Брюксел до България: Евро искате, добре! А бедността?

"В добра кондиция сте, затова сега е време за реформи"
Обновена: 16 юли 2018 09:54 | 16 юли 2018 07:00, Златко Желев
292
Брюксел до България: Евро искате, добре! А бедността?
Снимка: Reuters

Съветът на ЕС оповести препоръки за България, след като получихме подкрепа за чакалнята на еврозоната и банковия съюз.

- Икономическите показатели на държавните компании са слаби в сравнение с тези на частните и поставят под риск публичните разходи. Реформирането им по европейски стандарти ще подобри стопанската среда.

- Нивото на необслужваните корпоративни заеми е високо, затова ускорете намаляването на задлъжнялостта в частния сектор и преструктурирането на дълговете.

Още по темата

- Нивата на неравенство и рискът от изпадане в бедност са големи. 2/5 от населението е изложено на риск от бедност, а доходите на най-богатите 20% от домакинствата са 8 пъти по-високи от тези на най-бедните 20%.

- Въпреки наблюдаваното подобряване на адекватността на социалното подпомагане и на минималните пенсии, системата за социална закрила не подкрепя най-уязвимите групи - ромите, децата, възрастните хора, хората с увреждания и хората, живеещи в селски райони.

- Ограниченият достъп до здравеопазване, който е предизвикан от ниските публични разходи, неравномерното разпределение на ограничените ресурси и от слабото покритие на здравното осигуряване, остават сериозни предизвикателства пред България, смятат от Съвета на ЕС и препоръчват ниското равнище на публичните разходи да се компенсира с високи частни разходи, главно под формата на преки плащания от страна на пациентите.

Брюксел вижда още резерви в подобряването на събираемостта на данъците и ефикасността на публичните разходи, включително чрез ускоряване на мерките за намаляване дела на сивата икономика.

"В добра кондиция сте, затова сега е време за реформи", заключават от Съвета на ЕС.
 


292
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
238
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До НЕМА МАС

ще ти докарат 20 годишна мас от някъде, нали за това изтребват българските животни
237
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Всъщност във всичките точки са казали "Махнете корупцията"!
236
1
 
12
 
! Отговори
USA преди 7 месеца
Много лъжете, бре. България е с най-високия процент доплащания за здраве в ЕС. Откога ни дърпат ушите да го намалим наполовина.
235
10
 
18
 
! Отговори
Ала_Бала преди 7 месеца
При най-добри обстоятелства България може да бъде приета в Евро-заната след около 10 годин. До тогава ЕС няма да има начело с Брюксел. Основното е какво ще бъде съотнощението Евро/Лев ...1/2 или 1/4. Преживявали сме и по-старашни съотнощения. По опасно е приемането на Истанбулската конвенция. Очертава се да я приемат преди лятната вакация на парламента, докато вниманието е насочено към избиването на оцете и козите в Странджа ( може и затова да са го организирали ). Бдете, ше ви онищожат децата!
234
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Само искам пламенно мис бикини да се чувства комфортно в новото си имение в Барселона!
Нищо друго!
233
1
 
9
 
! Отговори
НЕМА МАС преди 7 месеца
А СВИНСКА МАС ОТКЪДЕ ? .... НЕЩО ЖИВОТНИЪЕ СА КЪТ...... СЪС СВИНСКА МАС - КЪМ ЕВРОПА,ЕВРО, ЕВРОАТЛАНТИЧЕСКИ ЦЕННОСТИ, И НЕЗНАМ КАКВА СИ .... СОЛИДАРНОСТ.... АМА НЕМА 'МАС'......
232
2
 
28
 
! Отговори
Аз преди 7 месеца
ГЕРБ са отдел кражби и продажби на бившата БКП. Докато гласувате за тях, така ще бъде.
231
4
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Трябва бързо да се вдигне стандарта , така че дори на минимална заплата да можеш да живееш добре.Ако не могат да го сторят управляващите по добре да се оттеглят и да дадат шанс на хора които имат ясна идея и да следват това.Има пет неща от жизнено значение за хората според мен , всичко друго е само прах в очите.Моите идеи са :Насърчаване на българското семейство да се множи , като държавата да дава за второ дете по 10 000 лв и троява .мин заплата 1000th мин. Пенсия 600лв. Средна заплата 2000лв
230
3
 
