Благородна кауза: Родната къща на Цоньо Калчев – музей

Жителите на Джулюница събрали пари, за да купят имота
Обновена: 4 авг 2018 21:24 | 4 авг 2018 19:51,
4

Десетки жители на лясковското село Джулюница се обединиха около каузата да спасят родната къща на автора на любимата на поколения бълаграски деца песен "Сладкопойна чучулига" Цоньо Калчев. В продължение на година събирали пари, с които да купят имота и да го дарят на регионалната библиотека във Велико Търново. Съвсем скоро предстои къщата да бъде реконструирана и да се превръне в музей, разказва Bulgaria ON AIR.

В спомените на хората в село Джулюница Цоньо Калчев и до днес живее като любимият учител на десетки деца в местното училище и скромен човек, отдал живота си в творчество за най-малките.

Последните си години прекарва на легло, прикован от парализа, но не престава да твори.

Негова е инициативата да се чества обесването на Васил Левски на 19 февруари.

През последните няколко десетилетия обаче родната къща на поета тъне в разруха и забвение. След като успяват да купят къщата на Цоньо Калчев, жителите на родното му село решили да я дарят на регионалната библиотека във Велико Търново, откъдето пък ще се заемат с реконструкцията и превръщането ѝ в музей.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
5
 
1
 
! Отговори
Нещо май а преди 5 години
От кого са я откупили, само питам??!Каква ще е далаверата?
3
1
 
8
 
! Отговори
Благоевград преди 5 години
Елате в Благоевград да видите как родната къща на Никола Калъпчиев е превърната от къща музей в свърталище на ц*и гани с ку чета.Къщата се намира в централна градска част.Всеки знае и песента ,,Имала майка едно ми чедо , едно ми чедо Николс ..,,До какво падение достигна Благоевград...да ликвидират къщата на Никола Калъпчиев.
2
0
 
14
 
! Отговори
Самсиев преди 5 години
Браво,джулюнчани !!!
1
0
 
12
 
! Отговори
От сърце; преди 5 години
БРАВО!