(Не)работещият социализъм: Финтовете на НРБ и хората

Иван Еленков за социалистическото ежедневие
Обновена: 5 авг 2018 22:25 | 5 авг 2018 20:48,
664
(Не)работещият социализъм: Финтовете на НРБ и хората
Снимка: Булфото, архив

"Ежедневието и битът на редовите обитатели на НРБ са строго контролирани и направлявани в рамките на наложения от комунистическия режим перфиден политически проект", твърди професор Иван Еленков от Софийския университет в новата си книга "Орбити на социалистическото всекидневие", пише Deutsche Welle. Лишен от средства за производство и самостоятелна стопанска инициатива, отделният гражданин на НРБ няма как да запази своето лично пространство от агресията на натрапената му идеология. Той е принуден да се живее по правилата на стадото ("колектива"), предвождано от пастира – комунистическата номенклатура.

Още по темата


Социалните отношения са опустошени

В началото ОФ и други организации, създадени от комунистите, диктуват цялото всекидневие – от разпределението храните (които, впрочем, насилствено се изземат от селяните), та чак до настаняването в апартаменти, конфискувани от "враговете на народа". Това настаняване се извършва с решения на специално създадените за целта жилищни съдилища. Те съдействат за изпълнението на партийните повели за увеличаване на "пролетариата" в големите градове като средство за потушаване на "нездравите" политически настроения на "буржоазните" граждани.

"Новият човек" в НРБ се оказа по-калпав от стария

През 1950-те години еуфорията на управляващите от завземането на частната собственост и унищожаването на предприемачеството постепенно отстъпва място пред новопоявилите се проблеми. Оказва се, че конфискациите и новата "планова" икономика в крайна сметка блокират стопанския живот в страната. Номенклатурата и подопечната ѝ "работническа класа" бързо започват да разграбват така наречената "общонародна" собственост,

Народът крадеше и в пари, и в натура, обяснява Еленков.

"В продукцията на пропагандната машина на режима започва все по-често да се говори за "безстопанственост",  "нехайно отношение" и "постоянни посегателства" върху социалистическата собственост. Това е феномен с изключително разрушително въздействие както върху "плановата" икономика, така и върху създаваното от "нови" хора "справедливо" общество", казва известният културолог. Според него, за режима е особено неприятно, че посегателствата върху "общонародното, които разлагат "новия" морал", не могат да бъдат прекратени дори от въведеното по сталински образец свирепо и безпощадно правосъдие. Всъщност, репресивният апарат е зает главно с това да преследва безчетните и повсеместни кражби на материали, горива, инструменти и готова продукция, кръшкането отработа и други традиционни за НРБ дребни провинения.

"Другарско съдилище": този прекрасен НРБ-оксиморон

Ето защо, пак по съветски образец, през 1960-те години са създадени 9000 така наречени "другарски" съдилища, които подхващат борбата срещу срещу дребните кражби и разхищенията,  срещу дефектната продукция, срещу надписването и други всекидневни посегателства върху "общонародната" собственост. Тези съдилища санкционират и проявите на "битово разложение", изневерите, съседските конфликти и тунеядството, но основното им предназначение е да насаждат комунистическо отношение към труда. Огромната част от работата им е насочена срещу неявяването и закъсненията на работното място и  срещу немарливостта при изпълнението на трудовите задължения.

Другари, виновен съм! Разкайвам се!

"Обект на другарските съдилища са недисциплинираните индивиди по предприятия, заводи, ТКЗС-та, организации. Също така във висшите и полувисши училища, по факултети и курсове – отделно за преподаватели и студенти. Тези съдилища са публично място за прилагане на репресивни техники, типични за тоталитарната държава: широка публичност и показен характер; колективно засрамване и опозоряване, всеобщо следене и доносничество" , пише изследователката Анастасия Пашова. И допълва, че по време на заседанията от обвиняемите е било искано да се самобичуват по каноните на комунистическата "критика и самокритика".

Общото е ничие

Кражбите и разхищенията не само че не намаляват, но и бележат истински бум по времето на така наречения "развит социализъм" на Живков, доказва Еленков с многобройни факти в своето изследване за всекидневието в НРБ.

