КНСБ за необлагаем минимум: Плоският данък ощетява бедните!

Според синдиката налогът не стимулира инвестициите
Обновена: 14 сеп 2018 21:20 | 14 сеп 2018 16:37, Екип на Investor.bg
260
КНСБ за необлагаем минимум: Плоският данък ощетява бедните!
Снимка: архив, БулФото

Плоският данък ощетява бедните хора. Около това заключение се обединиха КНСБ и фондация "Фридрих Еберт" които отчетоха 10 години от въвеждането на единния налог върху доходите.

Според проучване на фондацията, представено днес на пресконференция, заради промяната в облагането и влизането в сила на "десятък", както понякога наричат данъка, ножицата между бедни и богати и се е разтворила още повече, а неравенствата между класите в страната се задълбочават все повече.

Експертите цитираха данни на Българска народна банка (БНБ), според които депозитите в последните години рязко намаляват, а масово спестяванията на хората в банките са под 1000 лв.

90% от депозитите обаче се държат от 3% от населението, което говори, че изключително малка част от българите спестяват, коментираха още авторите на проучването.

Според КНСБ плоският данък не стимулира развитието на нови инвестиции, каквато по принцип е целта му.

Затова синдикатите настояват отново да се върне необлагаемият минимум, а максималният осигурителен доход да бъде повишен от 2 600 лв., колкото е в момента, на 3 000 лв.

"Шест от 40 европейски страни, включително и България, практикуват пропорционална система на облагане. 11 икономики в Европа имат необлагаем минимум, който е равен на минималната им работна заплата, а в същото време други 14 страни от Европейския съюз предлагат някакви форми на необлагаема основа под различна форма.
Единствените държави в Европейския съюз, които не предлагат под никаква форма необлагаема основа, са България, Унгария и Хърватия", коментира лидерът на КНСБ Пламен Димитров.

Продължението четете на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


260
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
147
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До +++Ахаааа ... Ами като ми даваха по 300 лева преди 6 години ? Знаеш ли, че тези 20 кинта който взимм отгоре, щяха да ми наравят живота по лек. Ще си кажеш - Айде бе, 20 лева, ще ти олекни... Ама не знаеш, как ти олеква, когато не си ял от 4 дена.
146
1
 
10
 
! Отговори
к преди 5 години
най-гадния и несправедлив данък е ДДС само бедните плащат ДДС, богатите го прехвърлят на бедните по време на "лошия" комунизъм нямаше ДДС !!!
145
2
 
3
 
! Отговори
к преди 5 години
До Анонимен"При соца ДОД бе по прогресираща скала"ГЛУПОСТИ !!!имаше 10% ДОД и 2.5% за осигуровки (имаше и ергенски данък но тогава почти никой не плащаше ергенски данък защото всики имаха деца)10% плосък данък пречи на евреиските монополи да влезнат в България !на евреите им трябва сложно и овъртяно данъчно законодателство с вратички направени за тях - за да не плащат данъци !!!евреите не могат да се примирят че плашате 10% данък - искат да плашате 35% данък като в западна европа !!!
144
1
 
7
 
! Отговори
Бизнесмен преди 5 години
До електроинженерТи и с 1000 лева може да живееш, защо кото взимаш 2000 не дадеш 1000 да се преразпределят на хората с по ниски заплати за да не се оплакват постоянно, че са им ниски заплатите.
143
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 140Така е. Във Великобритатия необлагаемия годишен минимум е около 8 000 лири, в Германия е около 8 000 ? годишно необлагаеми от данъци на член от семейството, във Франция под 6 000 ? годишен доход не се плаща данък!!!
142
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименПри соца ДОД беше равен за всички, около 10%, плосък, имаше и допълнителен ергенски данък, да стимулират хората да се задомяват, но ергените бяха по малко от 1%, всеки имаше семейство и деца.
141
3
 
