Първи стълб, втори стълб... Какви пенсии ще вземем? Сметките!

Експертите Мика Зайкова и Георги Вулджев пред Bulgaria On AIR
Обновена: 16 авг 2018 16:43 | 16 авг 2018 16:15,
146

Нашата пенсионна система и пенсионна реформа е направена, за да получаваме мизерни пенсии, настоя пред Bulgaria ON AIR финансовият експерт Мика Зайкова.

Думите ѝ идват на фона на новината, че през 2021 г. ще започне изплащането на вторите пенсии у нас. Те обаче няма да променят съществено стандарта на хората.

Според изчисленията жена, която се е осигурявала на средна заплата, ще получи от втория пенсионен стълб малко над 43 лева.

Още по темата

"Не може да се очаква да получиш голяма втора пенсия, след като не си влагал много пари. Само 20 години е натрупването", посочи Мика Зайкова и добави, че законът ограничава доста в инвестирането допълнителните пенсионни фондове.

Ако натрупването е по-малко от 20% от минималната пенсия, възможността е да си го изтеглиш наведнъж, стана ясно още от думите на финансовия експерт.

Зайкова отбеляза още, че между 2000 и 2011 г. непрекъсното са намалявали осигурителните вноски и това допълнително е създало проблем с пенсиите.

"Идеята на тази реформа беше да се задължат частните фондове да поддържат минимум от резерви. Ако искаме да се подобри ситуацията във втория стълб, е необходима доста по-сериозна реформа", коментира икономистът Георги Вулджев.

Той предложи да се увеличат вноските във втория стълб за сметка на първия. Вулджев посочи още, че стажът при изчисляване на пенсиите се фиксира "малко на случаен принцип".

Дефицитът в първия осигурителен стълб продължава да расте поради демографската криза, настоя икономистът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


146
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
10
 
0
 
! Отговори
до 47 преди 5 години
Да, обаче ми я индексираха по Швейцарското правило, а освен това взимам и няколко добавки.
47
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 35 Ха-ха ей лъжльо, ако си бил милиционер значи си пенсионер поне от около петнайсетина години и няма как да получаваш сега тавана от 910 лв. опитай пак с нещо друго.
46
3
 
13
 
! Отговори
Счетоводител преди 5 години
Много са учили икономика им са промили мозъка с либералните мантри.. Икономиката може всичко , знае всичко и печели войната.. Който имал по-Голем БВП печелел войната , ама чингис Хан не е имал никакъв БВП . И Византия е имала по-глям БВП от османците. Само че преди икономиката има биология и физика.. Не може един човек да храни 10.
45
0
 
25
 
! Отговори
Azz преди 5 години
От трите стълба та средният...И от тук едни хора ще откраднат едни пари...
44
2
 
28
 
! Отговори
корупция преди 5 години
Отговора е много *** никакви, ако продължава да управлява ,шайката,освен КТБ,Застрахователната измама,наред е да откраднат парите от някой частен пенсионен фонд.
43
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Идеята на тази реформа беше да се задължат частните фондове да поддържат минимум от резерви. Ако искаме да се подобри ситуацията във втория стълб, е необходима доста по-сериозна реформа", коментира икономистът Георги Вулджев.Експертът изглежда ползва "реформа" като синоним на грабеж?С първата "реформа" ни ограбиха старините и ни уредиха да се надяваме за пенсия след 65 г, при средна продължителност на живота уж до 70.Сега с бъдещата втора "реформа" (грабеж) сигурно от 75 или 100 ще е.
42
1
 
16
 
! Отговори
ист преди 5 години
Първи стълб, втори стълб.......... всички ще паднат от стълбите.
41
1
 
19
 
! Отговори
бай-Кольо преди 5 години
Ще вземете по един голям ярак /от турски е думата/. Изпълнителните директори на тия дружества дето Ви прибират парите получават по 60 бона заплата. Ай ся идете си го мерете с на магарето...
40
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ГЕРБ продължават политическата чистка на неудобни журналисти.След като закриха телевизия БИТ, сега свалят и Милен Цветков от ефир.
39
1
 
12
 
! Отговори
до 35 -милиционера преди 5 години
Работил си,таратанци.
38
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 27Не знам как смяташ но определенио си учил......... каквото и да е по учебниците на кунева и разБойко. Жал ми е за хора като тебе!
37
2
 
11
 
! Отговори
Логика преди 5 години
Всички пишещи хубаво е да се замислите защо втория стълб събират двадесет години без да дават лев ! АКО дочакаме пари от втория стълб , те от младежите работници ли ще са или от вашите ДОБРОВОЛНО ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ОТЧИСЛЕНИ !!! Противопоставянето на работещи и пенсионери е мантра още от времето когато едни другари си скриха половината биографии , станаха СДС изтръскаха се що има в държавата, и за капак почнаха да приватизират щото " Държавата е лош собственик!"
36
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Коментарът събрал до момента най-много и безапелационно само +ове е номер 15. Това е първото искане, което трябва да се постави за промяна в системата, а именно - отмяна на т.н. "стаж"! Стажът изобщо не е определящ за приносът към пенсионно-осигурителната система!
35
34
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз работих като милиционер 7 години и после като полицай още 12 години.Пенсионирах се на 43 години. Доволен съм. Пенсията ми е максималната - 910 лв и след 2 години ще започнат да ми изплащат и от втория стълб около 80 лв.Освен това продължавам да работя и вземам около 1400 лв заплата.Да му мислят тия дето цял живот са блъскали като роби и няма да стигнат до пенсия.Ще продължа да гласувам за Бойко Борисов и ГЕРБ докато съм жив.
34
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пенсията се получава от държавата / държавите в която си работил и внасял осигуровки, дори да живееш в различна страна от нея
33
0
 
8
 
! Отговори
Асанко от Факултето преди 5 години
Ахааа,че земете..........
32
8
 
12
 
! Отговори
Счетоводител преди 5 години
Искате не искате пенсии няма да има след 10-15г.. Най-младите предатели ще се наложи да хранят родителите си или да умрат.. Замислете се че искате невъзможното един човек да храни 10..
31
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 28Какво и колко давам си е моя работа по принцип но.... да давам. И ги давам щото ако чакат на НОИ и НЗОК ще давам на гробарите. Но сега като се замисля.... май по-добре да си ги взимам тука и да драскам България от картата
30
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нещо много се бъркаш "камарад". Дори и да работеха тук "предателите", парите за пенсии пак нямаше да са повече, защото вие крадливи ком.унета нямате граници в краденето.просто рушкото ви другарче пееееефски щеше да декларира не 30 милиона, а примерно 60 милиона приходи от дивиденти ...за ЕДНА година! Като 2-3 години по-рано е имал само един стар Опел.
29
3
 
11
 
! Отговори
До 27 преди 5 години
Глупости, ти ли ще осигуриш работните места и заплатите на 2млн души. ***, скрий се и избивай комплексите си някъде другаде