(Не)работещият социализъм: Финтовете на НРБ и хората

Иван Еленков за социалистическото ежедневие
Обновена: 5 авг 2018 22:25 | 5 авг 2018 20:48,
664
(Не)работещият социализъм: Финтовете на НРБ и хората
Снимка: Булфото, архив

"Ежедневието и битът на редовите обитатели на НРБ са строго контролирани и направлявани в рамките на наложения от комунистическия режим перфиден политически проект", твърди професор Иван Еленков от Софийския университет в новата си книга "Орбити на социалистическото всекидневие", пише Deutsche Welle. Лишен от средства за производство и самостоятелна стопанска инициатива, отделният гражданин на НРБ няма как да запази своето лично пространство от агресията на натрапената му идеология. Той е принуден да се живее по правилата на стадото ("колектива"), предвождано от пастира – комунистическата номенклатура.

Още по темата


Социалните отношения са опустошени

В началото ОФ и други организации, създадени от комунистите, диктуват цялото всекидневие – от разпределението храните (които, впрочем, насилствено се изземат от селяните), та чак до настаняването в апартаменти, конфискувани от "враговете на народа". Това настаняване се извършва с решения на специално създадените за целта жилищни съдилища. Те съдействат за изпълнението на партийните повели за увеличаване на "пролетариата" в големите градове като средство за потушаване на "нездравите" политически настроения на "буржоазните" граждани.

"Новият човек" в НРБ се оказа по-калпав от стария

През 1950-те години еуфорията на управляващите от завземането на частната собственост и унищожаването на предприемачеството постепенно отстъпва място пред новопоявилите се проблеми. Оказва се, че конфискациите и новата "планова" икономика в крайна сметка блокират стопанския живот в страната. Номенклатурата и подопечната ѝ "работническа класа" бързо започват да разграбват така наречената "общонародна" собственост,

Народът крадеше и в пари, и в натура, обяснява Еленков.

"В продукцията на пропагандната машина на режима започва все по-често да се говори за "безстопанственост",  "нехайно отношение" и "постоянни посегателства" върху социалистическата собственост. Това е феномен с изключително разрушително въздействие както върху "плановата" икономика, така и върху създаваното от "нови" хора "справедливо" общество", казва известният културолог. Според него, за режима е особено неприятно, че посегателствата върху "общонародното, които разлагат "новия" морал", не могат да бъдат прекратени дори от въведеното по сталински образец свирепо и безпощадно правосъдие. Всъщност, репресивният апарат е зает главно с това да преследва безчетните и повсеместни кражби на материали, горива, инструменти и готова продукция, кръшкането отработа и други традиционни за НРБ дребни провинения.

"Другарско съдилище": този прекрасен НРБ-оксиморон

Ето защо, пак по съветски образец, през 1960-те години са създадени 9000 така наречени "другарски" съдилища, които подхващат борбата срещу срещу дребните кражби и разхищенията,  срещу дефектната продукция, срещу надписването и други всекидневни посегателства върху "общонародната" собственост. Тези съдилища санкционират и проявите на "битово разложение", изневерите, съседските конфликти и тунеядството, но основното им предназначение е да насаждат комунистическо отношение към труда. Огромната част от работата им е насочена срещу неявяването и закъсненията на работното място и  срещу немарливостта при изпълнението на трудовите задължения.

Другари, виновен съм! Разкайвам се!

"Обект на другарските съдилища са недисциплинираните индивиди по предприятия, заводи, ТКЗС-та, организации. Също така във висшите и полувисши училища, по факултети и курсове – отделно за преподаватели и студенти. Тези съдилища са публично място за прилагане на репресивни техники, типични за тоталитарната държава: широка публичност и показен характер; колективно засрамване и опозоряване, всеобщо следене и доносничество" , пише изследователката Анастасия Пашова. И допълва, че по време на заседанията от обвиняемите е било искано да се самобичуват по каноните на комунистическата "критика и самокритика".

