Бойко Борисов поиска подкрепа от евреите в САЩ за визовия режим

Премиерът: Само ние не изпратихме евреите си на сигурна смърт!
131
Бойко Борисов поиска подкрепа от евреите в САЩ за визовия режим
Снимки: Правителствена пресслужба

Премиерът Бойко Борисов заяви на среща с представители на американски еврейски организаци, че страната ни би оценила високо подкрепата им пред Конгреса и американската администрация за постигането на пълна визова реципрочност със САЩ.

Министър-председателят разговаря с тях в Ню Йорк, където е на посещение по повод 73-ата сесия на Общото събрание на ООН и ръководи българската делегация.

Премиерът подчерта, че българският и еврейският народ са изключително свързани и с годините са изградили приятелство, което е добра предпоставка за сътрудничеството на международно ниво.

"Признателни сме на еврейската общност, която даде своя принос и оказа подкрепа на България в годините на прехода към демокрация, в процеса на присъединяването на страната ни към НАТО и ЕС, както и за задълбочаване на двустранния диалог със САЩ", каза Борисов, цитиран от правителствената пресслужба.

Той припомни, че тази година се навършват 75 години от спасяването на българските евреи по време на Втората световна война.

"През 1943 г. единствено България не изпраща на сигурна смърт в нацистките концентрационни лагери близо 50 000 свои граждани от еврейски произход", каза Борисов и допълни, че тази история трябва да се изследва и разказва.

Българският премиер припомни, че в началото на месеца в Тел Авив заедно с премиера на Израел Бенямин Нетаняху откриха паметник - символ на българския принос в спасяването на българските евреи от Холокоста и подчерта, че това е пореден акт, който затвърждава приятелството и взаимната подкрепа между двете страни.

"Днес второ и трето поколение български евреи са онзи мост на приятелство и подкрепа, които правят отношения ни уникални и сърдечни", каза министър-председателят.

Премиерът запозна председателите на еврейските организации със стъпките, които страната ни е предприела за членство в Международния алианс за възпоменание на Холокоста и посочи, че това е важна междуправителствена организация за България.

Целта на организацията е да осигури политическа и обществена подкрепа за изучаването, изследването и съхраняване на паметта на Холокоста на национално и международно равнище.

Министър-председателят подчерта, че през октомври 2017 г. българското правителство взе решение да приеме и прилага работното определение за антисемитизъм на Международния алианс за възпоменание на Холокоста, а заместник-министърът на външните работи Георг Георгиев бе определен за национален координатор за борба с антисемитизма. 

"България стана петата държава-членка на ЕС, приела определението за антисемитизъм, което ще подпомага работата на съдебната власт и правоприлагащите органи при идентифицирането и наказателното преследване на деяния с антисемитски характер", допълни още Борисов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
6
 
29
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Тоя безличник.И от дявола ще иска подкрепа! Само и само да е на власт!
68
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За визовия режим...?!?!? Да няма визи за САЩ!?!?!Това е добре! В България ще останат само много остарелите и 240 депутата, които не след дълго ще избягат защото няма да има какво и от кой да се гепи!
67
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Поискал, но с евреин така не става! Затова да обясни срещу какво биха помогнали?
66
7
 
25
 
! Отговори
к преди 5 години
Това е малко известен факт но *** е цъщо евреин - майка му е еврейка Истинското име на *** е Барух Бахар *** служи на еврейските кланове, които инсталираха Тръмп за президент - т.е. с *** още повече ще се ог-ъзим на САЩ, но поне няма да ни напълнят с маймуночовеци !
65
15
 