И добавя, че въпреки оскъдните резултати, "другарските" осъждания продължават. Надеждата е, че с тяхна помощ все пак може да се ограничат огромните загуби, които тружениците в НРБ непрекъснато нанасят на икономиката. Защото всекидневните нарушения и дребни престъпления много трудно могат да се докажат и санкционират по обичайния съдебен ред.

"Другарските" съдилища изпълняват и ролята на буфер в комунистическата утопия,че освободеният от игото на капитала пролетариат ще прояви неудържима работоспособност, ще извърши истински трудови подвизи и ще изпитва майчински инстинкт при съхраняването и умножаването на "общонародната" собственост, посочва Еленков. "На практика се получава точно обратното. Насажданата идеология е безсилна да регулира, още по-малко пък да възпре безстопанствеността, разхищенията, нехайството, откровената мърлящина и липсата на елементарна трудова дисциплина", заключава ученият.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


664
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
452
2
 
19
 
! Отговори
Нико преди 5 години
Роден съм през 60 та година и мога да кажа че оттогава помня . Имаше и глад но като всяко детство беше хубаво колкото до икономиката планова фабрики и заводи работеха на две и три смени заплати малки медицина образование жилища почивки безплатно или за стотинки строяха се панелки около 800 хиляди цифра която още може би не е надмината и трето или четвърто поколение живее . Сега лошото , най необразованите и *** тропаха на власта милицията да се покажът най най . Сега по нищо не се различаваме
451
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До къде стигнахме - чужденци да ни обясняват как е било през соца. Оня професор май, че е прав! Ама ми cе струва, че де.би.ли.те са повече .
450
15
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тази година откриваме завод за полупроводници, а догодина за цели проводници! Та това е другари капацитета на вашия идол. Със завършил семестриално 3-ти клас управляваш държава...резултата всички го знаем. Добре, че беше само глупaв, а не и жесток, че иначе жална ни майка.
449
13
 
17
 
! Отговори
Дам! преди 5 години
Неолибералния ционизъм явно се пропуква по всички шевове, след като флагманът на либералната пропаганда Дойче Веле бълва на конвейр подобни п0мии. Паниката е повече от очеввидна! Какво целите с подобни п0мии, да промиете мозъците на младите в България? Няма да стане! Фактът, че ви тресе такова шубе от спомените за социализма е повече от показателен за тоталното ви безсилие!
448
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Някои бягаха от социализма, днес бягат от капитализма.
447
11
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Добре е, че българина започва след 30 години да се събужда от илюзията за някакви по-добро бъдеще като е със САЩ. Колкото и западните медии да се опитват да промиват младите, старите все още помним.
446
10
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Чаушеску в Румъния имаше популярност по телевизията, каквато имат днешните политици и вожда на народа. Всичко е същото, като заменим Варшавския договор с НАТО, Европейския съюз със Съветския съюз и Брежнев с Меркел или някой ***. Днес нивото е много по-ниско и просташко.
445
10
 
18
 
! Отговори
Българин преди 5 години
Евала, евала, евала бе Живков, беше най-велик!
444
8
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Друго си е сега да те яхат и наши и чужди!!За общият външен дълг пък да не говорим...хлопна 40 милиарда долара,4 пъти повече от времето на Тато,а резултат от изхарчените пари-НУЛА,плащаме си просто за удоволствието "демокрация".На малкият пръст на *** не можете да застанете сега-нито по построено,градено,нито по вързване на държавен бюджет и държавен хесап без растящи цени,без ДДС и други данъци разни без такси,акцизи..Не ми се говори какво щеше да е ако бяха изхарчили тази пара сегашната
443
0
 
1
 
! Отговори
До 448 преди 5 години
Прочети коментар 477 и ще ти се изясни, щом още не си разбрал.
442
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма държава да е прокопсала след като властта е взета от простолюдието. Какъв е бил типичният комунист през 40-те на миналия век - про_ст, гла_мав, отмъс_тителен, преда_тел или с една дума въртоглав. Само той си е вярвал, че може да управлява държава. И до ден днешен всички са му виновни за неуспехите, а успехите му са главно от вънка наложени.
441
15
 
