ТЕЛК-ът - невъзможен? Нови условия орязват парите на хиляди

Всяка диагноза дава точен процент, сумират ги при определени условия
Обновена: 4 авг 2018 12:43 | 4 авг 2018 07:30, Веселина Йорданова
123
ТЕЛК-ът - невъзможен? Нови условия орязват парите на хиляди
Снимка: архив, БулФото

Решения за ТЕЛК вече ще се издават по нова скала, като всяка диагноза ще дава точно определен процент. Те ще се сумират, но са заложени условия, които ще орежат парите на 1/5 от българите с увреждания.

Това следва от промените в Наредбата за медицинска експертиза, обнародвани вчера в “Държавен вестник”, пише "24 часа".

Процентите за различните видове заболявания се заковават, за да се ограничи субективизмът на лекарите. При инфаркт на миокарда се запазват 80%. Завишени са процентите при някои злокачествени заболявания, като при карцином на щитовидната жлеза например се дават с 20% отгоре след 5-ата година.

При няколко заболявания процентите се сумират и водещо е това, което дава най-голям процент инвалидност.

Новото условие обаче е човекът да има над 80% увреждане вследствие на водещото заболяване, а второто и третото да дават над 51%.

Това значи орязване на сегашните помощи на поне 100 хил. души, пресметнаха от организациите на хората с увреждания.

Така при стенокардия вместо от 30 до 50% вече ще се дават фиксирани 40%, когато сърцето не може да поема достатъчно количество кръв, и 50%, ако не изпомпва. При сърдечна недостатъчност вместо досегашния диапазон от 0 до 10% се фиксира на 10 на сто.

Националната експертна лекарска комисия вече ще има право да вика на повторен преглед инвалиди, в чиито телкове се е усъмнила. При разглеждане на жалби НЕЛК ще работи по документи, но при съмнения ще вика, включително за прегледи. Телковете вече ще се издават от ротационни комисии, а не от постоянни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
92
4
 
20
 
! Отговори
син на болен родител преди 5 години
Майка ми е с диагноза шизофрения от много години. Всеки който се е сблъсквал със заболяването, знае че има периоди на ремисии и тежки кризи. Дадоха и нов ТЕЛК едва 60%, при положение че от последните 2 години, 1 година е прекарана в психиатрия.....Има 29 години трудов стаж, получава 170 лева......+ наследствена пенсия от починалия ми баща 130 лева.... В момента терапията и е близо 970 лева, като само 2/3 се поемат от касата, другото от близките.... Е къде е справедливостта ;)... ако ни няма нас.
91
9
 
7
 
! Отговори
Психиатрите преди 5 години
да внимават мнго с "псих.болните".Забелязвам, че някои сем., понеже един от двамата няма ПЕНСИЯ, разиграват ситуация "псих. болен" за получаване на екстри и помощи.Първо да искат док. имат ли пенсии за просл. време.Ако не- да бъдат много внимателни.Селяните не могат да разиграват такива театри, но уж по-училите и комбинативни- ги виждаме по блоковете.
90
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Чичата 94Не си поставяш ясно условията. Не ги запознаваш със задълженията им по време на интервюто и затова имаш текучество. 1000лв заплата за товарене, разтоварване, разнос, сигурно и за приемане на камиони със строителни материали, разтоварване, подреждане в склада- тия пари са малко. Проблема ти е, че не казваш открито колко тежка е работата, тогава инвалиди при теб няма да дойдат. Работодателите никога не казват всичките задължения на работника. Там ви е грешката. Ти не си изключение.
89
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До House M.D.Пожелавам ти едно хубаво хронично заболяване - например артрит.
88
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нов омагьосан кръг- недостатъчно увреждане за получаване на пенсия, например 49 процента инвалидност, обаче отказ от наемане на работа, защото все пак си 49 процента нетрудоспособен!
87
19
 
6
 
! Отговори
бизнеса байно преди 5 години
Не инвалид със ТЕЛк първото,което питам всеки кандидат е здрав ли си и дам да ти видя картона и здравният статус. Спомене ли само заболяване и вратата. Такива смотани телкаджии могат да минат само в държавният дектор на хрантутниците защото там е гнездото на всичко сакато болно и дегенерирало.В истинските фирми се работи Телкаджиите и болнавите да си стоят на инсулин вкъщи и да *** за държавна помощ
86
8
 
