Бойко Борисов поиска подкрепа от евреите в САЩ за визовия режим

Премиерът: Само ние не изпратихме евреите си на сигурна смърт!
131
Бойко Борисов поиска подкрепа от евреите в САЩ за визовия режим
Снимки: Правителствена пресслужба

Премиерът Бойко Борисов заяви на среща с представители на американски еврейски организаци, че страната ни би оценила високо подкрепата им пред Конгреса и американската администрация за постигането на пълна визова реципрочност със САЩ.

Министър-председателят разговаря с тях в Ню Йорк, където е на посещение по повод 73-ата сесия на Общото събрание на ООН и ръководи българската делегация.

Премиерът подчерта, че българският и еврейският народ са изключително свързани и с годините са изградили приятелство, което е добра предпоставка за сътрудничеството на международно ниво.

"Признателни сме на еврейската общност, която даде своя принос и оказа подкрепа на България в годините на прехода към демокрация, в процеса на присъединяването на страната ни към НАТО и ЕС, както и за задълбочаване на двустранния диалог със САЩ", каза Борисов, цитиран от правителствената пресслужба.

Той припомни, че тази година се навършват 75 години от спасяването на българските евреи по време на Втората световна война.

"През 1943 г. единствено България не изпраща на сигурна смърт в нацистките концентрационни лагери близо 50 000 свои граждани от еврейски произход", каза Борисов и допълни, че тази история трябва да се изследва и разказва.

Българският премиер припомни, че в началото на месеца в Тел Авив заедно с премиера на Израел Бенямин Нетаняху откриха паметник - символ на българския принос в спасяването на българските евреи от Холокоста и подчерта, че това е пореден акт, който затвърждава приятелството и взаимната подкрепа между двете страни.

"Днес второ и трето поколение български евреи са онзи мост на приятелство и подкрепа, които правят отношения ни уникални и сърдечни", каза министър-председателят.

Премиерът запозна председателите на еврейските организации със стъпките, които страната ни е предприела за членство в Международния алианс за възпоменание на Холокоста и посочи, че това е важна междуправителствена организация за България.

Целта на организацията е да осигури политическа и обществена подкрепа за изучаването, изследването и съхраняване на паметта на Холокоста на национално и международно равнище.

Министър-председателят подчерта, че през октомври 2017 г. българското правителство взе решение да приеме и прилага работното определение за антисемитизъм на Международния алианс за възпоменание на Холокоста, а заместник-министърът на външните работи Георг Георгиев бе определен за национален координатор за борба с антисемитизма. 

"България стана петата държава-членка на ЕС, приела определението за антисемитизъм, което ще подпомага работата на съдебната власт и правоприлагащите органи при идентифицирането и наказателното преследване на деяния с антисемитски характер", допълни още Борисов.


131
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
95
0
 
3
 
! Отговори
пенко преди 5 месеца
ПРОСТО ,ВЕЧЕ МИ ДОДЕЯ БЪЛГАРСКАТА ВЛАСТ ДА ЛИЖЕ СВЕТОВНИЯ ЕВРЕЙСКИ З А .Д НИК !!! БЛУМБЪРГ МОЖЕ ДА Е МАЙКЪЛ ,НО СИ Е ЕВРЕИН ! ДА ЕВРЕИТЕ СА ГЕНИИ ,НО ТОВА НЕ ДАВА ПРАВО ДА ЗАРОБВАТ ДРУГИТЕ ЧРЕЗ ДОЛАРА -"ЕКВИВАЛЕНТ" НА ОЦЕНЯВАНЕ НО ОТ НЕВОЮВАЛА ОТ 2 ВЕКА ДЪРЖАВА -"АТОМНО ТРУМАННИ УБИЙЦИ "!!! ДАНО ПУТИН УСПЕЕ ЧРЕЗ ТРЪМП ДА ЕЛИМИНИРА ЕВРЕЙСКОТО ФИНАНСОВО ГОСПОДСТВО ! ЗА СЕГА "СТЪПКИТЕ"СА ТОЧНИ - САНКЦИИ НЯЛЯВО И ДЯСНО И ПРЕДСТОЯЩО ОБЕДИНЕНИЕ НА ЗАСТРАШЕНИТЕ ДЪРЖАВИ !!!
94
1
 
