С евтино сирене: Изядохме хиляди тонове палмово масло за година!

В България има качествено мляко, убеден е експерт
71
С евтино сирене: Изядохме хиляди тонове палмово масло за година!
Снимка: Pixabay

Хиляди тонове палмова мазнина са изяли българите през последната година под формата на евтино сирене.

Потребителите у нас купуват все повече продукти с палмово масло. За 2017 година у нас са изконсумирани 12 000 тона палмова мазнина, съобщи Иван Грънчаров от УС на Асоциацията на млекопреработвателите.

Експертът обясни, че проблемът у нас е, че растителните мазнини се влагат в кашкавала и сиренето в големи количества. Той призова българите да осъзнаят вредата от тези мазнини – те се наслагват в тялото и трудно се преработват от организма.

Още по темата

Грънчаров напомни, че в България има влязла в сила наредба, с която се забранява производството на имитиращи продукти и влагането на палмово масло в млечните продукти в мандрите.

"Надявам се това да промени баланса при продажбата на имитиращи и истински продукти. В много страни са забранили използването на растителни мазнини", каза Грънчаров пред БТА.

Той е категоричен, че в България имаме възможност да се храним с качествени продукти, но повечето хора не го правят. Основното оправдание е липсата на пари.

"Аз съм сметнал, че средногодишно разликата е 50 стотинки на ден", обясни Грънчаров.

Той съобщи, че цената остава основният фактор, който може да ориентира потребителите дали сиренето е качествено или не.

"Обикновеният потребител трудно може да направи разлика по визия дали един продукт е истински или имитиращ. Сиренето, което е истинско, дори във вода няма да се размие, а ще си остане пак здрав продукт", обясни експертът.

Според него реалната цена на сиренето започва минимум от 5,50 лева, а ако искаме да ядем истински качествено сирене, то трябва да е поне 9 лева.

"В България има качествени продукти от качествено мляко. Млякото през последните 5-6 години се различава от това преди десетилетия. Фермите са на ниво. Ако има желание, българинът яде качествени продукти", каза още Грънчаров.

Той обясни, че цените на млечните продукти зависят от млякото, а то зависи от цената на млякото в Европа.

"Основният проблем в бранша са имитиращите продукти или палмовата мазнина. Има недостиг на българска суровина. Цените на българските фермери се вдигат благодарение на фермерите от Европа. Цената, която влиза като внос, е малко по-висока от цената на българското мляко. Внасяме не повече от 20% от млякото", обясни още Иван Грънчаров.

В България има над 260 млекопреработвателни предприятия, като от тях 30-40 фирми използват растителна мазнина, каза експертът.


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
На Бойко стандартите... Дали внучето му яде сирене с палмово масло?
67
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
ЯЖЭ, НАРОДЕ! СКОРО ЩЕ ЯДЕТЕ И ХРАНИ С ГМО, НАЛИ ПЕ-ДЕРЪТ ЮНКЕР ГИ ДОГОВМОРИ С ТРЪМП.
66
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
ще си имаме безброй раково болни след 5-10 годинки, но пък виновни няма, в Румъния какви протести правят, а ние тука си цоцаме палмовата мазнина и си мълчим, дори когато е очевадно, че всичко е заради корупция
65
0
 
2
 
! Отговори
ВСИЧКО Е ХИМИЯ преди 9 месеца
КАЛЦИЕВИЯТ ДИХЛОРИД СЕ СЛАГА В СИРЕНЕТО, ЗА ДА МОЖЕ ПАЛМОВОТО МАСЛО ДА СЕ ВТВЪРДИ.
ИНАЧЕ СИРЕНЕТО СТАВА МЕКО И РОНЧИВО.
64
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
например в лидъл няма да намерите продукти без палмова мазнина, доказа се, че стоките им тук са по-скъпи от на запад и по-некачествени... кой позволи това?... защо няма наказани, защо продължава геноцида срещо българите?...
63
2
 
0
 
! Отговори
До българин преди 9 месеца
Аз пък да ти кажа, че от мляко с антибиотик става чудесно кисело мляко. Зависи от лекарството, с което са лекували кравите. Проблема с малките фермери е, че те не изхвърлят млякото на една крава защото с нея се препитават, а големите изкупвачи не могат да си позволят заради млякото на една крава да заразят цялата си продукция. Освен това понеже тестовете за изследвания са скъпи, баба Гинка не ги ползва. И понеже хората искат да си купуват ефтино сирене, производителите бухат палмова мазнина.
62
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
НИЕ НЕ СМЕ ОТ ГРАДА. ЯДЕМ СИ ИСТИНСКО МЛЯКО И ИСТИНСКО СИРЕНЕ. И КРАВИТЕ НИ СА ЗДРАВИ.

