготвя правилата, по които ще се проведе търгът за избор на стратегически инвеститор в изграждането на АЕЦ "Белене". С решение на Министерския съвет ресорният министър Теменужка Петкова трябва да подготви условията до 31 октомври 2018 година.

Като част от процедурата е предвидено да се обособи отделно предприятие, в което да бъдат включени всички активи - материални и нематериални, и пасиви на проекта. В момента те са част от НЕК.

Предстои и оценка на активите, за да се прецени с каква апортна вноска ще може да влезе държавата в проекта при бъдеща реализация, ако бъде намерен инвеститор. Надеждите на правителството са, че те активите ще бъдат достатъчни за блокираща квота в проекта.

На този етап заявките на правителството са, че няма да има никакви стимули от държавата за изграждането на АЕЦ "Белене" - нито гарантиран заем, нито преференциални цени за произведената енергия или договори за разлика, тоест строителството ще бъде изцяло на пазарен принцип.

До този момент интерес към проекта са заявили няколко компании, сред които и китайската CNNC.

Още новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
0
 
! Отговори
следят белене преди 5 години
БЕлене се проучва от много як инвеститор . Площадката се оглежда като единствена подготвена за ударно изграждане на 4 - 6 блока. Зависело от потреблението на ток в региона вкл Украйна,Румъния,Турция,Гърция,Югославия,Австрия,Италия,Албания ..Засега не е ясно какви реактори иска да инсталира ..Ползваха предимно сателитни снимки..
37
0
 
0
 
! Отговори
varnene преди 5 години
bg elektricheski i petrolen pazar e v sivata korumpirana bg ikonomika...pod zlatnite korumpirani bg kubeta...
36
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На хер вам Белене, и Козлдуй нада закрыть. Ще купувате ток от Мариците (амерски)Много поздрави!
35
4
 
3
 
! Отговори
8===o преди 5 години
Както всеки когато си имаме работа с русия - плащаме . плащаме и накрая нищо.
34
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Цялата ви ГЕРБава работа е такава. Когато нещо се върши от некадърници това е резултатът - ТОТАЛЕН ПРОВАЛ muxoboiko
33
6
 
11
 
! Отговори
ГЕРБ - НЕ, МЕРСИ преди 5 години
Цялата ви ГЕРБава работа е такава. Когато нещо се върши от некадърници това е резултатът - ТОТАЛЕН ПРОВАЛ.
32
7
 
14
 
! Отговори
Да беше преди 5 години
Само Белене, нек, да беше само то... С тези герберастки главанаци бъдещето на държавата е една сигурна несигурност.
31
9
 
14
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 5 години
Поне две поколения червени тунеядци точат лиги идилията да продължи,не че на някого му е нужна АЕЦ
30
12
 
17
 
! Отговори
далаверата Белене преди 5 години
Агент Гоце от Сирищник, Румен Петков(пикаещият във фонтани), пелтека Стойнев, "дългият инкасатор" Румен Овчаров, бившия червен министър Петър Димитров и Явор Куюмджиев плачат за затвора във връзка с далаверите около Белене, защото откраднаха милиони, а не построиха нищо. И сега отново точат лиги за нова руска АЕЦ за да могат да крадат отново милиарди от бедния български народ.
29
6
 
8
 
! Отговори
:):) преди 5 години
платена анти АЕЦ статия, сама показваща че е дамо бла бла понеже правителството има до ноември срок.
28
6
 
7
 
! Отговори
до не на Белене преди 5 години
ще ти се да е така, че някой е казал Не , но реалността е че казаха Да. А ББ кликата с математически еквилибристики го докара до невалидност. А същия този ББ когато печели избори с 21% реални гласове и 56% негласували как не каза че мнозинството го е отхвърлило с масово негласуване в секциите..
27
9
 
10
 
! Отговори
Българин преди 5 години
НЕ на БелеНЕ и от мен!
26
13
 
12
 
! Отговори
Не на БЕЛЕНЕ преди 5 години
Народът каза окончателно НЕ на Белене като в преобладаващото си мнозинство умишлено не гласува на референдума ни преди около 4 години и го направи невалиден. Народът каза окончателно НЕ и на Южен поток. Тази теми завинаги са приключила за България. Руските под.логи в България обаче продължават да точат лиги за да крадат и се облизват с надежда... Жалко само за изядените милиарди за Белене и Южен поток от комунистическите правителства. С част от тези пари агент Гоце подари хотел за 8 милиона на 20 годишния си син.
25
7
 
5
 
! Отговори
:) преди 5 години
Като се затворят Тец-овете и няма Белене, от къде ли ще дойде тока? Имаме въглища за 60г.напред, ама друго си е да може да се точи от нещо което е мн относително.
24
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А по Турски поток като е потекъл един ГАЗ ли е чудо ли е ! - и пешеходците в Турция минаха на газ.
23
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Белене е символ на одушващата хватка на вечната дружба за България !
22
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И с Белене и без Белене всичко ще си е по старому. Както като направиха АЕЦ Козлодуй си бяхме най бедната страна в соца на Европа.А Унгарците, Румънците, Поляците. Брежнев и скръцна със зъби. А те му показаха среден пръст
21
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
дайте го този проект за аец Белене на другарката Нинова и БСП, те ще направят най-надеждни изчисления за изключително голяма възвращаемост на вложенията!
20
1
 
6
 
! Отговори
до 19 преди 5 години
Помоли шефа си да ти намали двойно заплатата и ще ти стане много скъпо всичко и ще ти се сбъдне желанието, или поне част от него.
19
10
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Газовата тръба и тя ни прескочи, интересно как ще изглежда енергетиката ни след 20 години. кабел от слънцето ли чакаме?