Удар по джоба ни: Цените верижно запълзяха нагоре

Поскъпват горивата, отоплението, хлябът, кредитите...
Обновена: 10 сеп 2018 09:56 | 10 сеп 2018 09:15, Елка Василева
231
Удар по джоба ни: Цените верижно запълзяха нагоре
Снимка: Dnes.bg

Цените на основните стоки и услуги тръгнаха нагоре и верижното им поскъпване ще удари по джоба българите идните месеци. Увеличението на практика ще засегне почти всичко - от природния газ, парното, водата и хляба до автозастраховките и бездимните цигари, пише "Сега".

Всъщност тази година инфлацията се завърна и всички го усещаме и когато пазаруваме храна, и когато зареждаме резервоара на колата.

Дори заемите започнаха да поскъпват. БНБ отчете, че лихвите по потребителските кредити са тръгнали нагоре, а банкерите от месеци предупреждават, че лихвите са стигнали дъното и занапред ще вървят нагоре. 

Задаващото се увеличение на природния газ от октомври ще доведе до лавинообразно поскъпване, като първо ще се отрази на парното и топлата вода. Държавното предприятие "Булгаргаз" поиска вдигане на цената с повече от 14%. Председателят на енергийния регулатор Иван Иванов заяви, че поскъпването е неизбежно, но е възможно процентът да е по-малък. Синьото гориво е "вързано" с котировките на петрола на международните пазари и на долара. По закон увеличението на газа с повече от 5% се отразява и в цената на парното и топлата вода.

Още по темата

Бензинът и дизелът са доста по-скъпи от миналата година, а новините за петрола са противоречиви и нищо чудно котировките да продължат още нагоре, което ще е лошо и за шофьорите с частни коли, и за превозвачите, а освен това ще бъде пореден повод за корекция на цени в различни производства и услуги. "Жегата" в  международните отношения продължава - като се започне от проблемите по оста САЩ - Китай и се стигне до очакването Иран да свие предлагането на нефт заради щатските санкции.

Шофьорските неволи не спират дотук, защото се очаква продължително вдигане на застраховката "Гражданска отговорност". Само преди седмици застрахователните компании за пореден път повишиха полиците средно с 50-60 лева. И те, и Комисията за финансов надзор са единодушни, че поскъпването ще продължава поетапно и значително, защото сега приходите от продажба на застраховката не можели да покрият изплащаните обезщетения, особено за катастрофи, причинени в чужбина.

Голямото есенно поскъпване ще засегне и пушачите. Депутатите вече решиха да вдигнат акциза за  бездимните цигари, чийто пазар в България главоломно се разширява.

Поскъпването на природния газ ще засегне цели индустрии като химическата. Ще засегне и производството на хляб.

Пекарните очакват двоен удар и защото житната реколта е по-лоша от очакваната, а значителна част от качествената българска пшеница вече отпътува в чужбина. Пшеницата от новата реколта ще е по-скъпа. Прибирането на реколтата започна при цена 300 лева за тон, сега е 350 лева, посочиха от агроминистерството. 

Ресорният министър Румен Порожанов косвено призна, че се опасява от ценови скок, като съобщи, че планира разговори с ръководствата на големите търговски вериги в търсене на варианти за по-плавно поскъпване.

Поскъпват и млечните продукти. Цените на сиренето и кашкавала вървят нагоре успоредно с кампаниите и мерките за разграничаване на истинските от имитациите, съдържащи палмово масло и други нетипични съставки. Качественото сирене е скъпо, обясняват и производители, и експерти, макар че в България скъпо и качествено не винаги вървят ръка за ръка.

Противоречиви са прогнозите за поскъпването на жилищата. Според някои брокери цените на апартаментите и наемите вече са стигнали пика си, но според други ще растат още. А ако депутатите одобрят предложенията на Министерството на финансите за промени в  Закона за местните данъци и такси, от догодина българите ще плащат двойно по-висок "сграден данък" за основното си жилище.

Обикновено през лятото инфлацията намалява и цените на  плодовете и зеленчуците вървят надолу. Но сега се случва обратното. През този юли потребителските цени са били с цели 3.5% по-високи в сравнение със същия месец на 2017 г., отчете националната статистика.

