Гаранция за втора пенсия – 20% от минималната. Колко ще вземем?

Бисер Петков представи проекта за промени в КСО
40
Гаранция за втора пенсия – 20% от минималната. Колко ще вземем?
Снимка: архив, БулФото

Частните пенсионни фондове ще са задължени да изплащат гарантиран размер на допълнителната пожизнена пенсия за старост.

Той ще зависи от натрупаните средства от осигурителни вноски в индивидуалните партиди на всеки. Това предвижда проект за промени в Кодекса за социално осигуряване.

Той обаче не може да бъде по-малък от 20 процента от минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст към датата на определяне на размера на пожизнената пенсия, обясни социалният министър Бисер Петков.

При сегашния размер на минималната пенсия това е малко повече от 40 лева.

Още по темата

Ако размерът на средствата по индивидуалната партида към момента на пенсиониране е по-малък от три минимални пенсии за осигурителен стаж и възраст, при сегашния размер малко над 600 лева, тогава лицето има право да получи съответно тази сума еднократно или разсрочено, но в рамките на една година.

Допълнителните пенсии ще могат да се наследяват. Във всяко пенсионно дружество ще бъде създаден специален резерв за гарантираното изплащане на допълнителните пенсии.

Правото на допълнителна пожизнена пенсия за старост се придобива при навършване на пенсионна възраст.

По желание на осигуреното лице и ако има достатъчни натрупвания по партидата, които позволяват да се изчисли и изплаща пенсия не по-малка от минималната, пенсията ще може да се отпусне една година преди навършване на пенсионната му възраст.

Първите българи, които ще имат право на втора пенсия, ще се появят в края на 2021 година, това ще са жените, родени през 1960 година. През 2024 година пенсионерите с втора пенсия ще станат повече с придобиването на правото на втора пенсия и за мъжете, предаде БТА.

Повечето от натрупаните средства по партидите през 2021 година ще са недостатъчни за пожизнена пенсия, сочат сметките на експертите. Това е при осигуряване на средни доходи. През 2024 година вече ще има право на повече гарантирани пожизнени пенсии.

Бисер Петков даде пример за жена, която се е осигурявала от 2002 до 2021 година и ще придобие право на втора пенсия през 2021 година. Брутният размер от осигурителни вноски при осигуряване на среден осигурителен доход трябва да 6632 лева, което е гарантираната сума.

Ако в партидата има по-малка сума - около 6000, пенсионното дружество със средства от резерва за гарантирания размер допълва тази сума, като на база на нея се изчислява гарантиран месечен размер на пожизнената пенсия, като в случая това е малко над 36 лева.

Ако се приеме, че по тази партида натрупванията към 2021 са 7874 лева, върху тази сума изчисленият размер на първата пожизнена пенсия е 43,72 лева. В случая месечният размер ще е по-малък от 20 процента от минималната пенсия при прогнозните й размери за 2021 година и тази жена трябва да премине към вариант разсрочено плащане.


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
4
 
! Отговори
Матор с кош преди 3 години
Кат я взема големата пенсия ше си купя мотор с кош " ХАРАЛАМБИ ДЕйБИДСЪН" - 1500цц, ше го яхам и ше викам ИхуууууУУУ...
32
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма как да ги задължат.Смисълът на фонда е да събира пари и да прави инвестиции,които да му носят печалба,за да има доходност за вложителите.Само че фондът не разполага с пари,а с дялове които струват нещо,към момента.В следващия момент обаче могат да струват наполовина,а в по-следващия половината на половината...Дори и да ви върнат това,което сте внесли излиза,че всеки е дал безлихвен заем на някой фонд и двайсет години тия тарикати ни въртят парите по различни схеми и печелят на наш гръб!
31
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще получите ... дедовия! Частните фондове щели били да са задължени?! Ми като ги нема парите как ще ги задължите? Ще има един лов на вещици и на края мит'ряла ще остане на сухо. Остават още 5 години и ще лъсне новото КТБ!
30
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Колумбийският частен фонд си е най добрия .
29
0
 
