(Не)работещият социализъм: Финтовете на НРБ и хората

Иван Еленков за социалистическото ежедневие
Обновена: 5 авг 2018 22:25 | 5 авг 2018 20:48, Боряна Павлова
664
(Не)работещият социализъм: Финтовете на НРБ и хората
Снимка: Булфото, архив

"Ежедневието и битът на редовите обитатели на НРБ са строго контролирани и направлявани в рамките на наложения от комунистическия режим перфиден политически проект", твърди професор Иван Еленков от Софийския университет в новата си книга "Орбити на социалистическото всекидневие", пише Deutsche Welle. Лишен от средства за производство и самостоятелна стопанска инициатива, отделният гражданин на НРБ няма как да запази своето лично пространство от агресията на натрапената му идеология. Той е принуден да се живее по правилата на стадото ("колектива"), предвождано от пастира – комунистическата номенклатура.

Още по темата


Социалните отношения са опустошени

В началото ОФ и други организации, създадени от комунистите, диктуват цялото всекидневие – от разпределението храните (които, впрочем, насилствено се изземат от селяните), та чак до настаняването в апартаменти, конфискувани от "враговете на народа". Това настаняване се извършва с решения на специално създадените за целта жилищни съдилища. Те съдействат за изпълнението на партийните повели за увеличаване на "пролетариата" в големите градове като средство за потушаване на "нездравите" политически настроения на "буржоазните" граждани.

"Новият човек" в НРБ се оказа по-калпав от стария

През 1950-те години еуфорията на управляващите от завземането на частната собственост и унищожаването на предприемачеството постепенно отстъпва място пред новопоявилите се проблеми. Оказва се, че конфискациите и новата "планова" икономика в крайна сметка блокират стопанския живот в страната. Номенклатурата и подопечната ѝ "работническа класа" бързо започват да разграбват така наречената "общонародна" собственост,

Народът крадеше и в пари, и в натура, обяснява Еленков.

"В продукцията на пропагандната машина на режима започва все по-често да се говори за "безстопанственост",  "нехайно отношение" и "постоянни посегателства" върху социалистическата собственост. Това е феномен с изключително разрушително въздействие както върху "плановата" икономика, така и върху създаваното от "нови" хора "справедливо" общество", казва известният културолог. Според него, за режима е особено неприятно, че посегателствата върху "общонародното, които разлагат "новия" морал", не могат да бъдат прекратени дори от въведеното по сталински образец свирепо и безпощадно правосъдие. Всъщност, репресивният апарат е зает главно с това да преследва безчетните и повсеместни кражби на материали, горива, инструменти и готова продукция, кръшкането отработа и други традиционни за НРБ дребни провинения.

"Другарско съдилище": този прекрасен НРБ-оксиморон

Ето защо, пак по съветски образец, през 1960-те години са създадени 9000 така наречени "другарски" съдилища, които подхващат борбата срещу срещу дребните кражби и разхищенията,  срещу дефектната продукция, срещу надписването и други всекидневни посегателства върху "общонародната" собственост. Тези съдилища санкционират и проявите на "битово разложение", изневерите, съседските конфликти и тунеядството, но основното им предназначение е да насаждат комунистическо отношение към труда. Огромната част от работата им е насочена срещу неявяването и закъсненията на работното място и  срещу немарливостта при изпълнението на трудовите задължения.

Другари, виновен съм! Разкайвам се!

"Обект на другарските съдилища са недисциплинираните индивиди по предприятия, заводи, ТКЗС-та, организации. Също така във висшите и полувисши училища, по факултети и курсове – отделно за преподаватели и студенти. Тези съдилища са публично място за прилагане на репресивни техники, типични за тоталитарната държава: широка публичност и показен характер; колективно засрамване и опозоряване, всеобщо следене и доносничество" , пише изследователката Анастасия Пашова. И допълва, че по време на заседанията от обвиняемите е било искано да се самобичуват по каноните на комунистическата "критика и самокритика".

Общото е ничие

Кражбите и разхищенията не само че не намаляват, но и бележат истински бум по времето на така наречения "развит социализъм" на Живков, доказва Еленков с многобройни факти в своето изследване за всекидневието в НРБ.

И добавя, че въпреки оскъдните резултати, "другарските" осъждания продължават. Надеждата е, че с тяхна помощ все пак може да се ограничат огромните загуби, които тружениците в НРБ непрекъснато нанасят на икономиката. Защото всекидневните нарушения и дребни престъпления много трудно могат да се докажат и санкционират по обичайния съдебен ред.

"Другарските" съдилища изпълняват и ролята на буфер в комунистическата утопия,че освободеният от игото на капитала пролетариат ще прояви неудържима работоспособност, ще извърши истински трудови подвизи и ще изпитва майчински инстинкт при съхраняването и умножаването на "общонародната" собственост, посочва Еленков. "На практика се получава точно обратното. Насажданата идеология е безсилна да регулира, още по-малко пък да възпре безстопанствеността, разхищенията, нехайството, откровената мърлящина и липсата на елементарна трудова дисциплина", заключава ученият.