15
 
! Отговори
G преди 5 години
Давам ви пример с нашия вход от 30 апартамента. Половината не си плащаха таксите, а разходите си бяха същите или започнаха да растат. Това стимулира част от плащащата половина да спрат да плащат и те, защото не получаваха това, за което са платили. Пробваха се да вдигнат таксата, за да наваксат недостига на пари, но постигнаха само това, че всички спряхме да плащаме. Не ме интересува чистене, ток, асансьор. Аз няма да плащам и чуждите сметки. Товарете още коректните хора и ще видите накрая...
140
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До кБанките навсякъде плащат плосък данък, и фирмите, и бизнеса - така е по цял свят. Прогресивният данък е само за работниците, и той не е прогресивен, прогресивен е до средната, от там нататък става плосък около 50%, но тези нагоре с по високи заплати са много малко, така е и в Германия, Норвегия, Дания, Холандия, Швейцария, в САЩ май не е така, но и в САЩ фирмите и банките плащат само плосък данък.
139
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Разберете,тези които ни управляват в момента са толкова алчни и нагли,че пак са измислили някой грабеж,не им вярвам
138
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До БеденПри соца ДОД бе по прогресираща скала ,както и във всички най- развити капиталистически т.н. СОЦИАЛНИ ДЪРЖАВИ
137
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 132Ще трупа пачки в кутии за обувки и после ще си гризка от тях.
136
1
 
6
 
! Отговори
к преди 5 години
промити мозъци,данъците ви отиват за плащане на лихвите по държавния дълг - колкото по-долеми данъци плащате, толкова повече дълг може да се вземе, а това означава повече печалба за еврейските банки !!!мислете и смятаите *** мозъци !наистина ли си мислите че държавния бюджет се формира от данъците ви !?нищо подобно - държавния бюджет се формира от продадения дълг !!!САЩ събират около 2,5 трилярда на година от данъци а бюджета ин е 20 трилярда на година мислете промити мозъци !!!
135
4
 
6
 
! Отговори
Бизнесмен преди 5 години
До АнонименПлоският данък ощетява богатите.--------Не ощетява, но работниците много мрънкат за по високи заплати, за това е по добре да се въведе прогресивен данък както иска БСП - единствената партия която мисли за бизнеса - държават взима от работниците с по високи запалти и дава на тези с по ниски и така всички са доволни - и работодателите, че работниците не мрънкат, и държавата, че има повече постъпления и работниците с ниски заплати нямат основание да мрънкат.
134
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 131Много добро обяснение! Ама те уж умни и с дипломи, но не могат да си изчислят, това че и за тях ще е добре. Само най-богатите ще поемат по-голяма тежест. Тези с мижавите 2 000 лева заплата ще бъдат облагодетелствани, ако се сложи необлагаем минимум.
133
3
 
4
 
! Отговори
електроинженер преди 5 години
До БеденТочно така!Аз съм електроинженер и взимам 2000лв заплата и трябва да ми се вземе половината в данъци и да ми останат 1000лв заплата....а Сулю къде е овчар из някое Тополовградско село с 8 клас на минимална да му се даде от моите удържани 1000 лв и неговите да станат 1000лв за да е всочко точно!
132
1
 
5
 
! Отговори
11 преди 5 години
Когато имат поне 90% събираемост от глобите ще мръдне много икономиката. В момента едва 5 - 10 % от глобите се събират. Всичко се обжалва.
131
3
 
7
 
! Отговори
Гробокопач преди 5 години
До МенМомче, бедняка ще работи, а богаташа, кво шъ прай в тва време? Ще трупа пачките? Умрея, баламите, шъ знайш! Радвайте се, свъсем още малко на парите си. След това идва ОГЪН!
130
3
 
5
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
Колеги, забелязвам, че някои от вас не са запознати с формулата на ДДФЛ, а тя е:(доход бруто) - (осигуровки) = (облагаем доход). Пример: 2000 - 400 = 1600 /данък 160/.Ако има необлагаем минимум 500:Пример: 2000 - 400 = 16001600 - 500 = 1100 /данък 110/.Сметките са върху ДДФЛ 10% и имат за цел онагледяване, а не претендират за математическа точност.
129
6
 
10
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 5 години
справедливата система за бедните защото взима от богатите и дава не бедните.Това го има само в мухлясълият ви комунизъм! Няма такова преразпределение богат - беден! Всеки взема това което е заработил! Вашата гнила система цели да разруши бизнеса в България и после ще питате де с...т гладните!
128
0
 
6
 
! Отговори
л преди 5 години
До Анонимен"Необлагаем минимум означава, че сумите за осигуровките ще спаднат значително"кой ти я каза тази глупост !!!???евреите ще направят 2000 лева на година необлагаеми и ще ти треснат 35% данък на сумата над 2000 лева !!!!!!!