18
 
! Отговори
к преди 5 години
"Какво злато бе,тъпан!?Нали вашия бойко направи дълга над 30 млрд!?"1) Дългът на България го направиха евреите: Жан Виденов, Филип Димитров, Сергей Станишев - *** направи около 2 милярда дълг и за това сега искат да го съборят от власт - Ще сложат еврейката *** и дългът ни ще скочи отново !2) не дългът ни съсипва а ЛИХВАТА ! България плаща лихви по дълга от МИЛИАРД и 120 милиона лева НА ГОДИНА !!!!3) Живков остави на България 120 хиляди тона злато - това злато не в Англия сега !
64
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Борисов визи вече никой не радват , 90-те години минаха , тези номера не нас ..
63
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Върха наше политици все летят с г.ъза напред и нацелват с носа напред по някой самолет само не знаех че вече и масонските евреи им го туриха
62
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами хубаво е поискал а те какво са отговорили?
61
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По-добре да отидеш в Полша и Прибалтика, поне имат красиви жени, не онези тлъсти феминистки в щатско.
60
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До я по-кроткоПредпочитам,да си върнем златото и такива,като теб да нахранят прасетата!ЕС и Краварника,да правят ,като *** !
59
0
 
25
 
! Отговори
k преди 5 години
помните ли как ни изпържи Канада !?ужким щяха да отменят визите ако започнем да им купуваме ГМО "храните"отмениха ли ги - НЕ !да се въведат визи за абсолютно всички държави, който изискват визи от нас !стига сме се дупили на "големите началници" както се изразява ***
58
2
 
28
 
! Отговори
Българин преди 5 години
Приятелство с престъпна държава, Бойко ти наред ли си? Българин никога няма да стане другар с евреин и ц. иган. ин! Не случайно един велик политик на 20век е имал специално отношение към тях!
57
19
 
3
 
! Отговори
я по-кротко преди 5 години
До сега ЕС да са ни изритали таман 4 пъти!Не могат да ни дишат!Само САЩ ги натискат да ни държат още!Иначе тук моментално ще дойдат руснаците,а американците нямат интерес от това!Бедна ви е фантазията как ще бъде посрещната "славната Съветска армия"!Какви сълзи и соп/оли ще текат!В България ***/оти колкото щеш!
56
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ГнОсен,сега отиди и при индианците,да им обясниш че само ние не сме ги скалпирали и си чел Винету!Ега,......ти и дебЕла!!!!
55
1
 
33
 
! Отговори
Victimized преди 5 години
Колкото по малко взимане даване имаме с евреите толкова по добре. Това е най етно-центриския народ в момента, пришиха термина антисемитизъм към модерното говорене, и така всеки който посмее да ги критикува е анти-семит.Да не говорим за факта, че СЕМИТИ са всички араби, понеже термина идва от сина на Ной Сем, от когото произлизат тези народи. Повечето модерни евреи ашкенази, които се смятат за потомци на хазарите които са евразийски народ. Абсолютна манипулация на значението на думата!!
54
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Едно време достойните българи са отказали на Хитлер.Сегашните само се навеждат!А защо България не въведе визи на Краварника!Няма значение,кой иска да идва!Но сегашните плОжеци,са слОги,нищо повече!!!
53
2
 
6
 
! Отговори
Виза за трола преди 5 години
Правилно ! За субекти като , САТА Нато, Калеко Алеко, Странджата и прочие - само визи и забрани ! Те са *** и където и да идат ще тролят и ще развалят имиджа на България ! За това - визи и да се седят там в Ориента !
52
2
 
11
 
! Отговори
50 преди 5 години
Визи за останалото кадърно и то да избяга от България!?Питай еврите за инвестиции,че да се завърнат децата ни и да работят тук!
51
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ГлавУч,престани да се влачиш по корем а притисни ЕС да задължи Краварника за визите!Като членка на ЕС ,за България НЕ би трябвало да има визи!Само че лицемерните западняци квичЪт само,когато на тях им изнася!Краварника,като наложи мита за БМВ и др,Германия веднага задължи всички страни да скочат срещу Тръмп!Ние се съобразяваме със всички глупави санкции към трети страни ,така че България трябва да усети че е член на ЕС!Само че за тези работи са нужни топчици,НЕ дрънканици по сервилните медии!!!
50
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мен ме интересува, Боцето даде ли пръстови отпечатаци за неговата виза?