Край на наргилета в кръчмите! И на продажбата на е-цигари!

Поправки на здравното министерство искат и затваряне на кръчми
Обновена: 7 авг 2018 18:44 | 7 авг 2018 14:00, Вера К. Александрова
112
Край на наргилета в кръчмите! И на продажбата на е-цигари!
Снимка: Pixabay

Пушенето на наргилета в закрити обществени места да се забрани, предлага с промени в закона за здравето здравното министерство. Системното неспазване на ограничението за цигари пък да се наказва със затваряне на заведението, искат още от ведомството.

Проектът е публикуван от здравната институция за обществено обсъждане.

Още по темата

Сред промените е и забрана за предлагане и продажба на електронни цигари, контейнери за многократно пълнене, течности, съдържащи никотин и други изделия за пушене, различни от тютюневите, пише "24 часа".

Целта на промените е да се повиши здравната култура и да се промени обществената нагласа към пушенето на наргиле, тъй като много хора го считат за безвредно, пише в мотивите на здравния министър Кирил Ананиев.

Новите текстове предвиждат собствениците на заведенията да носят лична отговорност, ако забраната за пушене се нарушава в кръчмите им. Ако в закрито помещение бъде констатирано повторно нарушение на забраната за пушене, обектът ще бъде затварян за месец. Остават и глобите - от 300 до 5000 при първо провинение и от 500 до 10 000 при второ.

Разширява се кръгът на контролните органи, които ще следят за спазване на правилата и налагането на глоби. Наред с държавните здравни инспектори от РЗИ-ата, ще се включват и контролните органи на инспекцията по труда, областните дирекции по безопасност на храните, полицейските органи и 1 до 3-ма души, упълномощени от кметовете на общините.

С промените в закона за здравето се регламентира и правото на пациента за своевременен и пълен достъп до документация, свързана със здравословното му състояние, както медицинска, така и друга здравна информация (напр. информация върху материални носители, които не представляват медицинска документация, като рентгенови снимки, CD с интервенции и др.).

Засилват се и правомощията на агенция "Медицински одит" при проверките за дейността на болниците и спазването на правата на пациентите. Три пъти скачат и глобите за всяко лице или лечебно заведение, което повторно е нарушило правата на пациента.

В проектозакона на здравното министерство се предвижда още повишаване на ефективността на държавния здравен контрол, регламентиране на дейността на здравните медиатори и др.


112
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
100
0
 
1
 
! Отговори
malart преди 7 месеца
Нали знаете, че в Боколандия всичко е предпоследно
99
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Mnogo pravilno v musulmanskite darjavi da no ne v bg pardon eu bg
98
1
 
17
 
! Отговори
Ха ха преди 7 месеца
" ...... Сталин много обичаше да си седи в кабинета в Кремъл и да си пуши с лулата . Но тогава Здравното министерство не смееше дори и да си помисли че "Тютюнопушенето е опасно за вашето здраве" .
97
0
 
4
 
! Отговори
Я па ти... преди 7 месеца
До чипс 85 Кучетата минават на памперси , що да не минеш и ти?
96
1
 
23
 
! Отговори
Марк Твен преди 7 месеца
Скъпи пушачи, моля ви да разберете следното и да не се заблуждавате. Тютюневата индустрия се интересува единствено и само от вашите пари. Не се интересува от вашето здраве. Наистина. Даже не се интересува колко ще живеете. Интересува се от това да сте зависими към никотина и всяка сутрин, всеки ден да тичате и да си давате парите. Разбира се те не искат да се осъзнаете, че като пушачи сте прецакани от самите тях. Цигарата не е вълшебство. Тя е просто навита хартийка с тютюн. Другото са илюзии.
95
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Интересно е друго. Как така преди няколко години, след забраната за пушене на обществени места изведнъж се лансираха електронните цигари - масово и навсякъде бяха дистрибутирани и промотирани. След което изведнъж се оказа, че те са дори по-вредни от обикновените цигари и следва да се забранят. Ех че няма журналисти на място да г оразковат с няколко въпроса. Или пък някой прокуро, следовател, който също не се страхува да пита :)
94
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
На собственика на булгартабак още ще му се стъмни. В Бг няма да има кой да му пуши цигарите. Останаха само пенсионери и ромове. "Пушещите" и можещите да си го платят, се изнизаха от държавата.
93
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ахаха, нали искаме демокрация? През тъпия соц се пушеше навсякъде. Демократите да не мерят с двоен аршин.
92
13
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
БРАВО!!
91
11
 
