Пълната демонополизация на НЗОК – приоритет на Ананиев

Реформата предвижда пациентите сами да избират къде да се осигуряват
27 сеп 2018 10:15,
39
Пълната демонополизация на НЗОК – приоритет на Ананиев
Снимка: Архив, Булфото

Вчера стана ясно, че Министерство на здравеопазването предлага два алтернативни модела за развитие в системата. Приоритетен ще бъде вторият вариант, а именно – демонополизация на Националната здравно-осигурителна каса, псочи пред БНТ министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

Предложението е да се създаде ново законодателство, избор, преценка, стандартизация на самите процеси, гаранции за сигурността на средствата. Според министъра демонополизацията на здравния фонд подпомага конкурентността.

По думите му системата на здравеопазването е доста консервативна и има нужда от бавен преход към новия модел на финансиране. Той е широко заложен в обществеността и ще продължи да бъде коментиран и обсъждан.

Още по темата

"Имаме уникалния шанс да обсъдим кое е най-добро за българското общество", заяви министър Ананиев.

В основата на новите предложения стоят качествен контрол, конкурентност между НЗОК и застрахователни дружества, модернизация на българското здравеопазване и премахване на нерегламентираните плащания. Кирил Ананиев увери също така, че институциите нямат възражение по предложените модели.

Припомняме, че вчера от Министерство на здравеопазването излязоха две предложения за здравно осигуряване. Първият предвижда  НЗОК да финансира лечение на пациентите до 700 лв., а всичко останало да се поема от застрахователни фондове.

Вторият, приоритетен според Ананиев вариант цели пълна демонополизация на здравната каса. Това би могло да стане чрез заместващо осигуряване – не в един национален фонд, а в заместващи.

Тоест, пациентите сами да избират къде да се осигуряват. А при евентуален фалит на застрахователя НЗОК би могъл да поема разходите за осигуряване на пациентите.

Според здравния министър този модел гарантира по-добро здравеопазване за българските граждани, а не просто оптимизиране и ефективно използване на разходите. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Оставка!
17
0
 
11
 
! Отговори
До 10 преди 5 години
Защото е редно да има социален и застрахователен елемент. Има болни хора има и здрави хора. Ако е само по лична партида ако ти се случи лоша болест ще ти кажат мри! Освен това като се пенсионираш оставаш само на личната си партида. Като свърши ше мреш ли? Дори в сащ обама вкара социален елемент. Дай боже да си здрав.
16
0
 
8
 
! Отговори
баба пена преди 5 години
Трябва системата и плащанията да останат както са сега, а който иска и има възможности - нека си плаща допълнително на застраховател или да се лекува в скъпи чужбински болници, както намери за добре, никой не му забранява.
15
1
 
9
 
! Отговори
Иван Пешев преди 5 години
Искам си парите !!! Преди каквито и да е промени , пълна ревизия и съд за виновниците и върнете парите на хората , после извадете ваши пари да направи каса и като видим че е добре и работи ще ви дадем нашите , това е положението другото е диктат на докторската мафия !!!
14
2
 
15
 
! Отговори
Гоко преди 5 години
От 30 години колкото повече бърникат в здравната система толкова по-лошо става. Не стигат лай...ната които са натворени до сега. Демонополизираха и раздържавиха всичко и всичко демонополизирано и раздържавено бе старателно разграбено. Видно е ред на здравеопазването.
13
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ми не знам в Русия, *** наште "застрахователи" както обичат да плащат...
12
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На Москов предложенията бяха по-ясни. Пакети за базов и за луксозна опция. Който плаща по-голяма вноска да има право на повече дейности. Сега Ананиев предлага едни пари да взема от нас, но какво ще се подобри за мен? 40 години стаж, хиляди удръжки за Здравни осигуровки от заплатата ми, а докога ЩЕ ПЛАЩАМЕ ОГРОМНИ СУМИ ЗА ЗЪБОЛЕКАР?
11
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това е геноцид над българския народ!!!!! Тези, които не са плащали нищо досега ще продължават да се лекуват безплатно и на всичкото отгоре държавата ще продължава да им плаща детски и социални без да работят. Честито на всички нас, които плащаме!
10
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До БългаринаСлед като правилно си констатирал, че общинското/държавното фалира при конкуренция от частното, ЗАЩО по дяволите ме караш да си давам 50% от парите на това държавно НЗОК или НОИ????
9
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не осигуровки а застраховки е изхода за здравеопазването. В Русия го използват от 1990 година и работи успешно. Това не е руски модел, а американски - за русофобите...
8
2
 
14
 
! Отговори
Българина преди 5 години
Системата е сбъркана изначало. Абсурд е частни и държавни болници да дърпат от един фонд! Все едно да пуснеш по една линия частен и общински автобус! Знаем какво ще стане след 1 г, общинското фалира. Всяка задължителна здравна вноска трябва да се дели в 50 процента в общ фонд, 50 процента в индивидуална партида. Можеш да решиш с индивидуалната партида дали в частна или държавна болница. Ако искаш си правиш втора здравна застраховка където искаш. От 250 болници имаме нужда от 150 но пълни с до
7
1
 
25
 
! Отговори
реалист преди 5 години
Убеждаваха ни, че като караме колите си на фарове ще намалеят инцидентите. Намаляха ли? Всичко опира до усвояването на повече пари. Богатите болници и лекари да станат по - богати, а бедните /държавни и общински/ ще бъдат закрити.
6
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Демек държавния монопол вече става частен бизнес. Вместо парите да отиват в хазната, ще пълним джобовете на частни фирми. Както стана със задължителните застраховки ГО - от държавни в часни ръце.
5
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От цялото дърдорене разбрах само ,че ще Плащаме Още и Още !А какво ще получаваме ?- пак същото Нищо !някой седи и си мисли - абе тея овце имат още някоя парица требе да им я земеме ,до дупка дране бе - здравни,парно,данъци,ток,вода,такси.........
4
1
 
21
 
! Отговори
реалист преди 5 години
"Реформата Ананиев" има една цел, тия които са усвоявали едни средства сега да са повече. За държавните и общинските болници пак няма да има, защото умишлено се водят до тяхното закриване. Не се инвестира в лекари, техника, нито се извършват ремонти в тях.
3
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И не само НЗОК трябва да се демонополизира! НОИ също. Който иска да се осигурява изцяло в частни фондове.
2
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Плавен преход да се разбира - в началото ще се доплаща малко, после все повече като си с много заболявания, а на втората година на скъпо лечение застрахователят ще отказва да ти поднови здравната застраховка, защото си рисков клиент...
1
5
 
27
 
! Отговори
zeus преди 5 години
30 години здравни реформи ни направиха най-бързо измиращата нация в Света. Единственото разумно решение е персонални здравни вноски, който е внасял ще се лекува, който не е ще мре, капитализъм е все пак.