Борисов иска: Не мост по мост, а всички на ремонт! Строени са в соц-а

Десетки съоръжения у нас се нуждаят от възстановяване
Обновена: 15 авг 2018 18:09 | 15 авг 2018 15:45, Веселина Йорданова
219

Мостовете по пътната и транспортната инфраструктура да бъдат ремонтирани едновременно, иска премиерът Бойко Борисов. Той разпорежда на министрите Николай Нанков и Ивайло Московски да предложат решение за това.

"Знаете, откакто са построени в България мостовете, не бяха ремонтирани по магистралите, имаме по над 120 метра високи мостове и в момента продължаваме да ги укрепваме и да им правим основни ремонти, по "Тракия" и по "Витиня" те са по план. Искам решение и не един по един да ги правим, а едновременно да влезем и да ги правим всички мостове", отбелязва премиерът на днешното правителствено заседание, според стенограмата.

Кабинетът обсъжда въпроса ден, след като виадукт се срути в Генуа и уби десетки хора.

Борисов пита кои години са строени съоръженията у нас, а регионалният министър Нанков отговаря, че са "на по 35, 40 и повече години". 211 моста се нуждаят от ремонт, по автомагистралите половината - 17 от 34, са в лошо състояние.

"Миналата година отремонтирахме 7 мостови съоръжения по "Хемус" и по "Тракия", в момента 5 планово извършваме, но нямаме осигурено финансиране. Споменах 17 мостови съоръжения са в лошо състояние. Много често не сме разбирани и от шофьорите, ние го правим разбира се за тяхна безопасност, за безопасност на българските граждани, за това, че правим ремонти на долното строене, на колоните на мостовете, където арматурата е корозирала, нуждаят се от основно подменяне на арматура, на бетонните постаменти. Примерът с "Тракия", примерът с "Хемус" на моста на Коренишки дол, който в момента отремонтираме. Те виждат, че няма работници отгоре по автомобилните платна, критикуват ни, но ще ни разберат", заявява Нанков.

Премиерът пък коментира, че ремонтите на тези съоръжения са изключително скъпи и за фирмите, защото  трудно се намират специалисти за тази специфична дейност.

Транспортният министър Ивайло Московски посочва, че същият казус за виадуктите и мостовете в пътната инфраструктура стои и в железопътната.

"Аз искам да свършим работа, защото от празнодумци ми е омръзнало, да тръгнем да обясняваме, че 45 години не са пипани, е безсмислено. Така че и двете министерства да подготвят и всичко да започне да се отремонтира и да се укрепва", нарежда той.

"Ние строим нови съоръжения, пак казвам, но никой няма да излезе от тези преди нас и да каже: "Ние сме виновни", защото вместо преди 20 години да отремонтират този мост, преди 25, преди 15, никой няма да поеме отговорност. Затова подгответе се и за сряда, ако трябва целеви заеми, след това ТОЛ системата да ги връща, или целево да търсим пари от бюджета, това искам навсякъде да се влезе и да се ремонтира", казва премиерът.

Вицепремиерът Валери Симеонов пък не иска да се създаде впечатление за "катастрофичност", защото плановите ремонти си вървят и не се допускат ситуации, на каквато сме свидетели сега в Италия или от малко по-силен валеж да бъде отнесена магистрала като в Германия. "Такива случаи в България няма, което означава, че качеството на ремонтите до момента е добро, но просто трябва да се засили и да се огледа всичко", изтъква той.

Според Борисов ремонтите трябва да се ускорят и хората да знаят, че се правят.

"Да благодарим на тези, които са ги направили 80-та година или 85-та, защото са добре направени. Да се ядосаме на тези, където не са ги поддържали през годините и сега ние да ги доосигурим тези, които ни остават, а да не чакаме сроковете на плановите ремонти. Това решение взехме", обобщава премиерът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


219
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
104
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
С това отчайващо качество, дето ГЕРБ прави ремонтите на пътищата, направо се ужасявам, ако започнат да ремонтират и "мостовете по пътната и транспортната инфраструктура"!!!
103
1
 
