За следващото преброяване: 45 млн. лв., ще има и GPS координати

Преброяването тръгва от 22 януари 2021 г., ще продължи до 15 февруари
15 сеп 2018 07:30,
56
За следващото преброяване: 45 млн. лв., ще има и GPS координати
Снимка: Булфото, архив

От 22 януари 2021 г. почва следващото преброяване на населението и жилищния фонд в България ще започне и ще продължи до 15 февруари. То ще струва около 45 млн. лв. Това гласи проект на специален закон за преброяването, пуснат за обществено обсъждане, както и мотивите и финансовата обосновка към него.

За сравнение предишното преброяване през 2011 г. струваше на държавата 27 млн. лв.

Увеличението идва най-вече заради възнагражденията на преброителите, както и от факта, че информацията за всяко жилище вече ще е с точни GPS координати, а ще има и допълнителна информация за енергийната ефективност на домовете, услугите в квартала и др.

В мотивите е посочено, че загубите и пропуснатите ползи за бюджета, ако не се проведе преброяването, са по около 7 млн. лв. на година. пише "24часа".

Преброяването може да излезе и по-евтино, ако повече хора решат да се преброят по електронен път, т.е. отговорят на всички въпроси в специални онлайн анкети. През 2011 г. така избраха да направят около 43% от българите. Останалите ще бъдат посетени от преброител. В проектозакона пише, че той трябва да посети жилището само от 8 до 20 часа в периода между 22 януари и 15 февруари.

25-дневката, в която преброителите трябва да обикалят по домовете на хората, е избрана да е през януари, защото същата година трябва да има редовни парламентарни и редовни президентски избори. Те се падат съответно през май и есента на същата година и по това време общинската администрация, която трябва да подпомогне преброяването, ще бъде ангажирана с изборите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
1
 
11
 
! Отговори
Пипи преди 5 години
И-и, министър на преброяването - Лилиту Павлова.
30
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мисля, че след поредното горене на документи няма да са останали и пет милиона балъци в това подобие на държава.
29
1
 
16
 
! Отговори
Ванката преди 5 години
Цялата информация я има в безбройните държавни администрации и агенции, ама нали идват избори, пари трябват за да "гласуват" правилно милионите мъртви души...
28
1
 
19
 
! Отговори
Сойер преди 5 години
Що за глупост?!По общините има хиляди чиновници-тропосера,които могат да извършат това преброяване за нула време през работното си време и тези 45 млн.лева да се дадат за здравеопазване например.
27
0
 
15
 
! Отговори
ударник преди 5 години
Отново ще броят овцете в България.
26
1
 
10
 
! Отговори
1234 преди 5 години
До ХА-ХА-ХА !Много точно!И честно казано Бат Боче се справи мнго добре с редуциранетоТова да водиш редуциранена населението си не е шега работа ,трябва яка психика аз например не бих издържал да ръководя такова редуциране
25
0
 
24
 
! Отговори
Жо преди 5 години
ПРЕЗ 1992 г. бях преброител. Дадоха ми един жилищен блок с 5 входа. В блока живееха 10 циг..ски семейства. Тогава така се наричаха, а ром беше спиртна напитка. Според инструкцията, хората сами се определяха- българин, арменец, евреин... От 10-те циг. семейства, 9 се определиха като българи, а само едно се записа като циг..ни.В графа- вероизповедание, не можеше да се пише "атеист". Така 85 % от хората бяха записани като православни, като повечето от тях дори не знаеха да кажат, че са православни
24
2
 
30
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 5 години
Както би казал Василев: "Селяни, това преброяване не се прави за вас."Реалните данни заминават за Израел, Брюксел, Вашингтон ...Да се видят резултатите от свършената работа от Бойко. Сиреч да се види с колко ни е "редуцирал".Вие защо си мислите, че толкова го прегръщат Меркел, Нетаняху, Юнкер ..?Раздутите данни от преброяването ще се дадат на скъпоплатените медии, за да ги раздухат и да ни убедят, че не намаляваме и всичко е ок.
23
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Герберастките престъпници пак ще усвоят едни пари.Ще има нови острови, чанти, палати в Бистрица и вили е Барселона.
22
2
 
27
 
! Отговори
О С Т А В К А !!! преди 5 години
Населението намалява, парите за преброяването се удвояват... Защо ли? За да се купят преброителите и да се стъкмят цифрите ?
21
2
 
16
 
! Отговори
Толкова много преди 5 години
пари за нещо толкова безмислено ..........
20
1
 
21
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 5 години
ГЕРБ пак ще дават пари на преброителите за преброен глас. Така те ще са стимулирани да изкарат бройката по-голяма за повече пари. Ще броят и умрелите, и емигрантите, които никога няма да се върнат. Така властта отново ще скрие истината за демографската катастрофа. Иначе ще лъсне, че са ни стопили до 5 000 000, от които 2 000 000 рови и само около 2 250 000 българи. Този филм вече сме го гледали при предишното преброяване.
19
2
 
15
 
! Отговори
Здравейте преди 5 години
Искането е да конфискуват празните жилища ГЕРБ ще прибира парите а частни компании по 12лв на месец задължително здавно осигуряване по 7 милиона души кражбата на века а НЗОК без лев
18
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
При миналото преброяване бяхме 7,36 милиона.Сега ще сме намалели поне с 900 хиляди и ще сме не повече от 6,5 милиона.Добре,че и роми емигрират иначе ще стане страшно.
17
2
 
10
 
! Отговори
НЕбългарин преди 5 години
Ей тия българи окрадоха държавата!
16
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
преброяване на резултата от геноцида
15
3
 
6
 
! Отговори
УМЕН ГУЩЕР преди 5 години
Дано да включат в преброяването и джендъра програмист който живее под моста Харбър Бридж.От нашата страна емигрират само убитаци като джендъра от мелбърн и жрu(Ц)u
14
2
 
11
 
! Отговори
Хуулиганс преди 5 години
До АнонименИ кой от тия изброените ще вкараш бре.Макетата идваха в България както и руснаци арменци и тн заради българското гражданство сега като ги вкарат в ЕС дори и макетата няма да дойдат в тая ко.на!Руснаци албанци и тн и те идват за да вземат паспорта и са на рейса за запада.Тука никой не ще да седи в тоя кло.ет!
13
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това трудно да го повярва обикновения човек но стандарта на живот в БГ е по висок от около на 70% от планетата ..Че трябват хора ,трябват Че намаляваме намаляваме Въпроса е да решаваме кви да вкарваме И според мен да не следваме примера на тия в Лондон и Париж къде си превърнаха градовете в ислямски анклави Черни и кафяви човеци ни трябват колкото тия Брюксел да не зеят ..80-90 % от тия които ги вкарваме трябва да са бели християни ..Макета ,арменци ,руснаци ,украинци ..прочие
12
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кво ми дреме за гпс-а, аз знам къде живея. Всичко е много хубаво, само дето държавните чиновничета продават личната ни информация на всякакви (вероятно свързани) фирми и фирмички и се почва едно зарибяване -за застраховки, за ремонти и т.н.