664
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
607
0
 
1
 
! Отговори
Николай Цеков преди 7 месеца
Статията, която четете, е препечатка от Дойче веле и няма нищо общо с нахално записалата се като авторка Боряна Павлова! Ало, "Днес", това си е чиста кражба на интелектуална собственост!
606
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До До618
Плащещо е колко неграмотни тролове ви наемат. Но „обазуванието” ви е такова.
605
7
 
5
 
! Отговори
extremist преди 7 месеца
КОМУНИЗМА СИ БЕШЕ ЕКСТРА; 1000 ПЪТИ ПО-ДОБРЕ ОТ СЕГА
604
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
А днес как е, или няма кой да плати за едно изследване как бедни ни управляват и за управленските им прегрешения е виновна БСП... Отвратителен гербав медиен диктат.
603
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
612 тъпчо много си зле брато ама много ! Говори ти човека не за лопати и дървени рала и тютюн а за металургия и производство на машини това е икономиката , принадена стойност . Миньорите ги е имало и преди хилядолетия .
602
1
 
3
 
! Отговори
До618 преди 7 месеца
При теб е клиничен случай, и да плащаш и да не плащаш "обазуванието" ти е на Ниво!
601
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Сега здравеопазването да не би да е платено? И преди и сега плащаше под масата. Същото и за обазованието.
600
6
 
5
 
! Отговори
Коко преди 7 месеца
Живея от 30 години навън. Дойдох си миналото лято за няколко месеца, в моят роден град за последните 30 години няма нито една обществена сграда построена. Заводите - един е напрълно разрушен а друг е модернизиран но замърсява ужасно въздуха в града. Много деца с астма и белодробни заболявания. Докторите се оплакват а собствениците казват че нямали доказателства. Не знам обаче защо постоянно се връщат 30 години назад да говорят за комунизма след като управляващите сега са си чисти комунисти.
599
7
 
3
 
! Отговори
аз преди 7 месеца
Модерната линия за НПРС в Кремиковци я пуснаха 2004 или 2005, като след повече от 15 години престой, вече беше морално и физически остаряла. И не знам откъде ги измисляте такива глупости за 500 млн.
598
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Заплатите бяха 200 лева масово но имаше и по-ниски но стигаха,защото нямаше къде да ги похарчиш.Но комунизма има и добри попадения,тогава си спомням като идех на лекар не ми търсеха пари,отиваш преглеждат те и си излизаш,образованието беше безплатно,но дотук,никакво развитие ако искаш да прогресираш пращат те у някой завод да се правиш че работиш!
597
1
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 7 месеца
След подписването на договора автоматизираните производствени линии бяха демонтирани и изнесени в Унгария, а за ДЗУ остана производството на дребна битова техника.
596
6
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 7 месеца
Разцветът на ДЗУ е през 80-те години , когато в производството му са включени нови ЗУМД 317 МВ/635 МВ - тип "Уинчестър": магнитен диск, магнитни глави, линеен двигател, механични детайли, гъвкави платки, НИМ, дискова подсистема. Изграден е и ГАПС - напълно автоматизиран цех за производство на голямо-корпусни детайли с роботи, автоматичен транспорт и автоматична смяна на инструменти. В ДЗУ се произвеждат управляващи устройства за роботи, панели за чисти стаи и др.През 1999 г., по време на Костов, ДЗУ е приватизирано от унгарската компания "Видиотон" за 56 000 долара. След подписването на до
595
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Хайде сега някой да ми каже някой завод От преди 9
--------
абе каскет , още пазим фишовете за заплата на дядо ми от 30-те , работил е в Минно Акционерно дружество Пирин с германско участие , национализирано от червените и преименувано на Горубсо.
594
5
 
8
 
! Отговори
аз преди 7 месеца
До 608

Вземал си 700 лв. 89та на куково лято. Масовата заплата беше 200лв., разни специални производства 300 и директори 600. Стига сте лъгали!
А мантрата за младите специалисти я разправяй на някой друг. Издигаха децата и внуците на комунистите и понеже бяха толерирани от системата като студенти, масово бяха некадърници и правиха поразии за хиляди.
593
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Хайде сега някой да ми каже някой завод От преди 9 ! Не тютюнджийница , тухларна или шивашки цех ! Щото в Европа и СССР са леели метал вече !
592
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Я па я...!
Пари не са имали мързеливите и некъдърните колега! И сега е така,който си клати крати клаката в канцерарията,пАри нема!Който е необразован-пАри отново нема!
591
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До аз
Работил съм в подобно модерно предприятие-ДЗУ Ст.Загора-около 4 г.до 89-та.Заплата за млад специалист в производството 450-500 чисто,към 89 получавах приблизително 750-800.Премиални за Нова година и почти всяко тримесечие.
Изключително амбициозни и талантливи млади инженери и специалисти,подготвени за подобен вид работа,техника и технологии!
Да не забравя,че в продължение на 5-6 г.почти всички пороизводства бяха консултирани с японсики и др.чужди специялисти!
590
7
 
5
 
! Отговори
Я па я...! преди 7 месеца
Соца беше убаво нещо ,ма що се спомина?Пари нямаше , но си драпахме таш..те.
589
6
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 7 месеца
През 90-те години В Кремиковци се построи модерна инсталация за непрекъснато леене на стомана. В тази инсталация се вложиха някъде към 500 милиона долари. Така че много ми е интересно какво стана с нея.
588
5
 
6
 
! Отговори
Циник преди 7 месеца
Тошо пред делегатите на 145ия конгрес на БКП:
- Тази година другарЕ, и другаркЕ ние ще живеем по-добре от миналата!
Глас от залата:
- То хубу....ами ние?