8
 
! Отговори
Браво на БСП! преди 5 години
Докато БКП/БСП беше 10 г. на власт, всичко се подобри - мин.заплати - 2000 лв., пенсии - 1000 лв., помощи - 1000 лв. Тогава никой не ровеше в кофитеПостроиха всички магистрали, обещани преди 65 г. от соц. време, положиха нови водопроводи и канализация във всички квартали на София, ремонтираха всичко - улици, пътища, построиха спортни зали, училища, детски градини, пречиствателни станции и т.н.Всичко естествено е шега и го направи ГЕРБ за 6.5 г. Само намали малко заплатите, дадени от БКП/БСП.
440
7
 
7
 
! Отговори
До 488 преди 5 години
"Нямам пари за катък "Веселина"." Помоли баба ти Корни да те нахрани. Тя е милионерка и не отказва на бедните. Ще ти купи и катък и хляб.
439
4
 
5
 
! Отговори
До 486 преди 5 години
"В България никога не е имало комунизъм. Ти не знаеше ли?" Аааа, сега разбрах. БКП не е била Българска Комунистическа Партия, а Българска Капиталистическа Партия. Вече всичко ми се изясни. Благодаря ти, че ми припомни!
438
9
 
16
 
! Отговори
НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ! преди 5 години
НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ, че пенсиите са такива, защото БКП/БСП беше ограбила Пенсионния фонд, парите бяха изнесени в чужбина и по време на преврата 1989 година в него нямаше нищо. НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ, че после същите тези хора разграбиха фабрики, заводи, приватизираха, фалираха банки. С една дума ограбиха всичко, което може да се ограби.Синчето на другарката Нинова завърши супер скъпо образование в Америка и работи в Ротшилдовата банка Голдмън Сакс. Всички червени са уредени. Питам се, защо не ходят в Русия
437
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По комунизма се крадеше безобразно, но на никой не му пукаше, защото е държавно. Едни глупaви тухли нямаше откъде да си купиш, а да не говорим за елементарен цимент колко хора трябваше да подкупиш, че да се уредиш. Общо взето тръгнеш ли да строиш без значение парите ти побеляваха косите, освен ако не си дебел връзкар разбира се. За онова време чесните и работливи хора не реват, а само наглите ком. мекерета и мързелите. Това е истината.
436
3
 
14
 
! Отговори
Демократ преди 5 години
Слушайте радио Свободна Европа. Истината за Цецо Шестака и Боко Барселоната и още много други интересни неща. Скоро.
435
8
 
10
 
! Отговори
Трите фалита на BG преди 5 години
Другари, като толкова обичате и се кълнете в любимата БКП/БСП, трябва първо да попрочетете история и тогава да коментирате. Всичко е качено даже в Интернет и лесно ще го намерите. Само напишете: "Трите тайни фалита на БКП и Тодор Живков"Фалит 1 - 1960 - после криво-ляво се закрепихмеФалит 2 - 1978 - тук ни спаси СССРФалит 3 - 1987 - безвъзвратен и окончателен фалит - помощ отникъде.Всичко може да прочетете и в доклада на любимия ви другар Петър Младенов, който ни пращаше танковете.
434
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Лягайте да спите бе... Соца няма да се върне! Бойко няма да ви сложи в човките! САЩ и Русия си гледат техните интереси и сте им 9-тата дупка на кавала.
433
2
 
14
 
! Отговори
Червената мафия преди 5 години
Мафиотите, мутрите и чалгата се пръкнаха от БКП/БСП след 1990. То не бяха рекети и убийства при тяхното управление. Разграбиха държавата с червените куфарчета, разбиха и ограбиха предприятията, разграбиха здравната каса и пенсионния фонд, изнесоха парите в офшорки и т.н. Сега са милионери с хотели по морето и из цялата страна, станаха рентиери и работодатели. Комунистите научиха народа да не работи и да краде. Девизът от времето на соца е: Ние лъжем, че работим, те ни лъжат, че ни плащат.