КНСБ за необлагаем минимум: Плоският данък ощетява бедните!

Според синдиката налогът не стимулира инвестициите
Обновена: 14 сеп 2018 21:20 | 14 сеп 2018 16:37, Екип на Investor.bg
260
КНСБ за необлагаем минимум: Плоският данък ощетява бедните!
Снимка: архив, БулФото

Плоският данък ощетява бедните хора. Около това заключение се обединиха КНСБ и фондация "Фридрих Еберт" които отчетоха 10 години от въвеждането на единния налог върху доходите.

Според проучване на фондацията, представено днес на пресконференция, заради промяната в облагането и влизането в сила на "десятък", както понякога наричат данъка, ножицата между бедни и богати и се е разтворила още повече, а неравенствата между класите в страната се задълбочават все повече.

Експертите цитираха данни на Българска народна банка (БНБ), според които депозитите в последните години рязко намаляват, а масово спестяванията на хората в банките са под 1000 лв.

90% от депозитите обаче се държат от 3% от населението, което говори, че изключително малка част от българите спестяват, коментираха още авторите на проучването.

Според КНСБ плоският данък не стимулира развитието на нови инвестиции, каквато по принцип е целта му.

Затова синдикатите настояват отново да се върне необлагаемият минимум, а максималният осигурителен доход да бъде повишен от 2 600 лв., колкото е в момента, на 3 000 лв.

"Шест от 40 европейски страни, включително и България, практикуват пропорционална система на облагане. 11 икономики в Европа имат необлагаем минимум, който е равен на минималната им работна заплата, а в същото време други 14 страни от Европейския съюз предлагат някакви форми на необлагаема основа под различна форма.
Единствените държави в Европейския съюз, които не предлагат под никаква форма необлагаема основа, са България, Унгария и Хърватия", коментира лидерът на КНСБ Пламен Димитров.

Продължението четете на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


260
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
127
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Плоският данък ощетява богатите.
126
9
 
8
 
! Отговори
11 преди 5 години
Тези които взимат до 1000лв бруто без данък! От 1000 до 2000лв -15%. И какво е това до 2600лв ??? Трябва данъци за всички които взимат до 30 000лв заплата - 26% ! Да се научат да плащат! Иначе сега богатия става по-богат. Бедния по-беден!
125
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Необлагаем минимум означава, че сумите за осигуровките ще спаднат значително, а събрания ДОД ще спадне примерно 100 или 1000 пъти. Ясно е защо. Това означава, че ще трябва да се вдигнат всички данъци или част от тях, за да се компенсира това намаление. Примерно ДДС от 20% може да стане 30%.
124
3
 
13
 
! Отговори
к преди 5 години
До Беден"капитализма е най-справедливата система за бедните защото взима от богатите и дава не бедните"ти луд ли си !?евреиските монополи като Айпул и евреиските банки НЕ ПЛАШАТ ДАНЪЦИ !!!в САЩ обикновенните хора плашат 35-41% данък доход, а необлагаемия минимум е 3500$ на година !!!това ли е справедливо за теб !?10% данък е нещо от което не бива да се отказваме !!!по време на "лошия" комунизам нямаше ДДС !!!"демокрацията" ни донесе само бедност и убииствени данъци !!!
123
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Този данък беше въведен от Станишев, едно разумно нещо да направи и той... Данъкът е справедлив, на други места е пробита кацата, за да не стигат парите за бедните!
122
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
При 60% от официалните доходи декларирани около минималната заплата, няма как да има необлагаем минимум, освен ако той не е смешно малък - примерно 10 лева. 80% от официално обявените доходи са под 1000 лева. Смята се, че над 40% от доходите са в сивата икономика. Ако се въведе необлагаем минимум, колкото примерно минималната заплата, 90% от хората ще започнат да получават минималната заплата, а останалото под масата.
121
4
 
5
 
! Отговори
Мен преди 5 години
До БеденНай накрая нещо смислено, браво! Аз обаче предлагам до всеки богадаш да сложат един бедняк, и бедняка да реши колко да остави на богатия изедник!
120
1
 
