Може ли военните ни проекти да са съвместими с НАТО?

Ексвоенен министър посочи три условия за това
13 авг 2018 22:16, Екип на Bulgaria On Air
24

Премиерът Бойко Борисов поиска военните ни проекти да са съвместими с тези на НАТО. Възможно ли е? Потърсихме отговора от бившия министър на отбраната и експерт по сигурността Велизар Шаламанов.
Още по темата

"Възможно е, тъй като се случва във всички други страни, които са влезли в НАТО. Има 3 условия", посочи той в предаването "Денят ON AIR" и ги изброи:

- да участваме в многонационални формирования

- изискванията към новото въоръжение да бъдат съобразени с изискванията да бъдем част от интегрираната структура на силите на НАТО

- да изберем подход, който включва максимално използване на агенциите на НАТО, така че проектите да бъдат управлявани професионално и да гарантират резултат в кратък срок.

"Не може да има успешно превъоръжаване, преди да има ясна програма за извеждане от експлоатация на остарялата и несъвместима техника, защото демотивира хората, води до човешки жертви и поглъща много средства", настоя Шаламанов пред Bulgaria ON AIR.

Той отбеляза, че за модернизацията на армията са необходими 10-15 млрд. лева и по думите му не може да си затваряме очите за това. Според експерта реалистичен срок за превъоръжаването е 10 години, но за да бъде осъществен такъв проект, се изисква много ясна стратегия.

Бившият военен министър е на мнение, че най-доброто за България е придобиване на самолет, произведен в страна член на НАТО, както и намаляване на зависимостта от Русия и извеждане на техниката, която е негодна за употреба.

Мотивацията на младите хора да станат част от армията ще дойде, когато тази армия е интегрална част от структурата на НАТО, подчерта Велизар Шаламанов. Той добави, че е време за национален дебат и обществен договор за промяна в отбраната.

Шаламанов е на мнение, че връщането на наборната служба, което е сред предложенията на военния министър Каракачанов, няма да се реализира. По думите му това означава огромни инвестиции в строителство и поддържане на техника. Той определи идеята като връщане преди 1999 година.

"Това не е бъдещето на България и няма да се случи", категоричен бе гостът в студиото на Ганиела Ангелова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
0
 
! Отговори
NATO ZOMBIE преди 5 години
Питайте турците кое е съвместимо, f 16 ки + руски ракети с 400,кого заблуждавате, че техниката трябва непремено да е американска... А на тоя папагал от снимката му се подава некролога от джоба, тръгнал за нато да ми говори, наглата организация, която ни наряза за скрап изтребителите, която взривяваха амуниции около софето,същите тези измамници ползват на аванта нашите летища, с една дума нато не само, че ни вреди пряко а и са долни лъжци, щом ви харесва това значи сте мазохисти...
20
4
 
1
 
! Отговори
Иво преди 5 години
С НАТО срещу корупцията!От Русия грабежи,лошо и скапано оръжие.Идустрията на Русия е създадена от американците и немците.Пияните и *** руснаци,отдавна трябваше да изхвърлим скапаното руско оръжие!
19
2
 
4
 
! Отговори
Истината преди 5 години
Тикво, не искаме Нато. Кога ще го проумееш?
18
0
 
1
 
! Отговори
Ползват холгорами преди 5 години
Руската военна техника доскоро не с е следеше от жестоките врагове. Сравнете вертолети МИ 17 с ново произведени без украински съоръжения в Руската федерация.Новите вертолети имат вградени вражески съоръжения з а проследяване с точност до 3 микрометра обемно площно височинно.Подобни съоръжения терористи на власт в София бяха закупили за следене на МВР Автомобили
17
0
 
