Родните ни пътища по шестобалната система: Среден (3,15)

1/3 от българите ги оценяват със Слаб (2), 1% - с Отличен (6)
Обновена: 31 авг 2018 07:09 | 30 авг 2018 19:15, Камелия Цветанова
72
Родните ни пътища по шестобалната система: Среден (3,15)
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Среден (3.15) е средната оценка на българите за пътищата у нас, като цяло, по познатата от училище шестобална система.

Оценката е получена в началото на август, седмици преди трагедията с преобърналия се автобус, при която загинаха 17 души, а над 20 бяха тежко ранени, край Своге.

Още по темата

38% смятат, че пътищата у нас в последните няколко години стават по-лоши, 30% не намират промяна, 27% казват, че пътищата стават по-добри, а 5% не могат да преценят. Токазват данните от проучване на "Галъп интернешънъл", направено между 3 и 10 август сред 822 души, т.е. две седмици преди пътния ад край Своге.

Всичко това очертава по-скоро негативна картина, отчитат анализаторите.

Оказва се, че онези, които виждат негативна промяна по отношение на пътищата у нас в последните години, са повече. Ако към тях се добавят и онези, които не виждат промяна, се получава сериозен дял на хора, които не намират развитие в последните години.

Според социолозите това е доста тревожно.

"Дори и да отчетем традиционния негативизъм по инерция, който се проявява в такива изследвания, картината остава достатъчно обезпокоителна и тя вероятно ще стане още по-обезпокоителна след последния инцидент", допълват от "Галъп интернешънъл".

Привържениците на управляващите са по-благосклонни в положителните оценки, а сред симпатизантите на опозицията и сред дистанцираните от политическия процес мненията са осезаемо по-критични.

Но заедно с партийността, личат комплексни фактори, като разликите според типа населено място и свързаните с тях разлики във възрастта и материалния статус.

Различните места в страната имат и различаващо се качество на пътната мрежа.

Както може да се очаква, хората с по-неблагоприятна социална перспектива (с по-ниски доходи и образование, в по-малки населени места и на по-висока възраст) са и по-критични – не само по темата с пътищата, но и въобще към политиките на институциите.

Само в София еднакви дялове хора виждат позитивно и негативното развитие. На останалите места позитивните оценки са чувствително по-малко от негативните.

Същите тенденции се отчитат и когато респондентите бяха помолени да дадат цялостна оценка за пътищата у нас по познатата шестобална система.

Около 1/3 от анкетираните оценяват със слаб 2 състоянието на пътната инфраструктура у нас, а под 1% са онези, които поставят шестица.

Обобщената оценка е 3.15.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
12
 
! Отговори
dp преди 5 години
ДО 4-4-2НЕ ЗНАМ ЗА КОЯ ЕВРОПА ГОВОРИШ,НО СИ НЕПОДГОТВЕН.ЗНАЕЩ ЛИ КОЛКО Е ВИНЕТКАТА В ШВЕЙЦАРИЯ.ЗА ТВОЕ СВЕДЕНИЕ Е 39 ЕВРО ЗА ЕДНА ГОДИНА.ПЪТИЩАТА СА ДАЛЕЧ ПО ДОБРИ ОТ НАШИТЕ.ДА НЕ ГОВОРИМ ЗА ТУНЕЛИТЕ.Е ЗА ТЯХ СЕ ПЛАЩА ДОПЪЛНИТЕЛНО,НО НЕ Е МНОГО.
40
0
 
3
 
! Отговори
Бобчо преди 5 години
Цитат - "...хората с по-неблагоприятна социална перспектива (с по-ниски доходи и образование, в по-малки населени места и на по-висока възраст)..." И какво викате - матPяла дава слаба оценка май?!
39
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако ме питате мен чиста 2-ка!Примери колкото искате. Почти всички поръчки на АП се печелят от една и съща фирма или нейни дъщерни такива.Ако се сещате,че това е прословутата Трейс,да знаете че не бъркате! Точно до половин година след работата на тази хубава фирма,пътят се нуждае отново от ремонт и то основен! Без значение дали е магистрала,първокласен или третокласен! Обаче някой да не си помисли,че това е свързано с корупция? Не,в никакъв случай!Това в България никога не може да се случи!
38
1
 
12
 
! Отговори
Гост преди 5 години
До 4-4-2Горивото там е с около 5 стотинки по - скъпо. Нямам нищо против да плащам, но да знам за какво! Не искам да плащам за да лапат Трейс , Агромах и свързаните с тях.
37
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От ученическите години помня, че тройка се пишеше по милост, тогава когато си за двойка!
36
8
 
2
 
! Отговори
4-4-2 преди 5 години
До До 4-4-2А колко струва горивото, там където пътните такси са включени в цената му? 5 кинта за 1 литър. Отново стигаме до положението, че искате качество, за което, обаче не искате да плащате.
35
1
 
25
 
! Отговори
Гост преди 5 години
Всички виждаме как се правят пътищата - некачествено! На новия мост на бул."Брюксел" към терминал 2 на летище София му затвориха дясната лента за ремонт заради проблем на свързващата част. Това е строителство на осем - девет месеца. Добре че мостовете по основните магистрали са строени в онова време иначе да са паднали точно за пет години.
34
22
 
3
 
! Отговори
4-4-2 преди 5 години
До (-_-)Когато започнеш да плащаш по 200 евро годишна винетка за лек автомобил, тогава ще имаш право да изискваш качество като в Западна Европа.
33
6
 
2
 
! Отговори
Чиновник преди 5 години
Бих казал, че оценката е мн. добър 3,25 тъй като тези неща се правят по петобалната система.
32
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Някой трябва да вземе проби и от прословутите магистрали на Тиквата. Но нямат кураж за това явно.Защото се знае какво ще излезе. Например отсечката Ст-Загора -Нова Загора я знаем като магистралата от пепел Всички виждаха как пълнят вместо чакъл с пепелина от някой ТЕЦ. И на други места няма как да е различно. Тъй че няма никакво 3, а да идва бай Ставри надзирателя и да ги прибира
31
0
 
19
 
! Отговори
(-_-) преди 5 години
Трябва цял живот да си карал през полето да дадеш 3..тук пътищата са пълна скръб бе!? Магистралите - тотал щета. За какво въобще иде реч?
30
1
 
15
 
! Отговори
Аз преди 5 години
Мен ми се обадиха за анкетата, казах слаб 2. От Бургас съм , достатъчно образован. Не смятам, че има база за оценка дори в България, тъй като на места пътя направо го няма, тоест няма какво да се оценя
29
0
 
11
 
! Отговори
Бааа Бона от запаса преди 5 години
Да ги подравнят само малко да няма дълбоки дупки. Да не си счупи крак кончето. Иначе са си 6.
28
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе недейте така. Сега ще разстроите Краля Слънце и утре ще плаче по всички медии, а Свинетка ще трябва да го утешава с лоени форми и суджуци.
27
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пътищата между градовете и в самите градове са ....знаем всички.А селата....?Тук отдавна не са се вайкали аджеба, защо селата се обезлюдяват и изчезват?
26
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Но Свинетка има нова чанта!
25
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кръгъл 3,14 Пипон.
24
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бай *** не може да строи качествени пътища, може и да може но много краде, келепира над всичко както е казал *** Балкански на Алеко Константинов. А за последващо поддържане на инфраструктурата ***, все няма отделени пари.
23
0
 
7
 
! Отговори
Бамаа преди 5 години
Нищо не се прави без да има някаква далавера ,за някого.Изцоцахте ни. Няма вече за приватизиране,остана само от доходите на хората да се гребе , с чорбаджийска лъжица
22
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
0