А ПАЛМОВОТО МАСЛО? ЗАЩО МИСЛИТЕ, ЧЕ СЕ УВЕЛИЧАВА БРОЯТ НА РОДЕНИТЕ С МАЛФОРМАЦИИ ДЕЦА? ЗАРАДИ ПАЛМОВОТО МАСЛО, Е- тата и ДРУГИТЕ ХИМИИ В ХРАНИТЕ.
61
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
няма нито едни бисквити в магазина без палмова мазнина, нито един шоколад, къде е БАБХ... или когато трябва да се убият животните на малките фермери си вършат "работата"
60
1
 
3
 
! Отговори
българин преди 9 месеца
до 58. мляко което съдържа антибиотик не се съсирва и не се кваси! тоест не става нито сирене нито кисело мляко защото антибиотика унищожава бактерийте. и няма да и вземат млякото повече.
59
0
 
7
 
! Отговори
Мас на филия преди 9 месеца
Дали и Премиера е сред тези хиляди!?
58
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Баба Гинка има болна крава. Вика ветиринаря и той и думка една инжекцийка с антибиотик. Ама доза като за крава.
В задачата се пита:
а) ще излее ли баба Гинка болното мляко в канала, като не натрови никого.
б) ще го продаде ли на външни хора които не са й никакви, защото й трябват пари а от ВиК и енергото те питат дали кравата ти е болна
в) трябва ли да поемете ударна доза кравешки антибиотик, за да започнете да купувате от фирми където тези показатели сле следят.
57
2
 
13
 
! Отговори
Баба Генка преди 9 месеца
Бабините,спрете да ревете,че не ядети качествено сирене.Айде събота и неделя елате при баба ви при овците ки ве закарам да работите,а не да ми одите по кафетете и по Гръция,така сирине не се прай
56
1
 
10
 
! Отговори
келепир български преди 9 месеца
в евтиното сирене слагаме малко повече палмово масло в истинското по-- малко никой не го интересува
55
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Относно палмовото мляко- фирмите замества истинското мляко с палмово такова, защото българина не е склонен да купува качествени продукти на истинаксата им цена. Българина все търси "кирията". Затова думкайте палмово мляко и мълчете.
54
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Понеже над 7 години работя в този бизнес, ще ви кажа 2 неща. Първият проблем в бранша е сивият сектор, който не дава възможност на фирмите които произвеждат качествени продукти на конкурента цена- знаем че сивата икономика си прибира ДДС-то в джоба, ако не цялото поне половината.
Второто е да не купувате мляко от баби и дядовци, защото такива бактерии и вируси, а после и антибиотици има в млеката, че ще съжалите защо сте ги купили. Тези млека са като руска рулетка
53
0
 
15
 
! Отговори
PoliceMan преди 9 месеца
Палмовото масло да е само в сиренето добре но за съжаление е и в много други продукти.
Например 90% от сладоледите се правят с палмово масло. А тези които си купуват сирене от 15лв. килото си мислят, че не консумират палмово масло. Сладоледи, зах. изделия, шоколади и т.н. всичко е с палмааааа.
52
1
 
11
 
! Отговори
До 15 преди 9 месеца
Калциевият дихлорид (E 509) се използва при производството на сирене съгласно изискванията на европейски и национални актове - тоест в реда на нещата си е, стандартна процедура. Добавянето му става след пастьоризацията и преди прибавянето на сирищната мая. Това е с цел да се гарантира подсирването на млякото, сгъстяване и регулация на киселинността. Приготвя се воден разтвор на калциев дихлорид в съотношение 1:4 и се разбърква добре – на литър мляко се добавят около 6 капки калциев дихлорид, разредени четирикратно (тоест 6 капки от разтвора).
По принцип само малка част от етикетите го описва
51
0
 
7
 
! Отговори
Господин Никой преди 9 месеца
До Само Герлерастите Наскоро четох че суджук гейт станал локум гейт .Какво прави прокуратурата за една година не може да приключи разследването срещу Живко Георгиев .Да не би да опитват суджук по суджук .Всичко си покриха гербаджжите и Живко суджука ще си остане ненаказан .Цялата статия я има във вестник Сега.
50
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Според него реалната цена на сиренето започва минимум от 5,50 лева, а ако искаме да ядем истински качествено сирене, то трябва да е поне 9 лева.
--

и 2 хилки да имах заплата - 9 лв за буца сирене НЕ давам, ако ще бомба да падне!
Краве сире при социализма - 2,3-2,4.5 лв, ток - "стинки", билетчето - 6 ст...
Хващаш ли дълбинната разлика, "специалисте по сирената"?
49
0
 
21
 
! Отговори
хх преди 9 месеца
има несъбрано ДДС за 20млрд което мина ЕЙ ТАКА хахаха БАБХ ще засича мандрите....на никой не му дреме за плебса!!!!!!!!! ГЕРБ са народни представители само че не се знае на кой народ....това трябва да лъсне