За следващото преброяване: 45 млн. лв., ще има и GPS координати

Преброяването тръгва от 22 януари 2021 г., ще продължи до 15 февруари
15 сеп 2018 07:30,
56
За следващото преброяване: 45 млн. лв., ще има и GPS координати
Снимка: Булфото, архив

От 22 януари 2021 г. почва следващото преброяване на населението и жилищния фонд в България ще започне и ще продължи до 15 февруари. То ще струва около 45 млн. лв. Това гласи проект на специален закон за преброяването, пуснат за обществено обсъждане, както и мотивите и финансовата обосновка към него.

За сравнение предишното преброяване през 2011 г. струваше на държавата 27 млн. лв.

Увеличението идва най-вече заради възнагражденията на преброителите, както и от факта, че информацията за всяко жилище вече ще е с точни GPS координати, а ще има и допълнителна информация за енергийната ефективност на домовете, услугите в квартала и др.

В мотивите е посочено, че загубите и пропуснатите ползи за бюджета, ако не се проведе преброяването, са по около 7 млн. лв. на година. пише "24часа".

Преброяването може да излезе и по-евтино, ако повече хора решат да се преброят по електронен път, т.е. отговорят на всички въпроси в специални онлайн анкети. През 2011 г. така избраха да направят около 43% от българите. Останалите ще бъдат посетени от преброител. В проектозакона пише, че той трябва да посети жилището само от 8 до 20 часа в периода между 22 януари и 15 февруари.

25-дневката, в която преброителите трябва да обикалят по домовете на хората, е избрана да е през януари, защото същата година трябва да има редовни парламентарни и редовни президентски избори. Те се падат съответно през май и есента на същата година и по това време общинската администрация, която трябва да подпомогне преброяването, ще бъде ангажирана с изборите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
2
 
31
 
! Отговори
Хуулиганс преди 5 години
Щом като от тая държава дори ромите бегат смятайте колко сме 7 милиона ама друг път.Броят тия в чужбина както и мъртвите вече за да го докарат до 7 милиона.Държавата е пред тотален колапс!
10
2
 
21
 
! Отговори
До 6 преди 5 години
Аз като си въведа адреса на блока, GPS-а пак ме води на точният адрес. Не виздам тези координати какво оскъпяват при положение, че могат са се вземат наготово от googlemaps примерно. Или преброителя като е на адреса въвежда координаъиъе на които се намира. Наистина не разбирам кое струва толкова пари за да се въведът някалви координати.
9
3
 
7
 
! Отговори
хора!!! преди 5 години
До ГалинПоследната дума е излишна.
8
2
 
32
 
! Отговори
Галин преди 5 години
Ама пребройте първо колко сме българите и го обявете, а след това обявете и колко са последователите с родина Индия....не ни слагайте под общ знаменател с тях...защото те НЕ са българи, а безполезна маса хора :)
7
2
 
6
 
! Отговори
до 6 преди 5 години
И к'во като е така в Европа ?
6
1
 
27
 
! Отговори
Само питам преди 5 години
И защо да се броим,за да разберем колко сме ли!?
5
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Заслужава си преброяването само заради GPS системата. /Обеснение за незнаещи/ Така е в Европа. Всеки дом си има номер като на автомобила. Като зададеш номера в GPS-а и колата те води до точният адрес.
4
2
 
23
 
! Отговори
Джо преди 5 години
Абе герберите тия милиони за нищо ги нямат. Нищо чудно до 2021 да има оскъпяване и сумата да набъбне...до 100 млн.
3
2
 
27
 
! Отговори
ал куропаткин преди 5 години
a за преброяване на дивите зайци кога ? ще отпуснат ли поне едни 10 милиона
2
4
 
36
 
! Отговори
The Big Щепсел преди 5 години
Повече пари има в кутиите за обувки на "светлия" бизнес. По-добре съберете данъците от Домус и компания... Сумата, която ще влезе в хазната е цинична за всеки нормален българин! ... О, забравих... те се изтриха от регистъра...
1
13
 
38
 
! Отговори
anonimka преди 5 години
45 млн. лева за тая глупост. 45 млн. А за майките на деца с увреждания пари нямаше? Няма и за пенсионерите? Няма и за здравеопазване и ще искат от нас нхем да се осигуряваме един път, после още един, а накрая и да си доплащаме.