9
 
! Отговори
Чичата преди 5 години
До :)Абе мен, ти като идеш да търсиш работа като общ работник или шофьор, какво очакваш? Да дигаш само бирата ? Или с химикалка да работиш? Имам фирма за разносна търговия и отчасти транспорт на строителни материали, всеки ,който дойде да търси работа е наясно с какво се захваща. Естествено, че ще си товари и разтоварва буса сам.Заплатите са над 1000 лева,стига до 1800 чисто, но определено няма какво да прави при мен инвалид със 100% ТЕЛК, ДА АМА почва работа и после ми въртят ци... и номера.
85
17
 
15
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
99% от Телкаджиите са фалшиви диагнози за орязване до дъно. Когато и да им орежат и последната стотинка по Телк все е късно .Време в НАП,Комисията за запориране на незаконно имущество и ДАНС да си влезнат в роля и да налазят *** наричан ТЕЛКОВИ КОМИСИИ За да вкарат в затвора поне няколко стотин прошляка с мръсни и окапани престилки помислили се погрешно за лекари.
84
1
 
10
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
До колегите Шефа и Чичата:Инсулинозависимият захарен диабет "носи" 50% инвалидност. Нощният труд и редица професии са забранени за диабетиците. От друга страна само иглите и лентичките струват 200 лв./мес. Очаквам вашите коментари./Проклета автоматична клавиатура/
83
1
 
4
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
До колегите Шефа и Почвата:Инсулинозависимият захарен диабет "носи" 50% инвалидност. Нощният труд и редица професии са забранени за диабетиците. От друга страна само иглите и лентичките струват 200 лв./мес. Очаквам вашите коментари.
82
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До SHEFAКомисия и за обществените поръчки, комисия за усвояване на еврофондовете, за опрощаване дълговете на 'редници', болници, кметове и т.н.За инвалидите- първо комисия за всички организации, НПО, за интеграция на инвалидите и т.н. После ревизия на инвалидите с ТЕЛК. Рибата се чисти откъм главата.
81
2
 
20
 
! Отговори
:) преди 5 години
До Чичата 87Като вземаш хора на работа, казваш ли им, че ще вдигат тежко, ще е натоварено, че ще работят събота и неделя и по 12 часа на ден? Не, нали? Значи криеш, че работата е тежка. На интервюто кажи, че работата е тежка и не е за болни хора. Така никой инвалид няма да кандидатства при теб. Ама да знаеш- и здравите няма да кандидатстват във фирмата ти. Щото ще ги направиш инвалиди. Оправяй се!
80
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До SHEFAДокажи, че не си ***! Напиши имената на фалшивите инвалиди!Твърденията "познавам 2 фалшиви инвалиди" са опорките ви, спуснати от Централата. Повтаряне до откат, че инвалидите са фалшиви, за да се настрои общественото мнение срещу тях.
79
10
 
12
 
! Отговори
Чичата преди 5 години
Ако знаете как ми е писнало от менте инвалиди, като е за работа се почва : абе , аз съм инвалид , тежко не мога да дигам, това не мога да правя, онова не мога да правя, иначе мога да вземам пенсия и заплата и купчина привилегии да ползвам. Ай сиктир, време е напълно да се махнат и да остане само социална помощ за тези ,който нямат средства. Вече съм изфърлил над 60 такива маймуни от фирмата, иначе като почват работа мълчат като партизани и на втория месец почват да ми носят ТЕЛКовете, мама ви...
78
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Шефе заради такива като тебе сме на тоя хал! ако беше вярно това което казваш и беше докладвал където трябва тия фалшификати и ако всички ги докладваха нямаше да има сега тия хиляди хора дето ще останат без пукнат лев
77
0
 
15
 
! Отговори
444 преди 5 години
Аз съм инвалид от 16 годишна възраст.. сега съм на 47... всеки три години минавам не на една телк комисия като повечето а на цели три комисии заради заболяванията ми.. които са нелечими впрочем ама на кой му пука пак си ме разкарват по комисиите ....и сега с новата наредба ще увисна на въжето заради тая хайка за проклетите менте инвалиди дето наводниха държавата ! по новата наредба водещото ми заболяване е 75процента .. а съм в момента 100.. нямам думи..
76
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Партия с държавна субсидия на болен не вярва.
75
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"какво стана сега ... за да има пари за исканията на майките и манолова орязаха драстично и тихомълком десетки хиляди .. е нямам думи.."Нали не мислиш, че майките не разбират, че децата им ще се превърнат един ден във възрастни?Не обвинявай майките за пазарните решения на управляващите!
74
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Право на труд да имат инвалиди с не повече от 50% инвалидност!
73
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Телковете вече ще се издават от ротационни комисии, а не от постоянни.Това би ограничило корупционните практики сред ТЕЛК комисиите!