Чиновническа България: Тук не е информация!?

Администрацията събира ненужни такси и изисква купища документи
13 авг 2018 07:10,
88
Чиновническа България: Тук не е информация!?
Снимка: архив, Булфото

Забрана МВР да събира незаконно и ненужно лични данни при издаването на документи за самоличност предвижда модел за трансформация на административното обслужване, който предлага вицепремиерът Томислав Дончев.

Изследване в 3700 пункта за предоставяне на услуги от чиновници установило, че има 1701 проблема, с които се осъществява чиновнически тормоз - излишни услуги и такси, редене на опашки, искане на ненужни документи, прекалено бавна работа и пр.

Една от най-проблемните администрации е в МВР, където са установени прекалено много практики, които затрудняват обслужването, разказва пред "24 часа" експерт, участвал в изследването и подготовката на промените.

Въпреки че не е предвидено в закона при издаване на лични документи, МВР изисква от гражданите да предоставят информация като имена и ЕГН на съпруга си и имена и дата на раждане на родителите. Реално тази информация е напълно ненужна, а освен това МВР може да си я набави по служебен път през националната система “Население”, пише в предложенията на Томислав Дончев. Заради това вътрешното министерство трябва да промени заявленията за издаване на лични документи, предвижда пакетът от мерки на вицепремиера.

Подновяването на документи да не отнема повече от 7 дни за шофьорска книжка и повече от 3 дни за лична карта или паспорт, е друга от препоръките към вътрешното министерство. Така при повторно издаване на документи МВР няма да може да събира такса за бърза или експресна услуга, която е в пъти по-голяма от редовната.

При подновяване на шофьорска книжка заради сменена лична карта при граждански брак жените да не заплащат такса за книжката, е трета от препоръките към МВР.

Освен това вътрешното министерство трябва да направи възможно заявленията за издаване на шофьорска книжка да се подават във всяко поделение на "Пътна полиция" или чрез пощенски куриери, а не както е в момента само в поделението по адресна регистрация.

"Местата за подаване на заявленията са ограничени по постоянен адрес, без да има пречка да се подават във всяко звено, доколкото заявленията се разпечатват от единна система", пише в мотивите към предложението за тази промяна.

Почти всяка администрация в България може да облекчи гражданите, като въведе възможността заявяването на услугите ѝ да става устно или по пощата, става ясно още от предложенията на вицепремиера Дончев.

Освен това трябва да отпадне и изискването за предоставянето на номер на лична карта за ползването на почти всяка услуга в страната.

174 удостоверителни услуги пък трябва да станат вътрешни. Това означава, че чиновниците от различните ведомства ще си предоставят информацията един на друг, а няма да карат искащите услуга граждани да разнасят документи на хартия от едно гише на друго.

Издаването на съобщение за смърт, когато човек е починал в болница например, вече ще е вътрешна услуга. Това означава, че близките ще ходят само до съответната общинска администрация, за да получат смъртния акт. В момента те първо трябва да вземат съобщението за смърт на хартия, да го занесат до общината, а след това да се наредят за трети път на опашка, за да получат смъртния акт.

Вътрешна услуга става и издаването на бележка, че конкретен човек не се води на психиатричен отчет. Такава се изисква за редица неща - от записване в университет до получаване на разрешително за оръжие, и се издава от психодиспансер.

Според хората на Дончев психиатричният отчет ще стане електронен, а чиновниците, на които им трябва тази информация, ще си я изтеглят служебно.

Общините също ще трябва да се откажат от редица незаконни режими и услуги, които са въвели. Сред тях са например издаване на разрешително за търговия с цигари и алкохол, каквото в момента издава Каварна. Или пък възможността общините да разрешават или не на фирмите да удължават работното си време.

София пък ще трябва да се откаже да издава разрешение за извършване на таксиметрови превози, защото нямала законово основание за това.

Обслужването на едно гише не работи!

Въпреки че съществува от години и е задължителна, системата за обслужване на едно гише реално не работи, установила проверката на екипа на вицепремиера Томислав Дончев.