Общото е ничие

Кражбите и разхищенията не само че не намаляват, но и бележат истински бум по времето на така наречения "развит социализъм" на Живков, доказва Еленков с многобройни факти в своето изследване за всекидневието в НРБ.

И добавя, че въпреки оскъдните резултати, "другарските" осъждания продължават. Надеждата е, че с тяхна помощ все пак може да се ограничат огромните загуби, които тружениците в НРБ непрекъснато нанасят на икономиката. Защото всекидневните нарушения и дребни престъпления много трудно могат да се докажат и санкционират по обичайния съдебен ред.

"Другарските" съдилища изпълняват и ролята на буфер в комунистическата утопия,че освободеният от игото на капитала пролетариат ще прояви неудържима работоспособност, ще извърши истински трудови подвизи и ще изпитва майчински инстинкт при съхраняването и умножаването на "общонародната" собственост, посочва Еленков. "На практика се получава точно обратното. Насажданата идеология е безсилна да регулира, още по-малко пък да възпре безстопанствеността, разхищенията, нехайството, откровената мърлящина и липсата на елементарна трудова дисциплина", заключава ученият.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


664
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
472
18
 
19
 
! Отговори
Що не си таковате ма преди 5 години
С хибридки няма да промиете мозъка на българите. По старите помнят и образоват младите като им разказват за десетки хиляди фабрики и заводи,болници училища и почивни станции. При (не) работещия соц имахме армия и полиция,живееше се спокойно и човек за човека беше брат. Не като сега омраза злоба и душевна мръсотия. Жалко е,че децата на хората създали тогавашния рай,станаха алчни капиталисти. Примери бол,но най актоален е с Плевнелиев предал родителите си. Де си Тошо ела пак да живее по ,,зле"!!!
471
7
 
4
 
! Отговори
Циник до 522 преди 5 години
Оскар Уайлд...чувал ли си го?Или само си го торбичкал?Мисирките - няма да свършите скоро!Поне докато не изпукате от глад!
470
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да... Взимаш бирата от касата, обръщаш я с дъното нагоре и я оглеждаш за плаващи вътре ***. В зелените бутилки се виждаха по-добре. Бях забравил това характерно за соца дребно упражнение. Естествено, това беше не защото бирата беше *** и некачествена, а защото беше "истинска".Сигурен съм, че и "истинската" храна от соца, ако ви я дадат сега, ще я изплюете и даже кучето ви няма да я яде.
469
4
 
12
 
! Отговори
Борба с корупцията преди 5 години
Първо - *** да върне милионите гепени при прекупуването на Техноимпекс 1998г.Второ Г.Гергов да върне Панаира и ЦУМ и курорта Слънчев ден- подарени му от БСП.Трето - Масларова да върне 8.5 млн заграбени от ремонта на Старозагорските бани.Четвърто - Дългият инкасатор(Р.Овч.) да върне 250 млн от аферата с Белене.Пето- агент Гоце Първанов да върне 20 млн. от тройния шлем с руските проекти.Шесто- В.Лечева да върне милионите, с които с мъжа си закупиха земи и хотели в Гърция.Седмо,,, - Маджуков, Бр,Аспарухов, Гуцанов, Гущеров .. и стотици. други червени номенклатурщици да вър
468
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Външният дълг е около 40, тато го остави на около 13
467
1
 
3
 
! Отговори
Абе Циник преди 5 години
Пак жалки напъни да се правиш на О.Уайлд - какво изгарящо слънце те гони в 7 и нещо сабаале?! Ееех - полуинтелигенцийо от 42 паралел...
466
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До абеСега външният ни дълг е около 10 млрд, а не 60, няма да го плащат внуците ни, защото го изплащаме регулярно, богатеем по-бързо, имаме дори фискален излишък от 2 млрд.
465
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
много проста статия, писана от дребна, подкупна душица. Излиза, че видиш ли всички в България са крадци изяли и изпили оскъдното произведено.. апартаменти може и да са конфискувани но по това време са си рядкост... куп други простотии и неточности са залегнали в този манипулативен материал. Не ме разбирайте погрешно, рода ми е загубил много имоти и аз съм последният, който ще защити комунизма ама подобни статии казващи "всички сте ***" ми идват в повече.
464
5
 
