"Ръцете горе" срещу шамарите! Толерантни ли сме към боя?

Кампания цели обръщане на нагласи във възпитанието на децата
135
"Ръцете горе" срещу шамарите! Толерантни ли сме към боя?
Снимка: flickr

Започва кампания "Ръцете горе" срещу телесното наказание над деца.

Фокусът е да се преобърнат обществените нагласи, че това е социално приемливо и да се информираме по-добре както за т.нар. "позитивно родителство", така и за това как да прекратим "педагогиката на шамарите", обяснява проф. Нели Петрова, председател на Института по социални дейности и практики, на когото е кампанията.

От института ще си партнират с други организации от чужбина.

"В нашето общество има тенденция към по-добро разбиране на родителството. Има доста млади родители, които се опитват да търсят други начини да възпитават децата си. Искаме да допринесем за този процес, да стане по-интензивен, като дадем повече информация на родителите, за да се повлияе и общественото мнение", каза тя пред БНР.

"Ако си дадат сметка, че шамарите не са безобидни, че отношението към децата всъщност гради тяхното отношение към себе си и после към другите, много хора ще се замислят и ще променят отношението към децата", допълни Петрова.

Кампанията е част от цялостната дейност на Института срещу насилието над деца. Според нея обществото е по-скоро толерантно към шамарите, към "лекото попляскване".

Има сериозна промяна към отношението към боя, посочи тя и добави, че все повече родители смятат, че децата не бива да се бият.

"За съжаление, не са достатъчно тези, които смятат, че е добре да обмисляме всяко отношение, всяка дума към детето. Ние много нагрубяваме децата. Добре е да има дисциплина, да има граници, но е важно как го правим. България е една от страните, забранили телесното наказание", посочи Петрова и добави, че има нужда от по-сериозна промяна, която по-ясно да каже какво е телесно наказание.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако с бой и казарма се ставаше човек, тези от Строителни войски щяха да управляват света.Ама не го управляват, така че...
7
11
 
5
 
! Отговори
ШибиРиби преди 5 години
Аз съм гледал как баща хижар посини дъщеричка с бой с коприва през лицето и ръцете. Бе софистикация във възпитанието ви казвам.Иначе жената кат порасне само тежки крошета в носа и ченето превантивно хахаха
6
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мда и за тва сега децата от 2 годишни бият родителите си, трошат каквото поискат и им купуват каквото поискат, пък родителите само се оплакват че нямат пари още неща да им купуват. Когато децата прекалят няма начин да не ги удариш, иначе ще станат едни малки ***.
5
8
 
7
 
! Отговори
Макаренко преди 5 години
Колко деца осакатих, не е истина. То яло бой като ***, обаче има самочувствието, че е станало човек. Магаретата би трябвало да са създали своя цивилизация от хилядолетия.
4
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Поредното агресивно насаждане на деградантски либерални идеи. Шамарите са работели хиляди години, сега изведнъж разни гуру-шамани от едни НПО-та решиха без да ни питат, че това било лошо. Децата трябва да имат авторитети, не *** инфантили за родители!
3
8
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Човек без бой не се става. Шамарите трябва да са абсолютно задължителни. Точно заради такива джендърски родители днешното поколение е такова. Ако са яли шамари, тогава щеше да е съвсем друго. Аз съм ял шамари и се радвам за това, защото само по този начин детето става човек.
2
6
 
3
 
! Отговори
Зле преди 5 години
До АнонименАма ти си много зле бе........ Направо падам.
1
22
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Шамари... Виждал съм баща да подритва детето си на улицата. Един пък такъв шамар му заби, че детето падна на тротоара.После някои реват, че в Норвегия им взимат децата. Ми много ясно, бе, нашия, те там боя не го смятат за нещо нормално.