Като пример е посочено отново МВР, където принципът на обслужването на едно гише формално е въведен. Гражданите обаче трябва на няколко пъти да се редят пред него, тъй като постоянно чиновниците им изискват плащането на такси, което става на друго гише.

Това водело до загуба на реда, който е даден с номерче от системата за управление на опашките, и повторно редене на опашка, за да бъде обслужен човек.

“При изтегляне на номер и стартиране на обслужването заявителят се изпраща на друго гише или да заплати такса. При продължаване на процеса по обслужване редът му е загубен, тъй като е дошъл ред на следващ номер”, е записано като констатация в предложенията на вицепремиера.

Оказало се и че гишетата, които обслужват граждани по време на обедните почивки, са недостатъчни. Обикновено тогава са най-големите опашки, тъй като хората могат да излязат от работа, за да посетят ведомствата.

Министерският съвет трябва да организира редовно проверки по администрациите на принципа "таен клиент", за да проследява изпълнението на правителствените решения за намаляване на административната тежест, препоръчва още Томислав Дончев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
0
 
3
 
! Отговори
Ъъъ преди 5 години
Пародия.!!!
60
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Принципно ще е изключително хубаво да се намали административната лудница.Но, аз виждам два проблема в цялото това начинание:Първият, по-малък, е свързан с обществените поръчки и краденето на пари.Вторият е далеч по-съществен - изведнъж всякакви държавни служители ще могат да изискват всякаква информация за гражданите под претекст, че е за издаване на някакви документи. Това неимоверно ще улесни налагането на диктатура и пълния контрол над населението.
59
0
 
9
 
! Отговори
До 60 преди 5 години
Я цял свят системите са измислени от предишните поколения и в цял свят те се развиват. Въпросът е, че режимът на демократите в България няма интерес от автоматизация на системите, може би защото няма да могат безнаказано да си въртят далаверите.
58
2
 
17
 
! Отговори
down the drain преди 5 години
Системата е измислена нарочно така, още от социализма, с цел тормоз и контрол. Време е да се разпердушини!Нагли лелки, дъщери на бивши комунистически чиновници събират информация която не им трябва и те въртят за да те държат в ръцете си. Пращат си едни документи от министерство на правосъдието до общината за нещо което и едните и другите го виждат на компютъра; то пътува с куриерска поща!! повече месец на разстояние...съседен квартал в същия град... Не знам колко пари струва на данъкоплатеца, но подигравката е абсолютна.
57
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
през сайта на А1 спокойно всеки може да изтегли необезпокояван ЕГН и лични данни на когото си поиска стига да му има номера.защо МВР да не може ?
56
6
 
2
 
! Отговори
До 52 преди 5 години
Голям наивник си. Може да се автоматизира, но не срещу 10 милиона лева, а срещу много пъти по 10 милиона лева плюс много милиони за поддръжка на тези автоматизирани системи. Една такава автоматизация едва ли ще струва под 200 милона лева, а пос коро ще е гони половин-един милиард лева и по още десетки милиони за поддръжка всяка година.
55
3
 
3
 
! Отговори
До 52 преди 5 години
600 хиляди!!! Откъде го изкопа твоа число. Държавните и общинските чиновници са били през юни 2017 година 132648, от които 98663 в централната администрация и 33985 в териториалните администрации. Има го в нета. Ако прибавиш към тях и всички на бюджетна издръжка, като лекари и учители, които са най-много, можe и да доближат твоите 600 хиляди. Според НСИ в обществения сектор през 2017 година са работили 529051 човека.
54
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо не мога, да си подавам декларциите през телефона или айпада, както става в останалия свят ... Поне този, който става за нещо.
53
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А за некомпетентност ще мога ли да съдя ? Защото една такава бабушкера ми струваше 20 000 лева. "Ми тя колежката, объркала нещо". Заради нея, фирмата ми остана с 20 000 лева по-малко, което без малко не коства работата на мен и още 7 други...Отговор от съда: "Това са естествни грешки, котио се случват в процеса на работа"Да, ама ако естествено си попълня грешно данъчната декларация, ще дойдете с хали и вихрушки, да си търсите парите, нали ...
52
2
 