13
 
! Отговори
Щирлиц преди 3 години
Ще вземем.....трета пенсия.На оня свят.
28
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най сигурният фонд е празна т,ква 2018
27
0
 
4
 
! Отговори
dharma преди 3 години
До АнонименТова пенсионно осигуряване влиза в сила от 2000та г. и е за родените след 1959г-първите пенсионира ли се ,ще са след 2-3 години-затова през няколко месеца измислят нови схеми за изплащането на парите от тези фондове и няма яснота по въпроса.Не зная вие за какво говорите.
26
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До dharmaПенсионирах се през 2012.Внасял съм вноски в Частен фонд в продължени на 15 г. и получявах пенсия от НОИ с около 12% по-ниска именно заради вноските,които уж съм правил "доброволно",но задължително в ЧПФ.През 2015 си прехвърлих вноските в НОИ и пенсията ми се увеличи точно с толкова,12-13%.,само че от датата на 2015,а не със задна дата от 2012,което говори достатъчно добре за Частните мошенически фондове!Всеки сам да си прави избора!
25
2
 
13
 
! Отговори
Fate преди 3 години
Хранилка и поилка за еничарите поддържащи режима . На поробителите не им дреме за пенсията ти
24
1
 
8
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 3 години
Аз ли се бъркам или Държавата ?По мой спомени частните задължителни пенсионни фондове бяха приети със Закон от 1 Януари 2000 година . Защо в Медиите винаги се пише че са от 2002 година ?
23
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Четох много внимателно. Не разбрах- КАКВА Е ГАРАНЦИЯТА?!
22
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ааааааааааааа? Ще ми съберат около 8000 лева с лихвите, за да ми дават по 36 на месец? Че аз трябва да живея 20 години, за да ми изплатят внесената сума!!! Значи, като се пенсионирам на 65, трябва да получавам до 85, за да има смисъл да съм внасял...При средна продължителност на живота от 67 години, излиза че те ме КРАДАТ НАЙ-НАГЛО с 18 ГОДИНИ!!!!
21
4
 
20
 
! Отговори
dharma преди 3 години
а защо никъде не пише с колко ще е по-ниска пенсията от НОИ,заради това доброзорно осигуряване.Сметката трябва да е тази-почти 1/3 от вноските ни за пенсия отиват във тези фондове,значи от НОИ -1/3 по-малка пенсия,еее тия 40 лв,които ще дават равносилни ли са на 1/3 от НОИ-ската пенсия
20
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Моля се само. Да не ни одържат Принудително пари за 2 Ра пенсия! От тук на татул! Пълна порнография е всичко това! Ще се пенсионирам аз около 70 сте и ще чакам пенсия.***! Сега да си вземам нормална заплата! А който иска.Да пълни гушата . На бездънната пенсионна каса! Ок?!-:)
19
4
 
32
 
! Отговори
ЖОРО преди 3 години
АКО МИНИСТЪРА ГО ОБЯСНИ ОЩЕ МАЛКО ПО СЛОЖНО МОЖЕ И ДА ОТКРАДНЕ, ОЩЕ МАЛКО ПАРИ. ТОЯ ЗА БАЛЪЦИ ЛИ НЕ ВЗЕМА.
18
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 13 Това по никой начин не променя факта че системата убива учените и кара хората да стават гангстери със всички възможни средства Ти може и пенсиониран гангстер да не си видял ама опитите гангстер да се пенсионира ще продължават, защото системата убива учените и те умират бедни, а гангстерите умират богати. А чиновниците се корупмират щедро а пенсиониратн чиновник със голяма пенсия от ршвети виждал ли си ?
17
5
 
10
 
! Отговори
Burzum преди 3 години
Абе фонд Топлина на Ковашки как ви се струва?Сигурна работа!
16
1
 
4
 
! Отговори
Burzum преди 3 години
ОХААААААА.....
15
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
дрън дрън г.рбераски смешни лъжи
14
1
 
45
 
! Отговори
до 10 и 13 преди 3 години
на колкото повече се осигуряваш, толкова повече пари ще ти гушнат! факт!