46
 
! Отговори
няма време... преди 7 месеца
Ако до няколко месеца не се вдигнат поне 2 пъти всички доходи в България(включително и пенсиите), разбира се и с финансовата помощ на Европейският съюз, ще има тежки народни брожения и много българи ще напуснат страната с непредвидими последствия за България. Какъв е смисълът да нямаме практически външен дълг (и да се хвалим неуместно с това), а народът да се гърчи в недоимък, а гърците да имат повече от 500 милиарда евро външен дълг и 5 пъти по-големи доходи и пенсии от нас ?
229
1
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Представете си мили хора, нямам думи като чух моите работодатели се вайкаха,,Оли ами сега като въведът еврото какво ще правим не ми се мисли,, е, ,,горките те,, ами бедните слуги дето им работим какво да кажем, толкова са вглъбени в пари ,че не виждат нищо друго,е така са и алчните управници същата работа,не им пука нито за народа,нито за България.
228
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Аз немам пари за катък Веселина, а вие за евро пишете.
227
0
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Каква по голяма бедност бе жалки безсъвестни политици,то отдавна народа обедня,работим едва за коричка хляб,не само да си пишем а народа да се вдигнем, наистина да се обединим от всички краища на България и да ги смачкаме,те вече не виждат нищо,а само пачки,милиони за себе си, бедния народ не ги интересува.Както и работодателите само използват, не ги интересува нищо друго,всички са еднакви.
226
3
 
29
 
! Отговори
Име преди 7 месеца
истината за приемането на еврото е само една и тя е, че смяната на лев с евро ще облагодетелства само утайката на това общество, имаща се "елит", за "випаджии" и силиконови "богоизбрани". онез, които гласуват за тройка кебапчета и за една вкисната бира също ги устройва. всеки, който не плаща данъци го устройва смяната на парата с нейната по-скъпа посестрима.
225
1
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Кой каза, че искаме евро? Искат го банковата мафия!!!
224
1
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
сегашните политици са алчни, некомпетентни, самозабравили се... до кога ще ги търпим?...
223
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Skk

те за това ли дават зор да ни приемат в евро зоната?... за да прилапат и тези пари?... народе, вдигай се докато още има надежда
222
2
 
28
 
! Отговори
seira преди 7 месеца
ЕДНИ И СЪЩИ ЛЪЖИ:

КОМУНИСТИТЕ ТОВА ... КОМУНИСТИТЕ ОНОВА ...

КОИ СА ТЕЗИ КОМУНИСТИ?

БСП, ГЕБР, ДПС, ОП, ВОЛЯ ... КОИ?

МОЖЕ ЛИ НЯКОЙ ДА ПОСОЧИ:
ЗАЩО В СВЕТА ВСЕ ОЩЕ НЕ Е ИМАЛО "СОЦИАЛИЗЪМ" (ДА НЕ ГОВОРИМ ЗА "КОМУНИЗЪМ")?

ЗАЩО УМИШЛЕНО СЕ ЗАЛИВАТ С ЛЪЖИ ОБИКНОВЕНИТЕ ХОРА ЗА ТОВА "ЩО Е ТО СОЦИАЛИЗЪМ (КОМУНИЗЪМ)" ?

ЗАЩО НА РОБИТЕ ПОСТОЯННО ИМ СЕ ПРОМИВАТ МОЗЪЦИТЕ, ЧЕ НИЩО В СВЕТА НЕ МОЖЕ ДА СЕ ПРОМЕНИ?

КОМУ Е ИЗГОДНО ВСИЧКО ТОВА?

ИСТИНАТА Е ЕДНА:

ЦЯЛАТА ВЛАСТ В РЪЦЕТЕ НА НАРОДА!

НАРОДЕ!!!
221
1
 
20
 
! Отговори
Смешник преди 7 месеца
Наще не мислят че докао влезним в евро зоната ще сме 5млн от който знаете колко ще са пенсионери и колко ще са неграмотните мангамури. Но както последните 50г. Само улигофрени ни управляват
220
14
 
23
 
! Отговори
Гост преди 7 месеца
Комунистите ни окрадоха жестоко. Сега плюят - джиндъри, тикви, чудеса. Няма един конкретен икономически аргумент. Няма разбиране за основни икономически понятия. Само слухове и доноси. Не ставате.
219
8
 
63
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Бойко не се интересува от бедните хора. За него е важно да има за семейството му и неговите хора.