Български художник рисува 17-метрови картини на Христос и Богородица

Милена Ташкова и Диан Костов за изкуството като лично преживяване и работата като призвание
3 май 2024 14:55, Елка Василева
2

Художникът и иконописец Диан Костов преобразява най-голямата базилика в Брюксел. Той е добре познат със своите инсталации. Проектът се казва "Кръстопът - цената на избора" и показва 17-метрови изображения, представящи сцени от живота на Иисус Христос и Света Богородица.

"Това е моя стара мечта от 2003 г. Когато рисувам в църквите, правя иконографска схема. Помислих си колко би било интересно, ако тази иконографска схема я разгърна отвън на самата църква на характерни нейни части. Исках да направя мащабни платна, които да променят външната визия на църквата. По този начин тя ще стане не само произведение на архитектурата, но и произведение на изобразителното изкуство", каза художникът Диан Костов в предаването "България сутрин".

Психотерапевтът Милена Ташкова обясни, че нейната роля в проекта е да направи изкуството лично преживяване.

"Получава се хубава симбиоза - неговите изключителни оригинали и модерният начин, по който това изкуство може да бъде представено", посочи тя пред Bulgaria ON AIR.

Ташкова поясни, че изложбата стартира с първа тема "Накъде отиваме". Втората част на изложбата започва с трънен венец над главата на посетителите.

"Това е мястото, където човек може да се попита каква цена плаща за това, което постига, и да се замисли за 10-те Божи заповеди. Третата част е "Пътят" - обърнати сме към всяко нещо, което има душа и смисъл", добави тя.

Официалното откриване ще е на 14 юни, а изложбата - от 15 юни до 18 август. На въпрос какво е да си художник Костов отговори, че за него това е призвание, а не работа.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от Общество
Заради бума на кърлежи: Пазете се от местата, обрасли в бръшлян
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
0
 
! Отговори
Художник маринист преди 2 седмици
Мойте картини ги мерят на литри. Като нарисувам едни големи вълни и им слагам цена на литър. Хиляда литра хиляда еврака.
1
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ако картините бяха по 170 м, щеще да бъде най-голям художник!