8
 
! Отговори
построен през соца преди 5 години
всички на ремонт! Строени са в соц-а--тц, тц ... хубаво е писал смирненски "стълбата" ...забрай филията с мас в банкя ... и аз ше забравя догодина и ще отида за гъби...мда ... отидоха едни 4-5% ...
102
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
122-*** убити на пътя за 3 месеца без да падне нито един мост и няма нито един осъден за убийство от войната по пътищата, има ли министър на правосъдието да обясни тази мистерия
101
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Миналата година отремонтирахме 7 мостови съоръжения по "Хемус" и по "Тракия", в момента 5 планово извършваме, но нямаме осигурено финансиранеГответе се след доенето и стригането да има и щавене.
100
2
 
16
 
! Отговори
???? преди 5 години
Другарю Борисов,СПРЕТЕ се!!! Не е ли по-добре,преди това да направим ПРОВЕРКА на ВСИЧКИ проведени от Вас и "правителството"Ви "Обществени поръчки" и тогава да продължим напред???????????????????
99
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 101Кажи ми как да върви напред България--къде е това "напред" ? какво има там, можеш ли да ми дефинираш, че това "напред" ми звучи много виртуално?
98
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това означава ли, че полицаите дето стоят по дупките от зимата по нареждане на Бай.Х., сега ще местят по мостовете?
97
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
всички на ремонт! Строени са в соц-а--хм ... а теб кога те "построиха" ?90% от жилищата в странат кога са потроени ?нищо до сега , строено "в соц-а" не е паднало , обаче много неща, строени сега и по "европейски" норми - падат ?как ще обясниш този факт ?
96
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ЕлдорадоТук масово са социалистически бастуни, които още са в еуфория от изядените бузлуджански кебапчета.Кажи ми как да върви напред България с такива отпаадъци?
95
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тиквун по-добре да каже, защо магистрала Люлин, посроена преди три години, непрекъснато има проблеми със свлачища и тунели?И има ли поне един Божи ден да не е в ремонт някой от тунелите по магистрала Хемус.А за откраднатите десетки милиони и прибраните комисионни няма да питаме.Защото все ще му дойде времето за отговор и по този въпрос.
94
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако ще се захващат с всички мостове, да им ударат по една боя, после ще обвинят бояджиите, че не е била качествена боята.
93
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Баце е късметлия , че няма да е на власт като започнат да му падат санираните панелки...Всяка година дава по 1 милиард за да ги гримира, на заварките и основите като са им компрометирани все едно нищо не се прави.
92
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Барато на кое викаш мостове бе. Аз мостове не виждам. Когато карах московеца никъде не видех мостове бе барато. Имаше виадукти които свързваха две високи била но под тях нямаше река бе барато. Ти да не би да си прокарал реки под виадуктите бе барато пък аз откакто спрех москала не съм минавал и да незнам. Еи голема работа си ше знаеш шом под виадуктите си прокарал реки затова им викаш мостове= Брао барато голем си.
91
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като гледам ремонтите на ремонтите, тръпки ме побиват!!!Има ли нещо, което ГЕРБ да е ремонтирало и да не е влязло в ремонт веднага след това!Площади, НДК, улици, а сега и мостове!
90
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Баце, липсват 25 терабайта от държавния търговски архив. Само да напомня... А също така трябва да получим обяснение и как е станало.
89
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нищо не разбрах от изказването на Премиера - от словреда ли, от скачащата мисъл ли!Важното е, че съгласно заглавието, всички мостове ще ги ремонтираме едновремено. Защо не и всички пътища.
88
7
 
3
 
! Отговори
Елдорадо преди 5 години
Аз тука само с турци ли пиша или само продадени българи...
87
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Голям хаос. Сетил се от паднал мост. Никакво планиране, никаква визия как да се прави. Предния път беше заради разпадащия се тунел. Другите са за усвояване на пари, а не за стягане на мостовете...
86
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен88Що мислиш, че по новите магистрали няма мостове?Това, че ти си залухан текезесар и по-далече от Бузлуджа на безплатни кебапчета не ходиш, не значи че няма.
85
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Оле, оле, те строени по соц-а, ама баш тогава поне у нас строителството на пътни съоръжения беше в пъти по-качествено от строителството и ремонта им днес. Да си беше замълчал, поне да се не излага! /Нищо, че няма да осъзнае излагацията./

Спонсорирани публикации