Дъждове и градушки удариха реколтата на много места в страната. В резултат има по-малко и по-скъпи български домати. Годината не беше добра и за прасковите, които също са по-скъпи от миналата година. Морковите и дините, тиквичките и патладжаните, салатите, дори копърът и магданозът са рекордно скъпи. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


231
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
118
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Еми не искате ГЕРБ, не искате БСП! Какво исктате бе? Швеееепс?
117
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много се спекулира, а най-лошото е че е няма никакъв контрол.
116
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 117 АнонименНе Газпром увеличава цената на газта. Цената я увеличава нашата Булгаргаз защото де би ли те в БГ са богати
115
7
 
3
 
! Отговори
Демократ преди 5 години
Виновно е правителството на Любен Беров който в периода 1992-1993 съсипа България!
114
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Предложениеа нема нужда, БСП-то веднъж ни вдигаха доходите през 96-97 година, всички станахме милионери.........
113
10
 
4
 
! Отговори
Предложение преди 5 години
Предлагам на следващите избори да изберем БСП и те да вдигнат доходите. Сега сме демокрация и можеме да си ги менкаме, като не ни харесва някой - сменяме го, това е управление на народа. Демокрацията е най-съвършената система.
112
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами кой ви кара да купувате от Газпром скъпо бе? Не купувайте, защо купувате от Газпром скъпо, кой ви бие по евроатлантическите глави. Изпратете уведомително писмо на Газпром, че прекъсвате договора и докато трае срока Пибитко да сключи довори за евтина шистова газ от САЩ, евтина бутилирана газ от Катар, евтина газ от Норвегия, евтина газ от Египет, Азербайджан, Казахстан, Таджикистан и къкъвто си искаш стан, защо купувате скъпо от Газпром при толкова много алтернативи?
111
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
не ниски са доходите просто , ВИДИМИТЕ РЕЗУЛТАТИ НА ГЕРБ
110
6
 
5
 
! Отговори
Му34 преди 5 години
Важното е, че лева е стабилен. Вижте в Турция лирата как фръкна и стана 10 за долар, нищо, че пак цените им по-ниски и заплатите по-високи от нашите
109
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 99Колко управляваха Орешарски, Виденов или който да е?ВСЕ ДРУГ ВИ Е ВИНОВЕН.
108
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
на другарето им дигнали синьото сирене и отлежалите вина, и ся много се ядосват, пък и спонсорите им подпукаха и сега нема от къде
107
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
хем бориската направи от БГ поток-> ТУРСКИ поток , хем евтина газ иска , ее няма как
106
11
 
2
 
! Отговори
Демократ преди 5 години
Не е виновна демокрацията, виновен е Путин! Демокрацията е най-съвършената система, при демокрацията имаме свобода да бегаме на Запад, а свободата Санчо е най-висшето благо дадено на човека. Демокрацията е най-висшето благо за човечеството.
105
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонименаз па незнам какво е това сирене дето купуваш от 13,99 и после реве че не му стигат парите, аз си ходя и си взимам сирене и кашкавал от една мандра 6 лева сиренето 10 лева кашкавала, екстра са си, ама то докато има будали, ще има и тарикати
104
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 1042006г. сиренето не струваше 8.90лв. Това е било някакво лукс качество или вносно. Цените на млечните продукти ги вдигнаха драстично при първото правителство на ГЕРБ.
103
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
па нали другарето подписаха газовия договор с Газпром за обвързана цена с петрола, па сега рИвете ..............
102
8
 
3
 
! Отговори
бай Тодар Правешки преди 5 години
Уважаеми другарки и друграри! Консумирайте банани! Стресът от повишаването на цените предизвиква констипация и импотентност. А бананите способствуват перисталтиката на стомашно-чревния тракт, а освен това са много вкусен плод което е все пак някаква утеха за импотентността.
101
0
 
9
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
А как стои въпросът с тазгодишната кактусова реколта? Ще се отрази ли на цената на текилата?
100
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 97Ти газ не ползваш, ама производителите на храни и стоки, доставчиците им, ползват газ. Тия храни и стоки ги купуваш и ти.
99
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Реалната инфлация за последните 1 години е 60-70%. Сравнявал съм едни и същи стоки на еднакви марки.Качественото сирене 2006-та беше 8.90 лева. Сега същото е 13:99 лева.Петролът пада- те вдигат цените щото имали от старите запаси на високите цени. После поскъпне с 10-% в световен мащаб и те вдигнат онези цени на оня "скъпият" дето от преди малко с 20 % че го били купили на ниските цени и били на загуба. Спекулацията е стар похват за трупане на печалби особено когато реално няма избор.