За разкопките на Хераклея Синтика - още 60 хил. от хазната

Проучва се централният площад на древния град
13
За разкопките на Хераклея Синтика - още 60 хил. от хазната
Кадър: Bulgaria ON AIR

Още 60 хил. лв. отпусна правителството за продължаване на археологическите проучвания на "Хераклея Синтика" в местността Рупите, Петрич.

Още по темата

Археологическата информация от мястото обогатява съществено знанията за историята на Балканите през античността, както и за прехода към Средновековието.

В дългосрочен план се цели да се проучи и покаже максимално най-голяма част от централния площад и околните му сгради както и театъра, който градът е притежавал, съобщиха от правителствената пресслужба.

През май правителството отпусна 100 хил. лв. за разкопките.

Това е единственият гръко-македонски град в България, изследван археологически. Той е разположен на границата между древните области Тракия и Македония.

Писмените извори и досегашните археологически данни разкриват етнически силно смесено население в югозападния ъгъл на днешна България с обща платформа - елинската култура.

Смята се, че Хераклея Синтика е била столица на Средна Струма. Разкопките започват през 2007 г. Откритите до този момент находки са превърнали античния град в привлекателна туристическа дестинация, която има към 50-60 хил. посетители миналата година.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
2
 
1
 
! Отговори
jek преди 5 години
Дано намерят още интересни неща. Всичко е точно с парите. Това е град от древна Македония. Ако не вярвате - елате и вижте надпосите
4
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това е средновековен строеж,вижда се и с просто око,какви елини-македонци ви гонят?Стига с тези измишльотини!И освен това те са били по на юг,а не до Петрич.
3
2
 
1
 
! Отговори
пипи дългото чорапче преди 5 години
Археолозите печелят от това което са намерили,иначе парите който ги дал той ги взЕл. Не са за археолозите
2
1
 
4
 
! Отговори
пипи дългото чорапче преди 5 години
Сега да вземат и Тонг и да строят,усвояват,строят и взимат пари.Не си мислете че всичките пари са за археолозите на тях им дават40%,дори и по малко.Останалите ги прибират я за разрешително за разкопки или консервация.Обикновено намират за какво
1
6
 
9
 
! Отговори
ШибиРиби преди 5 години
Баси хазната, дъно няма. На всеки километър археолози и разкопки и грандиозни открития от световни величини. Плащайте цъpвyлu