11
 
! Отговори
Fallschirmspringer преди 5 години
Сега демократичния капитализъм ,как само е заработил,направо красота.Фабрикува огромна маса бедни,безработни,чалгари,простаци ,***,беззаконие,престъпност и мъничко свръх богати.Изфабрикува също национален нихилзъм.Под лозунгите за демократичен капитализъм бяха разбити и унищожени здравеопазване,култура,образование,национална сигурност,промишленост,селско стопанство,атрактивен външен дълг
463
13
 
14
 
! Отговори
;-) преди 5 години
"Истинската" храна при соца беше същите като сега кренвирши, салам "кучешка радост", хамбургски и т.н., със същия вкус и дори по-лошо качество, но ни се струваха прекрасни, защото: 1. Нямахме с какво да ги сравним,2. Бяхме млади и имахме зъби.
462
11
 
9
 
! Отговори
абе преди 5 години
До Един полу-грамотенсега външният дълг при ***-демократите гони 60 милиарда...хахахах--ще го плащат правнуците ни ако още я има тази ***--българия....
461
6
 
2
 
! Отговори
Ехооо! преди 5 години
Хеллоу на Всички Грамотни Антисоциуми - вижте докъде ни доведохте, м.амицата ви Грамотна - огледайте се!
460
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Предпочитахме оригиналната бира в зелени бутилки, защото в кафевите не се виждаха добре утайките и ***. Понякога в билата намирахме и мишки.
459
4
 
6
 
! Отговори
Виц за бай Тошо преди 5 години
Веднъж бай Тошо се почесал по главата и му влязла една треска под нокътя.
458
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
При Соца ядяхме истинска храна.Пиехме оригинална бира .
457
14
 
11
 
! Отговори
Един полу-грамотен преди 5 години
Един полу-неграмотен печатар (Тодор Живков) управлява България повече от 36 години с помощта на СССР и БКП като през 1989г. остави България с 15 милиарда долара външен дълг и на икономическото дъно в пълна разруха и недоимък. Да ни е честито другари...! Слава богу и СССР и БКП и печатарят вече ги няма...
456
3
 
4
 
! Отговори
Абе Циник преди 5 години
Ко са прайш че вдяваш?! Освен демонстрации на,,аз съм чел книжки'' менторски тон и напъни за остроумие...Оооох,приспа ми се...
455
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За мен истината е следната:Преди 89г беше и лошо и хубаво! Лошото бе тоталитатизма, хубавото бе социализма. Двете са коренно различни неща и нямат нищо общо!Сега пак е и хубаво и лошо: хубавото е демокрацията, лошото е капитализма!Според мен, за масовия човек няма по добро от социалната демокрация по подобие на скандинавските страни! Здрави данъци за богатите и относително равни доходи със демокрация и избори. Затова и тези страни са на върха на вс световни класации! Успех
454
7
 
15
 
! Отговори
Циник преди 5 години
511 коментара - огромна част в защита на влашкия ром - овчара от Правец Тошо. Ако все още има неразбрали - защо българина е в дъното на всички възможни европейски класации - достатъчно е да почете тук! Един малък, застаряващ народ , но супер *** - упорито отказващ да се учи от собствените си грешки. Всички бивши съветски сателити - решително скъсаха със социализма, и вървят по пътя на просперитета! Само българският щраус е забил куха тиква в пясъка, а голата му трътка стърчи във въздуха!
453
9
 
15
 
! Отговори
Един полу-грамотен преди 5 години
Един полу-неграмотен печатар (Тодор Живков) управлява България повече от 36 години с помощта на СССР и БКП като през 1989г. остави България с 15 милиарда долара външен дълг и на икономическото дъно в пълна разруха и недоимък. Да ни е честито другари...! Слава богу и СССР и БКП и печатарят вече ги няма...