Eксперт: Не сме съзрели за край на монопола на НЗОК

Рано или късно ще се случи, смята доц. Спас Спасков
Обновена: 27 сеп 2018 22:36 | 27 сеп 2018 21:28, Красимир Ангелов
18

Как ще се случи плавният преход в системата на здравеопазването и готови ли сме да заговорим за демонополизация на Здравната каса?

Още по темата
"Още от 90-та година тръгнахме да се променяме плавно – и още се променяме. Няма как с несъвместими неща да се подхожда плавно. Трябва да се подходи рязко с демонополизацията на Здравната каса. Но все още нямаме политическата зрялост за подобно нещо. Обществото също не е готово за основни промени. Ще се радваме по-скоро на частични промени", отбеляза бившият директор на "Пирогов" доц. Спас Спасков.

"Вижте какво разделение има в политическата класа. Няма да ходим на работа, ще ходим на работа. Представяте ли си една болница да реши днес да не работи? Ако депутатите не гласуват и обсъждат закони – нека да освободят позициите", призова гостът в "Денят ON AIR".

Според доц. Спасков, за да има сериозно и добро здравеопазване, трябва да се постигне консенсус между политическите сили.

"Пътят на промяната е дълъг и труден. Няма как за 5 минути да се направи нова система, в която никой да не дава пари, но да получава свръх продукт. Трябва да има баланс. Това здравно министерство се опитва да ни подбутне към баланса. Трябва да знаем какво получаваме срещу парите си", категоричен бе той.

Пред Bulgaria ON AIR бившият директор на "Пирогов" заяви, че не вярва, че скоро ще се случи демонополизацията на Здравната каса.

"Рано или късно ще се случи. Обществото постепенно съзрява, че подобно нещо е наложително. Реформирането на този сектор е изключително трудна задача. Ще се кажат много истини и неистини. Но докъде ще се стигне, зависи от политическата воля", изтъкна за финал доц. Спас Спасков.

Видео с целия разговор вижте на сайта на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
0
 
! Отговори
Ако преди 5 години
Ако това доплащане е само лечение в болница, без да включва профилактични изследвания си е пълнене на кацата без дъно.Ако пакетите им са само на етап лечение в болница, няма никакъв смисъл.Да обяснят за какво става въпрос.Ще покрият ли непокрити от каса изследвания, пациентът да избере и линейка.Ако не, просто няма смисъл. Държавните болници да се закриват.Да ни изгарят в лодките със стреличка, да не даваме пари на погребалните мафии.
17
1
 
1
 
! Отговори
Не знам преди 5 години
Не знае какво влиза в цената - медицински изделия, консумативи.Държавни болници, да не са Търговски д-ва. В една болница аспирин един лв., в друга три лв. Доставчикът на изделия и медикаменти в държавните да е един, определен от д-вата, и едни и същи цени. Да спират пътеките на частниците. Искаш да си частник участваш в пазара с целия риск от избора, и лекарите работиш д-но, край на частно и болнички.Според мен голям % в пакетите да е ПРОФИЛАКТИКА, изследвания и линейки.
16
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
пакети - базов - покриваш основните неща спешна помощ доболнична помощима го навсякъде по света - два примера - Франция и Холандия, които се славят със своята здравна система имат подобни пакети.
15
0
 
2
 
! Отговори
От години преди 5 години
плачем че искаме демонополизация. Протести срещу д-р Андреева имаше че не предлага демонополизация. Протести срещу д-р Москов - за същото. Не предлагал демонополизация. Сега министърът предлага два вида демонополизация - частична и пълна и му се нахвърлихте, че щяла да стане много скъпо. Ама нищо не коментирате колко струват самите лекарства на свободния пазар и колко поема Касата у нас.
14
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Основният проблем - ще трябват гаранции за обезпечение при фалит на застрахователи. Понеже виждам че отивам към холандки модел - там всяка година се правят акредитации на застрахователите от ИНсперктората на тяхното здравно министерство, при това не всеки застраховате л може да участва.
13
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
тези пакети ги има в цяла западна ЕВропа. Където има безплатно здравепазване или се доплаща или се чака по пет-шест месеца. Комунизва свърши, разберете го, сегашният модел на здравеопазване е НЕРАБОТЕЩ. Трябват промени. Сега дали ще тръгнем по холандски, по френски или по американски образец - по скъпо ще става здравеопазването. За да се предложи качество и конкрол, трябват много повече пари, цели милиарди, а България ги няма
12
1
 