1
 
! Отговори
Мен преди 5 години
До АнонименКой му я краде?
119
2
 
7
 
! Отговори
к преди 5 години
До Анонимен"Къде са милиардите изтеглени заеми?"в джобовете на евреите- глобалисти и малка част в джобовете на политическата върхушка - за да ги държат послушни от 100 милярд Български дълг и 5 милярда не влезнаха в Българиясамо преди 2 години хомосексуалиста Юнкер ни изрекетира 300 милона евро за така наречения план "Юнкер" - от този план България и 5 милона евро не видя, но за сметка на това ни записаха още 300 милона евро дълг ето така евреите ни записаха 100 милярда външен дълг
118
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Аман от драскачи !В Бг няма "добро конкурентноспособно образование" много отдавна. В Бг дипломите се раздават на килограм. Дипломата не ти гарантира добра работа. За добра работа са нужни връзки.Всички на добри служби сте там благодарение на връзките си. 100% връзки! С нищо вие сами по себе си не сте по- големи от Мишо.И ако ИТ-то пак е влязло в темата да се прави на велико- айде, ако обича, да си гледа работата. Темата не е за ИТ сектора.
117
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До106. Стига с тия евреи бе. Ти само евреи ли срещаш..Аз срещам само работещи бедни по на две три места.
116
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Къде са ви милиардите от излишеци и замете, които изтеглихте, бе герберастки крадци.Или вече и тях откраднахте.
115
4
 
3
 
! Отговори
+++ преди 5 години
Как е по-добре?-Вариант сегашен: Да получавате 570 лева (МРЗ - добавка за клас), от които след задължителните осигуровки и данък общ доход да взимаш 443 лева.-Вариант 2: Да получавате 1120 лева (МРЗ от 1000 лева и добавка за клас за 20 години), от които след задължителните осигуровки и ДОД от 40% (не 10%), да получите 580 лева.-Вариант с висока МРЗ и необлагаем минимум няма.
114
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
БАНДИТСКА ДЪРЖАВА, УПРАВЛЯВАНА ОТ БАНДИТИ.И НАСЕЛЕНА С ОВЦЕ.
113
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До МенБедняка бачка но му крадат заплатата.
112
2
 
7
 
! Отговори
Богат преди 5 години
Плоският данък е антисоциален и антидемократичен. При плоският данък бедните плащат повече от богатите.==Аз заплата нямам, все ми е едно дали е плосък или прогресивен, за борсови операци, за дивиденти, за аторски права данъците винаги са плоски по цял свят и винаги ще бъдат ниски и плоски. Вие бачкаторите си преразределяйте заплатите както искате, държавата да скубе тези с 2 хил и да дава на тези с 600 л. ако ви е справедливао така и на мен ми е справедливо, аз пак ще си плащам колкото и сега
111
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ама нещо хазната ли е празна, какво става?
110
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не е нормално да се отнема залъкът от бедните работещи, които получават такива мизерни заплати, че не могат да покрият жизнения минимум. И все пак не може всички да са успели бизнесмени и предприемачи, някой трябва и да работи, да изхранва семейство, не може да му вземеш последния залък, трябва са има необлагаем минимум. Във Великобритатия е около 8 000 £ годишен необлагаем минимум, в Германия е около 8 000 ? годишно на член от семейството, във Франзия под 6 000 ? годишен доход не се плаща данък
109
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не достигат пари за пенсии, армия, МВР, болници, училища, университети и няма откъде пари освен ако не вкарат нови данъци за богатите или нов външен дълг.
108
10
 
6
 
! Отговори
Мен преди 5 години
До КругерСпоко, ако отменят плоския данък ще плашаш и 2 бона. Кухата кратуна не може да стопли че 10% на 200лв са различна сума от 10% 5000лв, и никой с нищо не е ощетен, ако бедняка иска пари да си седне на *** и да работи. Само че е много по-лесно да мрънкаш и държавата да накаже работещия с по-голям данък и после парите на готово да идат при хрантутника...