1
 
! Отговори
чекист преди 5 месеца
А евреите от окупираните територии, Борис Три спаси ли ги?
93
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Нали са ни "приятелчета" американците???
Защо има визи?
Америка няма нужда от силна България, от сплотени православни страни, от силна Русия!!
Така са янките и другите нанглосаконци, като ингелизите!!!
Добро утро, селяни прости!!!
92
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Бойко е в политиката толкова години, а все още не може да осъзнае, че за някои среди е просто храна. Това не би било проблем, ако не беше начело на България. А така той превръща цяла България в нечия храна.
91
2
 
3
 
! Отговори
Име преди 5 месеца
дойче веле и меркел, приемам всяко ваше предизвикателство. и без това сте под ръба на кенефната ми чиния!
90
1
 
12
 
! Отговори
Име преди 5 месеца
семитите, търсят антисемити под дърво и камък. това не е ли семитски фашизъм?
89
2
 
4
 
! Отговори
Име преди 5 месеца
бойко б. отишъл при евреите за да си върне назад трийсетте сребърника, които той употреби за зайку-кукурайку. но какво ще получи в отговор е трудно да се каже, защото евреите не разпъват на кръст предателите!
88
0
 
3
 
! Отговори
муспи преди 5 месеца
До Анонимен - Аврейна вече е пътник, дявола си е избрал за по нататъка китайци - Кантон. С авреите ще стане каквото с палестинците, когато този дявол реши да ги смени с азербайджано-тюрки.
87
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Евреина ако даде нещо, винаги си го взима обратно но с висока лихва. Доказано е от историята.
86
0
 
6
 
! Отговори
муспи преди 5 месеца
Тази дърта аврейка дето дреме в десния ъгъл, знаете ли колко колко взема само за тази лека закуска по случай някакви си румънци? Колкото годишния доход на един български инженер!
85
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Четете №89 и мислете!Не се джафкайте,като паленца!Тиквун много обича тъкмо това джавкане и е заредил цял легин паленца,да ви дразнят!

А през това време,тихо,леко,последователно тегли заем след заем и така поддържа цялата политкласа - няма свои,няма опозиция!

Помислете само,защо всички така упорито мълчат за заемите?!

Мълчат вече и за всички други крупни кражби и далавери,като КТБ,ЧЕЗгинкин,Търговскиет регистър(чрез който заличиха кражби за десетки милиарди)!!!

И всички мълчат,особено,Стадото
84
4
 
13
 
! Отговори
БКП-ГЕРБ преди 5 месеца
До к Алоо,червен калцун !.......11 02 2015 г..BTV Новините ...Кабинета тегли нов заем от 16 милиарда лева ......16 11 2016 ...Борисов изтегли ОТДЕЛНО само тази година, още 4 милиарда .... Де гиди червенопитек !
83
8
 
7
 
! Отговори
герб преди 5 месеца
Нема да стане ! Баце да беше занесъл суджук - да , ама не се вижда на масата - значи немаме сделка !
82
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Анонимен 83
Дете с увреждания ама с фицидин се маже ей! Дано да проникне за да излекува! :)))))))))))))
81
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Много бедна масата, бе.

Скръндзи евреи, така ли се посреща толкова знатна личност?
80
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До анонимен 75
А ако Ненка беше с него нямаше ли да иска??? Или тя направо "прибира"?? :))))))
79
6
 
6
 
! Отговори
х преди 5 месеца
До ха-ха-ха

очевидно е че става дума за 120 тона
на банковите статистики (откъдето съм взел това число) запетаята е вместо десетичната точка
в момента според същата банкова статистика България има 40 тона злато депозирано в Англия

това злато го изнесоха предателите от СДС
друг е въпроса къде са отишли 80 тона злато от 1991 до 2018
78
2
 
9
 
! Отговори
ха-ха-ха преди 5 месеца
До к

120,000 тона злато!?А бе,златен,в целия свят няма толкова злато,бе!Голям майтапчия си,но не е зле да слагаш сурдинка на таланта си!
77
0
 
13
 
! Отговори
мдаааа преди 5 месеца
С тия персони, работата става така, че няма да има средно положение! Или ще дръпнем много рязко и трайно напред или ще сме в киреча.....
76
9
 
6
 
! Отговори
Данч0 преди 5 месеца
До Трайчо Трайк.Ниц.
На такива крадци като тебе мога само да им се изцъкам на цайсите.После герб били лоши.Гласувай си за БСП,може и за ДПС,все тази.Ще повръщаш.