9
 
! Отговори
АД министрация преди 5 години
за едно нещо пишеш по 4 пъти едно и също (нерви пари време хартия ) и накрая чакаш на втора опашка и накрая къде мина половината ден ами в администрацията що щото държавата нема връзка помежду си ам иначе всеки си цък ана телефона а на бюрата половината лелки от филмите за възрастни но всичко е точно БГ
51
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
99% тоя работа, може да се автоматизира, за десетина милиона лева и две-три години труд. Откде ще дойдат ли ? Ами като уволним 10% от 600те хиляди седящи, ще ги имаме за половин година.
50
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Освен констатациите, нещо реално да последва?
49
3
 
7
 
! Отговори
??? преди 5 години
В малкото случаи, когато съм вадил документи в общината, винаги е имало скандали от други хора. Отива човека на гишето без да си носи необходимите документи и вдига скандал, защо не му извършват услучгата без необходимите документи, например няма лична карта или някакъв друг домкумент. Вярно е, че по принцип държавата и общините трябва да направят връзка помежду си за документите, които те издават, но засега това не е така и се иска време, за да стане.
48
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хора, тая система я има още от 70те години. Колежката Гана, не може да ми дава три листа, на който на 4 места си пиша името (в случай, че проверяващия забрави), да ги дам на колежката Пена, която е на 2 километра, а междувременно, да ми искат 2 лева, но чрез транзакция, която ми струва още 3 лева. Плащам с телефона си от 2013-а насам. Сегашната ми банка ми позволява, да пращам директно на банкови сметки, чрез телефона. За 2 секунди, мога да пратя 200 мб данни на сървър. За кво са ми тея лелки ?
47
5
 
14
 
! Отговори
вижте Букорещ преди 5 години
Ако българите бяхме поне-малко румънци ,щяхме да сме една чудесна държава, но със съжаление го казвам рая сме си .
46
2
 
16
 
! Отговори
??? преди 5 години
Аз рядко се сблъсквам с чиновниците, но все пак ми се налага от време на време. Най-зле са тези в КАТ и МВР - заради пълният хаос, който цари там, МВР, вкл. КАТ трябва да се закрият. Те не подлежат на реформиране. При сделка с имот ми се налага да вадя документите за сделката от общината и НАП. Засега не мога да се оплача - свършиха си работата, както трябва. Вадил съм документи пак от общината във връзка с починал близък и пак нямаше никакви проблеми.Не съм чиновник, но и не мога да плюя по тях
45
2
 
3
 
! Отговори
каво сгава преди 5 години
Какъв е този нов номер че община София няма право да издава таксиметрови разрешителни --тези ще убият кучето, то значи че и в другите градове е същото ,значи пак нещо са крали толкова години , може би и други разрешителни нямат право да издават ?
44
4
 
10
 
! Отговори
и с ония и с тия преди 5 години
В полицията са оплетени като св . черва как ще ги разтонят и накарат да работят в услута на гражданите не знам ,как ще ги накарат да не гледат надменно и да говорят на раята заповедно незнам ? Не знам някои да не е свързан с работа та си родово по пряка линия или по съребрена и прочие и точно тук се стига до момента след като пра-дядо ти ,дядо ти и и баща ти са били в ситемата милиционери как ти ставаш полицаи ,тъи като милиционер и полицаи са различни работи и в редица отнощения противоположни
43
19
 
11
 
! Отговори
Чиновник преди 5 години
На простолюдието не може да ви се угоди. Каквото и да се направи, както и да се направи, простолюдието винаги си намирате някакво оправдание да мрънкате и да капризничите.
42
5
 
15
 
! Отговори
какво става ? преди 5 години
Та при Герб точно административния тормоз и натиск станаха нетърпими за елементарни услуги се въртиш като овца и редиш по опашки---КАКВО се е случило та Дончев тръгва по правилната посока и докъде ще я докара не знам , но ако направи това ще му стана фен !