1
 
! Отговори
Активист на БКП преди 5 години
Докато не вземат и последната собственост на българина,ГЕРБерските мародери няма да мирясат!!!
11
0
 
0
 
! Отговори
Убаво преди 5 години
Направете си пакети за: линейка, хормонални изследвания, жени - често срещани туморни заболявания, мъже - след 40 простати веднъж год., холестероли, инфаркти, инсулти, диабет. Чести очни заболявания - повишени налягания и т.н.За зъболекарите няма оправия - там не правете панорамни снимки, а една на две зъбчета - по-скъпо е, но си заслужава, за да се видят и лекуват канали, възпаления и т.н. Освен конци и води, ползвайте зъбни душове.
10
1
 
0
 
! Отговори
Убаво преди 5 години
Правете ги тези пакети и да се свършва.Но не задължавайте хората да се застраховат в определен фонд.Хубаво е, че застрахователят цепи всяка стотинка, ще им лъснат далаверите по хоспитализации и пътеки.Имайте предвид, че част от застрахователите осигуряват и линейки.Виждате какви мафи отски структури е имало в Пирогов.Само там ли? Ами инфаркти, инсулти, педиатрии - дефицит от специалисти.Да правят многопрофилната педиатрия в Александровска.Да се спре с изнудването на майките с деца.
9
1
 
5
 
! Отговори
Защо ли? преди 5 години
Защо да няма идивидуални, лични здравни, а и пенсионни партиди за всеки осигуряващ се? Така ще си има всеки интерсес от внасяните суми за здраве и пенсия и ще му знае колая, ще си прави сметка да симулира ли болест за да си почива в повече, а като се натрупа сумарно 5год здрав да си ползва част от здравните за спа или както му е кеф за релакс,а не да се състезава в здравни копторлаци със неосигурените орди ***, които точат яко "по спешност" от общата каца и е време и държавно издържаните също д
8
0
 
4
 
! Отговори
бай х преди 5 години
тоя шибек не е никакъв експерт
7
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До h 5ще стане като в САЩ, където хората плащат по 12 000 $ здравни застраховки и не получават нищоти не беше ли с гъбичките? само гъбичките ли те сърбят?
6
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Zakrivai falirata zdravna zastrahovatelna kasa...nema takav futbol zdravna kasa... otkriite smartna zastrahovatelna kasa, bezsmartna zastrahovatelna kasa, vechna zastrahovatelna kasa, zastrahovatelna kasa za rezervni choveshki organi i systemi...
5
3
 
8
 
! Отговори
h преди 5 години
В момента зад гърба на Българския народ се готви приватизация на здравната каса !!!Българина вече научи че "приватизация" означава грабеж !Ще навлезнат еврейските застрахователни компаний и ще стане като в САЩ, където хората плащат по 12 000 $ здравни застраховки и не получават нищо !Здравната помощ и медикаментите ще поскъпнат чудовищно !ето това ни чака !
4
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Обществото е преминало и намерило правилното решение, но тези "експерти" ще ни върнат в 19 век, най-малко. Може и по-назад. Обществата на Запад и цивилизованите страни е преминало от частни, схлупени болници, към обществено здравеопазване. Но този "експерт" ще завърти колелото на историята назад. Нула познания по история и здравеопазване, представете си колко са му знанията по медицина.
3
2
 
5
 
! Отговори
глас народен преди 5 години
Още един "експерт" ?? Работата е "много вожд , малко индианец" !
2
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво им е лошото на монополите, а по добре ли е 5-6 зравни каси със по-малко клиенти на тия по-малко клиенти услугата съответно ще им поскъпне. САК са 380 млн човека там и 100 ЗК да отворят там може и да има пазарна икономика в малки държави не може да има демонополизация на каквото и да било, това е много вредно.
1
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ах,колко е трудно да се направи лична здравна карта?!Ах,колко е гадно,че няма как да се крадат личните парички на хората ...Друго си е силидарният модел ...Куче влачи...Диря няма...