Под повърхността: Тайните на Перперикон

Тази година бяха свързани "южния квартал" с акропола
3 сеп 2018 11:30,
3

Остават броени дни до закриването на разкопките на скалния град Перперикон. Една от амбициозните задачи тази година бе именно свързването на т. нар. "южен квартал" с акропола.

"Все още сезонът не е завършил, но аз се прибрах, защото трябва да водя българска делегация към Китай. Моите хора продължават разкопките, а по другата седмица ще закрием сезона. Разкопките са много успешни - в "южния квартал" открихме най-голямата базилика на Балканите. Бойко Борисов беше на посещение при нас и беше впечатлен", каза пред Bulgaria ON AIR археологът проф. Николай Овчаров.

По думите му предстои излизането на книга за разкопките и откритията на Пеперикон, която надхвърля 700 страници.

"Най-лесно ми беше да пускам откритията на парче, но така хората щяха да загубят интерес. Тази книга за Перперикон ще разкрие цялата история и красота на този обект", подчерта археологът.

Той обясни, че Перперикон за него е гордост, но в същото време и голяма отговорност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
27
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Я да ми се махате от главата с тези безполезни камъни!
2
8
 
18
 
! Отговори
Ник преди 5 години
Перперикаон,не е Перперикан,а ПЕРПЕРЕК! Овчаря масон,веднага даде гръцко звучене на откритието,безродника.Повечето са такива.Иначе до сега щеше да излезе истината,че такова животно,като "гръцка" цивилизация НЯМА,има ТРАКИЙСКА цивилизация,открадната от мръсното малко гръцко племенце.Те за това ни мразят,кой крадец обича свидетеля на деянията си.
1
4
 
20
 
! Отговори
we преди 5 години
Магическо място,с добре изградена инфраструктура на комплекса!