36
 
! Отговори
Хм... преди 7 месеца
Алооо, законодателите! Бе, оставете го този народ на мира, стига сте го "оковавали" с какви ли не забрани, санкции, глоби. Чудите се как да създадете работа на огромната администрация и как да скубите хората. Интересно, как досега някой не се е сетил да измисли начин за прилагане на "такса въздух". Ей така, плащаш, българино, че дишаш "чист" въздух в "свободна и правова държава". Ай ша му и смо.т.а.ната държава. Подкрепям коментарите за много по-пагубното влияние от комсумацията на алкохол.
90
2
 
42
 
! Отговори
зумм преди 7 месеца
Тези мерки малко ми напомнят на мерките на султан Мурад който забранява пушенето и пиенето и затваря кръчмите. Явно от здравното министерство черпят опит от историята на Османската империя гледайки филма Великолепния век.
89
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Аз ще си отворя наргиле-бар.На открито помещение ще сложа маси и столове както в обикновен бар и върху всяка маса по едно наргиле.Те забраняват пушенето на закрито а моето е на открито и копче не могат да ми кажат.Но от друга страна как биха реагирали минувачите като виждат как клиентите ми пушат показно, малко кофти става.А случайно в проектозакона на здравното министерство предвижда ли се съд и отнемане на лекарски права на лекари причини лекарски грешки довели до смърт на пациенти?
88
7
 
27
 
! Отговори
Аз преди 7 месеца
Пушач съм но ненавиждам пишека в заведения!!!
87
4
 
27
 
! Отговори
gio преди 7 месеца
и сега какво Дебелачето не *** както преди от Булгартабак и са му виновни ел. цигарите. По тази логика отдавна трябваше да са забранили оридажбата на тютюневи изделия. При мен лично ел. цигара е виновникът да откажа вредните никотинови навици.
Що се отнася до ресторантите, да сложат вместо такса сервиз където има, една такса 10% "ГЕРБ" и да спрат да ги тормозят. То само глоби за това, такси за онова, накрая бизнеса ще умре от толкова държавно дялкане и рушвети дето се дават.
86
4
 
32
 
! Отговори
художника преди 7 месеца
Хахахаха.... на Булгартабак и "Филип Морис" им падна оборота, заради електронните цигари. А сещате ли се кой стои зад тях, КОЙ, КОЙ, КОЙ ???
85
3
 
11
 
! Отговори
чипс преди 7 месеца
Така като са тръгнали без да искат от амбиции за една по-чиста нощна среда ще забранят и синтетиката и праховете... и отгава не мойм си изпра по*сраните гащи и минавам на памперси, като рекси.
84
15
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До 71

Това че си без волеви не прави не пушачите не способни хора. Защо плюеш по хора с качества идеали.?Хубаво имаш пороци, но не и идеали. Злобата е пропила кожата ти понеже вече няма какво да избълваш.Най-много да станеш зелена с лоши зъби от пропития никотин между зъбите ти.
83
3
 
11
 
! Отговори
цВ преди 7 месеца
До такаааа
Не размятай глупости безпочвено е!
Къщите за гости не са обществени заведения! измисли нещо по-логично. От точно такива философи и мрънкачи нищо не се спазва и като сложим и корупцията на най-ниско ниво и оп, пуши се повече от преди по кръчмите а наркотиците се сипят повече от салфетките и никой нищо не прави! а и знаете ли той май очите бил престъпник бе ц ц ц ц да не очаква човек с такава визия и морал.
82
4
 
28
 
! Отговори
такаааа преди 7 месеца
Как се контролира пушенето в къщите за гости???? Ха да ви видя, как ще тръгнете по балканите да проверявате и да ядете бой!!!
81
0
 
17
 
! Отговори
пю преди 7 месеца
такса ФАС и година нямай грижи, кеф ти наргиле, кеф ти цигари, а ако си от тия на батко си чертай по масите, то голяма смрад в кенефите. Пропаднала нация проблем с наргилеата не вижда, с музиката от детските търкалета на батерии и от преносимите колонки за чалга телефоните а криско стана милионерче без да има талант даже.