0
 
! Отговори
АМАН От диверсии преди 5 години
Диверсантите внедрени в доказано престъпни министерства и ведомства ликвидираха ценна военна техника вкл самолети,танкове,ракети,БТР и друга Армията ни няма годни обувки и дрехи за туризъм даже.Сега терористите на власт внушават на военните да ограбят от народа поне 5 000 000 000 за доставка на негодна ненужна диверсионна военна техника претъпкана с следени от жестоки врагове съоръжения.Само лихвите по тези милиарди са повече от сегашния годишен бюджет.
16
0
 
0
 
! Отговори
NATO диверсии ima преди 5 години
NATO да достави на БЪлгариq необходимата военна техника БЕЗПЛАТНО>СЛед ликвидацията на Съветския съюз/USSR и Варшавския договорстраните членки имат огромни резерви от ненужна бронетанкова техника ,самолети и боеприпаси.НАшата страна тежко пострада от нагли диверсии провеждани от диверсионни спец служби на две страни членки на NATO>Milioni работни места са ликвидирани.НАд 3 000 000 нямаме никакви доходи. НАд 5 600 000 нямаме доходи з а достоен живот .23 000 000 000 се ограбват годишно.
15
1
 
0
 
! Отговори
НЕ преди 5 години
...В НАТО НИКЪДЕ НЕ ПОЛУЧАВАТ ПЕНСИЯ + ЗАПЛАТА !!!!
14
3
 
4
 
! Отговори
антинатовец преди 5 години
Вън нато от България.
13
6
 
6
 
! Отговори
!!!!!!!!!!!!!!! преди 5 години
Все едно питате може ли военните ни проекти да са съвместими с ИДИЛ или Ал Кайда. С НАТО България стана терористична база на САЩ.
12
2
 
6
 
! Отговори
Щирлиц преди 5 години
Много наведени тези другари,ама изправете се малко поне,да им е удобно на господарите ви,та да не си го протъркат.
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Млад човек всичко може.
10
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има бедни страни в ЕС,които използваха програма по НАТО с която им се дава въоръжение,техника безвъзмездно,но никой не иска да я използва в България,защото няма да има лапачка и комисионни за хиените.Освен това,тъй като коства много разходи всяка година,някои държави предпочитат тези пари да се раздават като заплати за местните,отколкото за техника.Това участие в НАТО срува доста пари,особено за бедни страни като нашата,това идва в повече.Ако може да сме в ЕС,без да сме НАТО и да не плащаме изл
9
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Каракачанката ще възпитава народа в правилна посока.Уви - ама надали. Само ще се краде по-спокойно от джоба на българина.
8
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Наборна служба ще има, а мнението може да си го завре където Слънце не огрява.
7
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тоя наведен плазмоид без армия освен да поднася кафета на генералите от НАТО какво друго може да свърши, че излязъл да ни плюе в суратя и да ни раправя врели-некипели.
6
9
 
6
 
! Отговори
Факт преди 5 години
На практика България има един единствен външен враг и това е Турция!Членството и в НАТО НЕ променя тоя факт!Затова трябва да изградим отбранителен потенциал,съобразен с това положение.Какво ще е оръжието-няма значение,важното е да върши работа,но все пак няма как да е руско,след като сме поели определени ангажименти.
5
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ТОЗИ ЗАЩО НЕ Е В ЗАТВОРА?
4
3
 
12
 
! Отговори
Фермер преди 5 години
В момента каквото е останало от руската техника стои на трупчета. Заради ангажиментите си към НАТО ще купим и от САЩ такава за трупчета. Важното е да купуваме. И на едните и на другите скрапа
3
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
МОЖЕ, МОЖЕ, НАЛИ ТРЯБВА ДА СНЕСЕМ НА АМЕРИКАНЦИТЕ 4 МИЛИАРДА ЗА ЕДНИ САМОЛЕТИ ОТ ПЪРВАТА СВЕТОВНА ВОЙНА. ИЛИ БЯХА ОТ ВТОРАТА, ВСЕ ТАМ.
2
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нема как да стане НАТО е САЩ те си имат други цели ние сме буферна зона мажду САЩ и Русия, който не храни своя армия храни чужда армия.